Gradonačelnik grada Zadra, Dr. Branko DukićLuka Jeličić
StoryEditor
GRADONAČELNIK I VIJEĆNIK RADETA O RADU GRADSKOG VIJEĆA

Dukić: Sve će doći na svoje, samo oduzima dragocjeno vrijeme i odgađa realizaciju...

I uz ovakvo odlučivanje Vijeća, građani Zadra imaju nove četvorotračne prometne pravce, uskoro poduzetničku zonu, imaju i nove POS-ove stanove, i obnovljenu Rivu, i novi Poduzetnički inkubator, i novu školu i novi vrtić...

Druga epizoda 13. sjednice Gradskog vijeća Grada Zadra započela je stankom koju je zatražio Dado Burčul, predsjednik Kluba HDZ-a, nakon koje je komentirao događaje u Vijećnici, ali i medijske istupe predsjednika Vijeća, Marka Vučetića nakon čega je zatražio da se Vučetića “ukloni”.

image

Sjednica Gradskog Vijeća grada Zadra 

Luka Jeličić

- U onom trenutku kad izgubim povjerenje onih koji su glasovali za mene, ja ću sam dati ostavku, odgovorio je Vučetić upitavši Enija Meštrovića, Antu Rubešu (AM) i Daniela Radetu (SDP) ima li i dalje njihovo povjerenje što su oni potvrdili.

Emotivne rasprave

Razgovarali smo s Radetom o tome znači li ta podrška odobravanje načina vođenja sjednica uključujući i udaljavanje gradonačelnika koji je u obvezi da na Vijeće donosi točke važne za razvoj grada.

”Je li argument za rušenje odluke o izradi prostornog plana za novi sportski centar aplikacija o transparentnosti koja će se implementirati kroz koji mjesec? Je li argument za tko zna koji put blokiranje izrade prostornog plana za izgradnju dvorane našim srednjoškolcima cesta koja uopće nije u obuhvatu tog plana? Ovakvih argumenata koliko hoćeš. Problem je jedino što to nisu argumenti. To je destrukcija i pokušaj zaustavljanja razvoja Zadra”

Branko Dukić

- Predsjednik Gradskog vijeća, Marko Vučetić vodi sjednice Gradskog vijeća onako kako mu Poslovnik nalaže. Drži se isključivo Poslovnika i za sve vrijede jednaka pravila, pa tako i gradonačelnika Branka Dukića koji se na toj sjednici nije mogao iskontrolirati, kaže Radeta i zaključuje da u tome ne vidi ništa sporno.

Pravila, napominje Radeta, ne vrijede jedino za pročelnike koji su u Vijeću zapravo na svojim radnim mjestima.

image

Daniel Radeta (SDP)

Luka Jeličić

Nerijetke su ovih dana bile izjave kako Klub SDP-a kritizira bez da nudi prijedloge i rješenja što je Radeta demantirao.

- Mi, kao Klub, predložili smo jako puno odluka. Neke su izglasane, kao na primjer odluka o parkingu u gradu Zadru. Međutim, imamo puno amandmana koji još nisu izvršeni, a izglasani su u Vijeću. Jedan od njih je aplikacija o transparentnom proračunu. Očekujemo da nas izvršna vlast sluša i da se sve što je izglasano napokon realizira, naglašava Radeta i dodaje da glasaju o odlukama vodeći se javnim interesom.

Također, Radeta ističe da određenim neslaganjima i neizglasavanjem određenih točaka građani ne gube ništa, već napokon imaju demokratsku vlast unutar Vijeća.

- Nemamo jednoumlje kao posljednjih trideset godina, o svim se prijedlozima raspravlja, argumentira, možda nekad i malo emotivno, žućnije što je u konačnici dobro jer tako sve, i dobro i loše, izlazi na površinu. U ovoj situaciji građani imaju samo dobrobit, zaključuje Radeta.

Naknadna pamet

S druge strane, Gradonačelnik grada Zadra, Branko Dukić, govori da će planirane odluke, prijedloge i projekte provesti nakon nove naknadne pameti vijećnika, a da će građani, u skladu s tim, morati imati više strpljenja.

”O svim se prijedlozima raspravlja, argumentira, možda nekad i malo emotivno, žućnije što je u konačnici dobro jer tako sve, i dobro i loše, izlazi na površinu. U ovoj situaciji građani imaju samo dobrobit”

Daniel Radeta

- Samo trebaju naći objašnjenje koje makar njima “drži vodu”. Kao kod škole u Kožinu ili akciji spašavanja dvorane TŠC-a kad su se čudili da naš Grad ima Prostorni plan! Kod njih postoji snažan poriv za destrukcijom i rušenjem baš svakog prijedloga koji dolazi s naše strane. Nema veze je li to Providurova palača ili Centar za mlade; nova prometna zaobilaznica ili novi nogometno-atletski centar; nova škola u Kožinu ili dvorana TŠC-a. Da zaključim, u suštini, za građane ovo ne znači puno jer će sve doći na svoje, samo oduzima dragocjeno vrijeme i odgađa realizaciju, a za građane znači samo potrebu za malo više strpljenja, kaže Dukić i dodaje da, i uz takvo odlučivanje, građani Zadra imaju nove četvorotračne prometne pravce, uskoro poduzetničku zonu, imaju i nove POS-ove stanove, i obnovljenu Rivu, i novi Poduzetnički inkubator, i novu školu i novi vrtić...

Pitali smo gradonačelnika smatra li rasprave argumentiranima ili pak inatom i “osveticama”.

Osveta građanima

- Da bi se nekome osvećivao, taj te treba i na neki način povrijediti. Nisam ja prevario nikoga na izborima, nego su tako izabrali građani. Dakle, oni se osvećuju građanima jer su izabrali, kazuje Dukić i nastavlja:

- A što se argumenata tiče… Je li argument za stopiranje otvaranja Centra za mlade “hadezeizacija”? Je li argument za rušenje odluke o izradi prostornog plana za novi sportski centar aplikacija o transparentnosti koja će se implementirati kroz koji mjesec? Je li argument za tko zna koji put blokiranje izrade prostornog plana za izgradnju dvorane našim srednjoškolcima cesta koja uopće nije u obuhvatu tog plana? Ovakvih argumenata koliko hoćeš. Problem je jedino što to nisu argumenti. To je destrukcija i pokušaj zaustavljanja razvoja Zadra, ističe Dukić.

Na koncu, komentirao je misli li da je prekoračenje vremena vrijedno udaljavanja sa sjednice Vijeća i način presjedanja Vijećem Marka Vučetića.

- To moje izbacivanje je još najmanja anomalija u vođenju Vijeća, a zapravo jasno otkriva predsjednika Gradskog vijeća. Postoji ta njegova jasno izražena potreba da bude veći, jači, pametniji, duhovitiji od svih u svom okruženju. A sve to skriva, jasno je istaknuo, pod plaštem eksperimenta. Ne znam što je dokazao u tom eksperimentu mog udaljavanja sa sjednice. Niti je postao veći, ni duhovitiji, ni jači, ni pametniji nakon toga, zaključuje Dukić.

image

Nastavak Sjednice Gradskog Vijeća grada Zadra

Luka Jeličić
23.09.2022., 12:09h
25. travanj 2024 02:20