Jadral: Neostvarena tvornicaNarodni Muzej Zadar
StoryEditor
PROPALI INDUSTRIJSKI POGON IZNAD OBROVCA

Jadral: Neostvarena tvornica na 35 hektara

Izložba prikazom fotografija, videa i novinskih članaka čini vizualni narativ koji prati povijest tvornice od same ideje i izgradnje do konačna propadanja...

Tvornica Jadral za preradu boksitne rude u glinicu, u pogon je puštena 1977. godine, a prostirala se na teritoriju od 35 hektara na visoravni iznad grada Obrovca. Zbog niza propusta pri koncepciji projekta, tvornica je prestala s radom već četiri godine nakon otvorenja.

image

Jadral: Neostvarena tvornica

Narodni Muzej Zadar

Izložba Jadral: neostvarena tvornica prikazom fotografija, videa i novinskih članaka čini vizualni narativ koji prati povijest tvornice od same ideje i izgradnje do konačna propadanja. Život je ovog prostora opisan fotografijama Ante Brkana snimljenima za potrebe Narodnog lista koji u razdoblju izgradnje, objavom niza reportaža, aktivno prati i pohvaljuje nastanak impozantnog tvorničkog pogona nadomak Obrovca. Prebrzo zanemareni i neiskorišteni pogoni, kao i okolni prostor, od obustave proizvodnje do danas ostaju velikim dijelom oblikovani prirodnim procesima i organizirani poput arheološkog parka skulptura - scenografije s ostacima industrijskih građevina.

Otvorenje izložbe u ponedjeljak, 28. studenog 2022. godine u 19 sati u Edukativnoj dvorani Kneževe palače...

Autor izložbe: Ante Orlović

Kustosica izložbe: Nevena Štokić

Realizacija: SF:ius u suradnji s Narodnim muzejom Zadar...

26.11.2022., 23:44h
ZADARSKI TJEDNIK
19. travanj 2024 01:53