Klapa Samoana koncert
StoryEditor

Jedinstvena klapa Samoana u četvrtak na Narodnom trgu u Zadru

Koncerata u kojima neki izvođač pjeva popularne pjesme Miše Kovača, Mladena Grdovića, Miroslava Škore, Vinka Coce, Dalmatina, Intrada… ovog ljeta ima vjerojatno u većini općina i gradova na dalmatinskoj obali. Velika je ipak rijetkost da taj izvođač ne zna hrvatski jezik, a da mu je domovina na drugom kraju svijeta. Upravo takav koncert, u četvrtak 28. srpnja 2022. na Narodnom trgu u Zadru, održat će klapa Samoana.

Iz Samoe, države u Tihom oceanu, na pola puta između Novog Zelanda i Havaja, stižu braća Christian i Austin Malietoa-Brown, koji čine okosnicu klape osnovane 2011. godine u Aucklandu. „Okidač“ je bio nastup na tamošnjem Božićnom koncertu, kada su se zainteresirali za hrvatsku glazbu i iako nisu govorili hrvatski, počeli su pjevati na tom, za njih čudnom jeziku. Christian nam je danas otkrio kako to nije bio prvi susret s Hrvatskom, pa čak ni sa Zadrom!

- U travnju 2008. godine bio sam na ekskurziji u Sloveniji, Italiji i Hrvatskoj. Kad smo došli u Zadar, posjetili smo crkvu sv. Donata, gdje sam prvi put otpjevao „Croatio iz duše te ljubim“. Taj događaj ostao mi je urezan u sjećanju te je na jedan način usmjerio moj životni put. S radošću se sada vraćam u Zadar, kaže Christian, koji je s bratom odsjeo kod svog prijatelja iz Sukošana Josipa Perice. Riječ je o našem iseljeniku koji se s braćom obiteljski sprijateljio te su mu oni uvijek u Hrvatskoj dragi gosti.

image

Klapa Samoana koncert

Samoanci koji pjevaju popularne hrvatske pjesme brzo su postali popularni u našim krajevima te su 2013. odradili svoju prvu turneju po Hrvatskoj, a triput su kao posebni gosti nastupali na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Osim na Samoi, Novom Zelandu i Hrvatskoj, nastupali su pred hrvatskim iseljenicima u Australiji, SAD-u, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj. U Zagvozdu je 2015. godine jedan trg imenovan po njima.

U Hrvatskoj su znali nastupiti s pjevačima čije pjesme izvode, a među njima je i Mladen Grdović.

- S Mladenom smo pjevali Nije u šoldima sve, a s Intradama se nismo družili. Voljeli bismo i njih upoznati i zapjevati s njima, kaže Christian.

Samoana je snimila novi album s devet novih obrada i četiri autorske pjesme. Kako ističe njihov hrvatski prijatelj Josip, ljudi posebno emotivno doživljavaju kada naše pjesme pjevaju oni koji nemaju baš nikakve veze s našom zemljom i jezikom.

Organizator koncerta koji počinje u 21 sat je Turistička zajednica grada Zadra. Svi su dobrodošli!

28.07.2022., 09:25h
23. travanj 2024 06:29