<p>Tko je ubio mog oca</p>
Tko je ubio mog ocaŽeljko Karavida
StoryEditor
DRAMSKA PREDSTAVA

"Tko je ubio mog oca" prvi put u HNK-u Zadar!

U petak, 10. veljače 2023. godine s početkom u 20 sati u HNK Zadar bit će izvedena dramska predstava “Tko je ubio mog oca” autora Édouarda Louisa u režiji Vinka Radovčića i produkciji Drame plus...

U petak, 10. veljače 2023. godine s početkom u 20 sati u HNK Zadar bit će izvedena dramska predstava “Tko je ubio mog oca” autora Édouarda Louisa u režiji Vinka Radovčića i produkciji Drame plus. 

Predstava "Tko je ubio mog oca" premijerno je izvedena 30. prosinca 2021. godine u Kazalištu lutaka Zadar i ovo će biti osma izvedba te predstave. Osim u Zadru, predstava je uspješno odigrana na gostovanjima: u HKD na Sušaku u Rijeci 10. ožujka 2022. godine i u Otoku u okviru 29. Festivala glumca 13. svibnja 2022. godine.

A predstava donosi priču o ocu, tvorničkom radniku, otprije poznatom iz prvijenca Édouarda Louisa, autobiografskog romana "Raskrstimo s Eddyjem", kojemu su težak fizički rad, pretrpljene nepravde, postupno ukidanje radničkih prava slomili, kako tijelo, tako i duh. 

Édouard Louis (rođen 1992. godine kao Eddy Bellegueule, a odrastao u selu Hallencourt na sjeveru Francuske) vraća se u djetinjstvo i mladost da bi se pomirio s ocem i ispričao njegovu priču, jasno upirući prstom u krivce mnogih nepravdi koje su zadesile njegova oca pa tako i cijelu njegovu obitelj. On je rođen u okolini u kojoj su nasilje, a pogotovo ono muškaraca nad ženama svakodnevna i vrlo normalna, čak i očekivana pojava, u okolini koja tolerira i podrazumijeva alkoholizam, siromaštvo kao datost i koja ne vidi svrhu u obrazovanju. Jer, izlaza nema, a prelazak na višu stepenicu je teško, gotovo nemoguće ostvariti, premda je sam Édouard pokazao da je itekako moguće i to upravo pomoću obrazovanja.

Kakvo je to društveno prihvaćeno ponašanje i osjećanje kada govorimo o »rodnim odijelima«, seksualnoj orijentaciji koja je svakako osobna datost pojedinca, koji u našem, kao i Louisovom kontekstu, mora svoje privatne bitke voditi u javnom prostoru? Kako je to biti senzibilan, propitkivati i otkrivati svoju seksualnost u okolini koja od muškarca očekuje da se što prije ispiše iz škole, počne raditi i piti, zasnuje obitelj, na kojoj će onda moći izražavati svoj bijes i frustraciju? To se sve rekonstruira u ovoj monodrami u režiji Vinka Radovčića u kojoj igra Marko Kasalo.

Autobiografski roman "Tko je ubio mog oca" Édouarda Louisa objavljen je 2018. godine, a hrvatski prijevod Zlatka Wurzberga u nakladi nakladnika OceanMore objavljen je 2020. godine te je ovo prvo postavljanje tog teksta na hrvatskim pozornicama.

Predstava se izvodi uz dobivena autorska prava The Wylie Agency (UK) LTD iz Londona. Naslov izvornika: Qui a tué mon père Copyright ©️ 2018, Édouard Louis. Sva prava pridržana.

Ulaznice su u slobodnoj prodaji na blagajni HNK Zadar svaki dan od 11 do 13 sati i od 18 do 20 sati.

Redatelj: Vinko Radovčić, prijevod: Zlatko Wurzberg, nakladnik: Naklada OceanMore, dramaturginja: Antonela Tošić, scenograf: Luka Lang, kostimografkinja: Anita Goreta, odabir glazbe: Vinko Radovčić, oblikovatelj svjetla: Frane Papić, oblikovatelj tona: Mate Petričević, izrada rekvizita: Ljiljana Surać, fotografi predstave: Željko Karavida, Filip Brala i Saša Čuka, inspicijent i kreativni producent: Domagoj Lindinger...

Igra: Marko Kasalo.

06.02.2023., 17:13h
ZADARSKI TJEDNIK
24. travanj 2024 23:59