Fešta od sira u KolanuJure Orlić
StoryEditor

Fešta od sira u Kolanu i okrugli stol: Najveći izazov proizvođača sira je visoka stopa PDV-a na mlijeko i mliječne proizvode

U Kolanu na Pagu se već tradicionalno održala najveća od svih fešti i feštica - Fešta od sira, manifestacija posvećena najpoznatijem siru u Hrvatskoj i šire - vrhunskoj deliciji - Paškom siru.

Kvaliteta paškog sira nadaleko je cijenjena, što dokazuju sva priznanja, ali i domaće i međunarodne nagrade, kao i Zaštićena oznaka izvornosti. Na području općine Kolan registrirana su 64 proizvođača obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i dvije mljekare. Ova manifestacija okuplja brojne proizvođače sireva s cijelog otoka, kao i proizvođače ostalih proizvoda, poput pršuta, meda, ulja i suvenira, iz Zadarske županije. Festival je bio prilika za sve posjetitelje, domaće i strane, da upoznaju bogatu gastronomsku ponudu, ali i kulturnu baštinu i tradiciju cijelog otoka Paga.

Sudjelovala su 34 izlagača, a posjetitelji su uživali u tradicionalnim kolačima, vrhunskom siru koji se sljubljuje s medom, proučavali prirodnu kozmetiku, a bilo je i suvenira inspiriranih Pagom, točnije ljudima s Paga.

Udruga proizvođača Paškog sira održala je okrugli stol tematski posvećen izazovima s kojima se proizvođači susreću u svom radu.

- Organizirali smo okrugli stol s ljudima iz struke i nadležnim ministarstvima. Raspravljali smo o kontroli provedbe oznake izvornosti čiji je nositelj Udruga proizvođača Paškog sira, a u skladu s tim, može je koristiti samo nas 13, dakle, prodavati sir pod tim imenom. Dobili smo je u studenom 2019. i štiti ime i naziv, to je bio povijesni dan za Paški sir, ostavili smo budućim generacijama zaštićen sir, priča Martina Pernar - Škunca, predsjednica Udruge, te dodaje da je najveći izazov proizvođača visoka stopa PDV-a na mlijeko i mliječne proizvode.

- I ovim putem apeliramo da se taj PDV smanji kako bismo, mi proizvođači, bili konkurentni na tržištu, naglašava Pernar - Škunca.

Na okruglom stolu sudjelovali su članovi Udruge, državna tajnica Spomenka Đurić iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Zdravko Barać iz Ministarstva poljoprivrede, profesori s Agronomskog fakulteta i drugi.

Ministarstvo regionalnog razvoja prepoznaje specifičnosti i potrebe otoka i otočana.

- U skladu s tim, podržavamo ovakve manifestacije. Također, financiramo ih u okviru programa Hrvatski otočni proizvod, to je novi program koji smo doradili, donijeli smo novi zakon o otocima pa smo i taj program prilagodili. Pitanje je dana kad će biti objavljen. Otvorit će korisnicima s otoka sufinanciranje manifestacija koji doprinose boljoj vidljivosti hrvatskih otočnih proizvoda i svih aktivnosti. To je jedna mjera, druga je da sufinanciramo projekte koji će se baviti samo promocijom ovakvih događanja. Otočani imaju našu punu podršku, kaže državna tajnica Spomenka Đurić iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i nastavlja:

- Odobren je partnerski sporazum, financijska omotnica za naredno razdoblje u iznosu od 9, 2 milijarde eura. Ono što je, pored ostalog, novitet jest da su hrvatski otoci prvi put dobili svoj integrirani otočni program, a on će se realizirati kroz alokaciju od 150 miljuna eura koja će odgovarati na specifične potrebe otoka te na koji će se moći javiti samo otočnio dionici. To je vrlo važno i znak je podrške te dobar početak, zaključuje Đurić.

U tiskanom izdanju u petak možete pročitati opširnije, pojedinačne, itekako zanimljive priče izlagača.

29.08.2022., 10:43h
19. travanj 2024 09:13