Prezentacija domaćeg luka u parku prirodePp Vransko Jezero
StoryEditor
LUKA I IGARA - 9. SAJAM LOKALNIH PROIZVODA PP VRANSKO JEZERO I OKOLICE

Radionice, pjesme, ples, iće i piće...

Dvodnevni sajam se održao uokolo kapelice Svih svetih, izletišta, vidikovca, infocentra i konobe Kamenjak iznad Vranskog jezera

U tradicionalno uređenom ambijentu vidikovca Kamenjak održan je deveti po redu Sajam lokalnih proizvoda Parka prirode Vransko jezero i okolice “Luka i igara”.

image

Sudionici potezanja konopa

- Cilj sajma je očuvanje tradicionalne proizvodnje, promocija i prodaja domaćih proizvoda te opskrba potrošača proizvodima, kazao je Danijel Katičin, ravnatelj JU PP Vransko jezero, istaknuvši kako se ovogodišnji sajam odvija kao manifestacija bez plastike, pod motom “Jezero bez plastike”.

Jedinstveni sajam otoka Murter i Pašman, NP Kornati, Radašinovci, Banjevci, Dobra Voda, Vrana, Polača i daleko šire.

- Na sajmu je 30 izlagača. Naime, želja nam je uspostava što bolje komunikacije i povezivanja s lokalnim OPG-ovima, promocije tradicijske kulture područja, lokalnih običaja, pjesama, nošnji i gastronomije, objašnjava Iva Rogić, viša stručna savjetnica u JU PP Vransko jezero.

Luk, lijek za sedam bolesti

Lokalnom stanovništvu koje posjede ima u Parku ili njemu gravitira poljoprivredna proizvodnja je glavna djelatnost.

- Ovim projektom potiče se i lokalna proizvodnja hrane te daje podrška u stvaranju prepoznatljivog kvalitetnog proizvoda, reći će Norma Fressel, također viša stručna savjetnica u JU PP Vransko jezero.

Zahvaljujući toj gospodarsko-gastronomsko-turističkoj priredbi, miris bijelog luka nošen vjetrom širio se na daleko i široko.

- Da znate kako je zdrav, odmah biste pojeli luk. Lijek je za sedam bolesti, tvrdi Antonija Čirjak.

A bilo je svega, od luka i kapule, mahunarki i svježeg povrća, maslinovog ulja, vina i likera, do kozjeg sira, pršuta, pancete, bajama, suhih smokava, džema, rukotvorina i autohtonih delicija Bukovice i Ravnih kotara.

”Ovim projektom potiče se i lokalna proizvodnja hrane te daje podrška u stvaranju prepoznatljivog kvalitetnog proizvoda"-Norma Fressel.

- U okviru projekta “Jezero bez plastike”, sufinanciranog sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, održana je radionica izrade biljnih namaza, sireva, kakaa i prirodnih slatkiša uz zakusku te radionica izrade prirodnog plastelina i kinetičkog pijeska, radionica izrade sapuna i deterdženata kao i radionica izrade kozmetike, nabrojila je Rogić.

Tradicijske igre i običaji

- Edukativne radionice na temu smanjenja otpada je vodila Anamarija Prgomet iz Udruge za promicanje životnog stila bez otpada “Zero waste Croatia”, istaknula je Rogić.

Da znate kako je zdrav, odmah biste pojeli luk. Lijek je za sedam bolesti, tvrdi Antonija Čirjak.

Pjesmom i plesom zabavljali su mali i veliki članovi KUD-a Sveti Ante iz Draga, te Muška pjevačka skupina Zavičaj. Svi ljubitelji zavičajnog izričaja uživali su i u predstavi i pjesmama Udruge za očuvanje tradicijske kulture i običaja “Lički divani”.

image

Održano šest radionica

- Vrijedni članovi Zavičajnog kluba Janko Mitrović iz Zelengrada spremali su ispod peke prisnac, omiljeni autohtoni specijalitet Ravnih kotara i Bukovice. U natjecanju u povlačenju konopa snage su odmjerili kršni momci iz dva tima: Udruge konopaša Škabrnja i Udruge Vranski konopaši, temeljita je Rogić.

U tradicijskim igrama, alki u karijoli i utrci nošenja jaja u žlici, uz puno smijeha zabavili su se svi uzrasti.

image

Mišina s diplama meštra Žungula iz Biograda

06.10.2022., 20:38h
VELIMIR BRKIĆ
18. travanj 2024 20:33