<p>Ravnatelj Opće bolnice Zadar, dr. Željko Čulina</p>
Ravnatelj Opće bolnice Zadar, dr. Željko ČulinaSniša Klarica
StoryEditor
RAVNATELJ OB ZA ZADARSKI TJEDNIK

Čulina: Zadarska bolnica je jedna od rijetkih koja je zaključila 2021. i 2022. godinu sa značajnim viškom prihoda...

Opća bolnica Zadar svrstana je na drugo mjesto po uvjetima rada, ali i na predzadnje mjesto po kvaliteti upravljanja. Je li riječ o proturje­čnostima ili politici, odgovore je dao dr. Željko Čulina

Nedavna studija Hrvatske liječničke komore pokazala je još jednu od proturječnosti kojima hrvatsko zdravstvo obiluje: Opća bolnica Zadar svrstana je na drugo mjesto po uvjetima rada, ali i na predzadnje mjesto po kvaliteti upravljanja. Od 41 hrvatske bolnice, gora od zadarske po upravljanju samo je gospićka. No, za ravnatelja zadarske bolnice Željka Čulinu istina je da je Opća bolnica Zadar u mnogim dijelovima bolja od renomiranih hrvatskih klinika.

Anketa HLK (ne)relevantan pokazatelj kvalitete

- Anketa HLK nije relevantan pokazatelj kvalitete liječenja kao ni ishoda liječenja te zadovoljstva pacijenata što je temeljna svrha svake bolnice. Anketa je rezultat ispitivanja zadovoljstva jednog dijela zaposlenih liječnika o uspješnosti upravljanja i uvjeta rada što je legitimno, ali i potpuno nebitno za naše pacijente koji su u središtu fokusa naših interesa. Prihod zadarske bolnice u 2021. iznosio je 524.950.747,00 kn, a rashodi 501.845.283,00 kn. Zadarska bolnica je u 2021. ostvarila 130.184.183,75 kn sklopljenih ugovora u javnoj nabavi. Nakon provedenih postupaka ušteđeno je 9.689.038,66 kn (razlika između procijenjene vrijednosti i nabavne). Zadarska bolnica je jedna od svega tri hrvatske bolnice koje su premašile maksimalni iznos definiran Ugovorom s HZZO-om, tj. odradili smo više faktura nego što je ugovoreno za 39 mil., kn, a samo u 11 mjeseci ove godine ostvarili smo 32 mil. kn više od ugovorenog. Najvažniji razlog pozitivnog financijskog rezultata je taj da su se putem sanacija ostvarili prihodi koji su supstituirali fakturu preko limita. Slikovitije “što smo fakturirali (odradili), smo i dobili”, rekao je ravnatelj Čulina dodavši da je OB Zadar isplatila sve obveze iz kolektivnog ugovora, uključujući dodatke na prekovremene sate svojih djelatnika od 2014. do 2017. plus 6 posto povećanja osnovice.

U dane oko Božića išla je isplata i za sve umirovljenike OB Zadar u ukupnom iznosu 600.000 kn koji se odnose na dodatke za prekovremeni rad koji prelaskom na COP nije obračunavan u periodu od 2014. godine. Zaposlenici zadarske bolnice dobili su božićnicu 2.000 kn, a dar za djecu je iznosio 800 kn što je, ističe Čulina, također više od minimalnog iznosa propisanog kolektivnim ugovorom. Isplaćen je i energetski dodatak pa je svaki djelatnik dobio 340 kuna.

Daljnja poboljšanja prostornih uvjeta

Ako se pri tom ostvare projekti koje ravnatelj Čulina kaže da će se ostvariti već ove godine, postavlja se niz pitanja vezanih za spomenuta proturječja. Tko tu koga, ostavljamo za političke i ine analize...

Nedavna studija Hrvatske liječničke komore pokazala je još jednu od proturječnosti kojima hrvatsko zdravstvo obiluje: Opća bolnica Zadar svrstana je na drugo mjesto po uvjetima rada, ali i na predzadnje mjesto po kvaliteti upravljanja. Od 41 hrvatske bolnice, gora od zadarske po upravljanju samo je gospićka. No, za ravnatelja zadarske bolnice Željka Čulinu istina je da je Opća bolnica Zadar u mnogim dijelovima bolja od renomiranih hrvatskih klinika.

No, Zadrani, već u ovoj godini mogu očekivati daljnja poboljšanja prostornih uvjeta svoje bolnice. Do ljeta će biti gotova zgrada Dnevne bolnice. U njoj će biti smješten dugoočekivani linearni akcelerator pa tako pacijenti oboljeli od malignih oboljenja neće morati više na liječenje u KBC Split ili Zagreb. Poznato je da je OB Zadar prije nekoliko godina izgubila Odjel za dermatologiju koji je sistematiziran unutar Službe za interne bolesti. Cijela jedna etaža u novoj Dnevnoj bolnici pripast će djelatnosti dermatologije, a ravnatelj Čulina naglašava da će se time zadarskoj dermatologiji ponovno tražiti dodjeljivanje statusa odjela.

U Poliklinici OB Zadar će se do kraja urediti kirurška sala za dermatologiju.

- Dnevna bolnica će tako koštati 60 milijuna kuna, odnosno cca 10-ak milijuna kuna više od dogovorene cijene. Samo linearni akcelerator s pripadajućom dozimetrijskom, fiksacijskom opremom te CT simulatorom koštat će oko 40 milijuna kuna. Nakon uređenja potkrovlja zgrade Ginekologije, idemo na energetsku obnovu cijele zgrade, ali i 40 godina stare zgrade Interne te zgrade Pedijatrije. Uz sve to vršit ćemo redovno zanavljanje svih bolničkih postelja te medicinskog namještaja i opreme, nabrajao je dr. Čulina.

Solarna elektrana na vrhu Poliklinike

Bolnica planira na vrhu zgrade Poliklinike postaviti solarnu elektranu koja će uštedjeti 300.000 kWh struje ili 30 posto sadašnje potrošnje električne energije koja godišnje iznosi oko 100.000 eura. No, Čulina dodaje da se neće odustati i od postojećih izvora što se pokazalo dobrim u ovo doba inflacije kad je poskupio plin te se kombiniralo s lož uljem i kotlovnicom na struju. Ugovor za plin godišnje je stajao bolnicu 1.350.000 kn. Kad je 2022. raspisan natječaj za opskrbu plinom, ponuda je iznosila 12 milijuna kuna.

Do ljeta će biti gotova zgrada Dnevne bolnice. U njoj će biti smješten dugoočekivani linearni akcelerator pa tako pacijenti oboljeli od malignih oboljenja neće morati više na liječenje u KBC Split ili Zagreb...

Čulina ne bježi i od nekih pomalo bizarnih situacija koje svakodnevno osjećaju pacijenti koji dolaze u bolnicu ili polikliniku. Problem je nastao zbog parkinga. Na isti ulaz Poliklinike parkiraju vozila Hitne pomoći što stvara velike gužve pa je tako ulica Ljudevita Posavskog ujutro preplavljena automobilima. Uz sve to, ako se i nađe mjesto na parkingu Poliklinike, ono se može zadržati samo jedan sat, pa pacijenti radije zakrčuju Ulicu Ljudevita Posavskog. U budućnosti će se iskoristiti istočni prilaz Poliklinici minimalno za potrebe sanitetskih vozila.

- Gužve će biti sve manje i manje. Istočni dio zgrade bit će za Hitnu pomoć, ali u 2023. godini smo osigurali sredstva za proširenje tog parkirališta za desetak parkirnih mjesta gdje će se omogućiti zaustavljanje i parkiranje sanitetskih vozila koje bismo na taj način izmjestili s parkinga koji je namijenjen prvenstveno osobnim vozilima pacijenata. Otklonjen je i kvar sustava za podizanje i spuštanje rampi. Ove godine planiramo staviti u funkciju i parking ispred bolnice, a već smo nabavili i automate što će uz odgodu plaćanja od jednog sata također poboljšati uvjete za naše pacijente, ali i za djelatnike, kazao nam je za Zadarski tjednik, dr. Željko Čulina...

17.01.2023., 10:31h
SINIŠA KLARICA
25. travanj 2024 11:59