BIOGRAD, 20.8.2022. promocija knjige i izložba Fotogalerija dr. Vinko Pešić... Dr. Vinko Pešić, autor knjige i izložbeZara Vecchia
StoryEditor

O dr. Vinku Pešiću priča se i u Zemlji izlazećeg Sunca

U Zavičajnom muzeju Biograd održano je predstavljanje "Fotomonografija 2012.-2022." i prigodna izložba autora dr. med. Vinka Pešića, iznimno stručnog, strpljivog i ljubaznog pakoštanskog liječnika opće medicine iz Biograda na Moru.

- Događaj je to o kojem se već pisalo, snimalo, za koji se naposljetku čulo u Zemlji izlazećeg Sunca i koji u našem gradu u okićenim japanskim zastavicama obilježava kolovoz i 77. godišnjicu atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki. Kako je veleposlanik Japana u RH bio službeno spriječen, ovom fascinantnom događanju nazočio je zamjenik veleposlanika, reći će Gordana Goga Šarić, dobro znana biogradska blogerica.

Jedinstvena šetnja kroz sadržaj knjige

Fotomonografija 2012.-2022. je prva knjiga fotografija Vinka Pešića. Knjiga na 300 stranica donosi odabir autorovih najatraktivnijih fotografija koje su tematski podijeljene u 9 poglavlja.

- U muzeju će do počeka rujna biti izloženo 40 fotografija u velikom formatu (100x50 cm), na kojima se nalaze pojedine stranice same knjige, kao svojevrsno listanje stranica i šetnja kroz sadržaj knjige, reći će dr. sc. Tonći Jeličić, moderator i domaćin.

Draženko Samardžić, ravnatelj Zavičajnog muzeja, je u povodu desete po redu retrospektivne izložbe i obljetnice izlaganja dr. Vinka Pešića u Zavičajnom muzeju održao uistinu impresivan govor.

- Prije 27 godina na kninskoj Tvrđavi ratni ministar obrane Gojko Šušak, prema pričanju svjedoka kada je podnosio prijavak predsjedniku RH Franji Tuđmanu, izrekao je sljedeće riječi, gospodine vrhovni zapovjedniče hrvatske vojske i policije zapovjeđeno – izvršeno.

Vinkov aparat, sastavni dio života

Poslije 27 godina i mi kao uredništvo ove fotomonografije Vinko Pešić 2012.-2022., možda možemo slično reći i uskliknuti planirano – izvršeno, učinjeno, knjiga je tiskana, ponosno će Samardžić.

"Fotomonografija koja obuhvaća čitavo stvaralačko razdoblje ovoga, možemo slobodno reći umjetnika fotografije, svakako je i nagrada i obveza, jer tko se jednom združi s aparatom, teško se od njega odvaja, jer on postaje sastavni dio tebe, tvoga života, bivstvovanja…" kaže autor Vinko Pešić.

Dočekali smo i taj dan, dva dana nisam jeo ni pio u iščekivanju ovog velebnog događaja, između ostalog će Milan Mišo Lakić, brat po fotografiji dr. Pešića.

21.08.2022., 11:06h
24. travanj 2024 17:16