<p>Smartmed</p>
Smartmed
StoryEditor

Provedeno devet pilot projekata za testiranje i promicanje modela pametnog turizma Mediterana

Zahvaljujući SMARTMED projektu, projektu osmišljenom kroz program teritorijalne suradnje Europske unije - Interreg Mediteran, zemlje Mediterana razvile su Poslovni model SMART turizma koji je ove godine testiran kroz devet pilot projekata.

Pilot projekti dio su procesa validacije novog poslovnog modela i kao takvi usmjereni su na testiranje i promicanje samog Poslovnog modela SMART turizma. Svrha pilot projekta je davanje povratnih informacija projektnim partnerima i zainteresiranim dionicima o izvedivosti i relevantnosti koncepta Poslovnog modela.

Iako se prema obrascu za prijavu očekivalo šest pilot projekata, uspješno je isplanirano i provedeno čak devet pilot projekata. Iz toga se očituje veliki interes partnera SMARTMED projekta kao i potencijal za uspješnu implementaciju Poslovnog modela.

Kao što je već poznato, održivost, uključivost i suradnja, ljudski potencijali te primjena inovacija i digitalnih tehnologija glavni su stupovi oko kojih se razvijao poslovni model pametnog turizma, a postavljena su i četiri glavna razvojna cilja, održivi turizam, uključiv turizam bliži građanima, cjelogodišnji konkurentan turizam baziran na stručnosti te turizam koji integrira tehnologiju i potiče inovacije. Isto tako pilot projekti prate smjer glavnih tema sve s ciljem ostvarivanja razvojnih ciljeva u pozicioniranju Mediterana kao pametne, održive te atraktivne turističke destinacije. 

Sedam zemalja partnera radi na provedbi pilot projekata

Partneri SMARTMED projekta, točnije njih sedam vješto je planiralo i potom provelo ukupno devet pilot projekta. Redom su to partneri iz Agencije za gospodarski i društveni razvoj Àrea Metropolitana de Barcelona, Regionalno ministarstvo turizma, sporta, trgovine, poljoprivrede i kulturne baštine autonomne regije Aosta Valley, Ministarstvo turizma Helenske Republike, Odjel za turizam, gospodarstvo kulture i valorizaciju teritorija iz regije Puglia, Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona, Turismo de Portugal te Sveučilište na Primorskom iz Slovenije.

U sklopu prvog pilot projekta osmišljen je sustav pametnih turističkih podataka za gradsko područje Barcelone. Partneri iz Agencije za gospodarski i društveni razvoj Àrea Metropolitana de Barcelona radili su na sustavu koji će omogućiti prikupljanje i analizu podataka iz turističkog sektora u stvarnom vremenu, a implementirat će ga 36 općina gradskog područja Barcelone. Uz pomoć sustava pratit će se ponašanje turista što u konačnici doprinosi razvoju područja Barcelone i kreiranju prilagođenih politika i proizvoda usmjerenih na promjenjivu potražnju.

Pilot projekti doprinose svim razvojnim ciljevima, dok su prva tri posebno usredotočena na razvijanje turizma koji integrira tehnologiju i potiče inovacije. Uz pomoć provedenih projekta zemlje Mediterana su korak bliže ostvarivanju svojih ciljeva te uspostavljanju pametnog turizma.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Više informacija o projektu možete naći na Internet stranici https://smartmed.interreg-med.eu/

19.07.2022., 11:18h
18. travanj 2024 02:27