21.10.2021., Vodnjan - Berba maslina u Vodnjanu i okolici. Photo: Srecko Niketic/PIXSELLSrecko Niketic/pixsell
StoryEditor

Suvremeni pristup zaštiti masline

U maslinicima na našem području, oplodnja je protekla vrlo dobro i stabla su puna plodova koji iz dana u dan postaju sve veći. Zaštita od druge generacije moljca je već završena. Maslinari su tu zaštitu proveli na temelju podataka skupljanih na kontrolnim punktovima diljem našem županije jer je let druge generacije moljca bio dobrano iznad praga štetnosti. No, maslinari svake godine imaju probleme sa zaštitom od maslinine muhe jer je ukinut niz aktivnih tvari koje su imale dobro djelovanje na muhu, a nove tvari nisu registrirane. Međutim, kada spomenemo pojam zaštite bilje, prva asocijacije je tretiranje biljaka sa nekim pesticidom. No, pojam zaštite bilja ima daleko šire značenje. Primjerice, biljke nam mogu štiti i drugi živi organizmi koji će parazitirati na onim organizmima koji nam pričinjaju štetu. Pa tako kod maslina postoje parazitske osice koje uništavaju odložena jaja maslinine muhe i na taj način onemogućuju njezin razvoj. Da bi one i njoj slični organizmi bili prisutni u masliniku, potrebno je održavati kvalitetnu ekološku infrastrukturu.

image

21.10.2021., Vodnjan - Berba maslina u Vodnjanu i okolici. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Srecko Niketic/pixsell

Ista obuhvaća održavanje travnih i cvjetnih traka u međurednom prostoru maslinika kao i na njegovim rubovima. Na taj način ćemo korisnim organizmima pružiti životni prostor te obilje peludi kojima se one hrane. Drugi važan način zaštite je mehaničko suzbijanje štetočinja, a tu se u prvom redu misli na suzbijanje korova. Svakako je prihvatljivije suzbijati korove na mehanički način, nego koristiti totalne herbicide koji imaju nepovoljan učinak na okoliš. Nadalje, mehanički način zaštite podrazumijeva i skupljanje štetnika, no to se može provesti samo u nasadima malih površina. No, u razgovoru s nekim maslinarima može se saznati da su kokoši veliki pomagači u zaštiti masline, naročito protiv maslininog svrdlaša.

U maslinicima u kojima se drže kokoši

U maslinicima u kojima se drže kokoši ne postoje problemi sa suzbijanjem korova jer ga one pojedu i to doslovno do posljednje travke te se također hrane odraslim jedinkama svrdlaša. Kokoši na ovaj način obavljaju mehaničku zaštitu bilja jer fizički uklanjaju štetočinje. Nadalje, kao što je već prethodno rečeno, gubitkom određenog dijela aktivnih tvari, maslinari su u problemu kako zaštiti plod od muhe. Suvremena fitofarmacija nudi izvrsno rješenje uporabom preparata na bazi kaolina koji nisu ni u kojem pogledu štetni te imaju dozvolu za primjenu u ekološkoj proizvodnji.

Preparat na bazi kaolinske gline se nanosi prskanjem na stablo i na taj način pokriva lišće i plodove. Plodovi pokriveni glinom postaju zbog boje nezanimljivi za maslinovu muhu, a tanka prevlaka onemogućava da probije plod svojom leglicom i ostavi jaja. Također, bijela boja kaolinskog preparata odbija dobar dio štetnog Sunčevog zračenja te na taj način čuva biljku i plod od ožegotina i smanjuje evapotranspiraciju čime biljka"štedi" vodu i ne dolazi do blokade fizioloških procesa unutar iste. Preparati na bazi gline se brzo i efikasno skidaju s ploda prilikom berbe i pranja u uljari, tako da plodovi u preradu ulaze čisti. I na kraju, potrebno je naglasiti da je suvremena zaštita bilja umijeće biranja najbolje i najučinkovitije mjere zaštite u određenom trenutku. Stoga je potrebno kazati da su kemijske mjere suzbijanja "zadnja linije obrane" i da ih treba koristiti samo kada je najnužnije i kada ostale mjere ne daju rezultat. Na ovaj način dobivamo plod i krajnji proizvod sa što manje ostataka pesticida te čuvamo čistoću okoliša.

30.06.2022., 07:51h
:
Josip Pavlica
20. travanj 2024 10:16