Općinsko čelništvo s Jakom Andabakom (drugi slijeva)VELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
SINERGIJA OPĆINE I JAKE ANDABAKA

Luksuzni turistički resort i marina pretvaraju Filipjakov u svjetsku destinaciju

Jako Andabaka gradi marinu sa 127 vezova, a na mjestu TN Croatia i hotela Alba radi na novom, luksuznom turističkom resortu

Tvrtka Marina Sunčani resort d.o.o. iz Zagreba u vlasništvu poznatog hrvatskog poduzetnika Jake Andabaka kao koncesionara i investitora u središte Dalmacije u Sveti Filip i Jakovu, samo 25 km od Zadra, zračne i pomorske luke, svega 2,5 sata vožnje od Zagreba, dovodi prvi luksuzni turistički rasort, modernu turističku ponudu najviše svjetske kategorije.

- Jako Andabaka radi nautičku marinu sa 127 vezova, dok na mjestu Turističkog naselja Croatia i hotela Alba radi na novom, luksuznom turističkom resortu Molum Hotel & Residences koji će na samoj obali ovog pitoreskog naselja biti novo luksuzno mjesto za odmor, mjesto koje spaja najbolje od Mediterana, kazao je Zoran Pelicarić – Peco, načelnik Općine Sveti Filip i Jakov.

Poduzetništvo, nulta točka prioriteta

Općina Sv. Filip i Jakov ima 650 stalno zaposlenih općinskih žitelja koji plaćaju porez i prirez na 4.500 stanovnika, od toga 1.300 umirovljenika.

- U sliedećem periodu nulta točka prioriteta je poduzetništvo, u svim oblicima. Sve to poput izgradnje marine i turističkog kompleksa kao i izgradnje poslovne zone, poduzetničko-proizvodnog inkubatora, luke s benzinskom postajom u Sv. Petru, doma za starije i nemoćne osobe, i drugih krucijalnih projekta nam je potrebno da bi došli do brojke od sadašnjih 650 do 1.500 stalnih radnih mjesta s plaćama dostojnim čovjeka. Bez toga nećemo moći zadržati sadašnju razinu solidarnosti kad su u pitanju subvencije Općine prema novorođenoj djeci, vrtiću, školi, studentima, mladima, umirovljenicima, socijali, kulturi, športu, vatrogastvu i civilnoj zaštiti, nabrojio je Pelicarić.

image

Sve vidljiviji obrisi marine

VELIMIR BRKIĆ

Sve za idealni odmor cijele obitelji

Zahvaljujući Andabaku, hrvatskom kralju turizma koji je prije dvije i pol godine svjetskoj korporaciji Eagle Hills Zagreb Real Estate, za 101 milijun eura (760 milijuna kuna) prodao 70 posto dionica Sunce hotela pod brendom Bluesun Hotels & Resorts s 11 hotela, turistička ponuda Sv. Filip i Jakova, Zadarske županije i Lijepe Naše bit će bogatija za resort kategorije 5 zvjezdica.

- U luksuznom turističkom resortu ispreplitat će se sve što je potrebno za idealan odmor cijele obitelji, od wellnessa i SPA zone, fitness centra, restorana, barova, sadržaja za djecu pa sve do nove marine u neposrednoj blizini, objašnjava Pelicarić.

Ovakav koncept mješovite namjene i servisnih apartmana te luksuznih vila u Hrvatskoj ima Falkenstainer u Punta Skala resortu u Petrčanima, a u regiji poznati projekt Porto Montenegro u Tivtu u Crnoj Gori.

- Andabak će u nautičku marinu uložiti 10 milijuna eura, a po sistemu ključ u ruke po svakoj smještajnoj jedinici oko 250.000 eura, navodi Pelicarić.

Ulaganje je zaista veliko, naročito u post vrijeme korona krize, rata u Ukrajini i na Bliskom istoku te inflacije.

image

Gradi se punom parom

VELIMIR BRKIĆ

Nova radna mjesta

- Štoviše, ovim projektima najvjerojatnije već do glavne turističke sezone 2024. dobit ćemo mnogo toga pozitivnog i cijelo mjesto i cijela Općina će sasvim “živnuti”, uvjerljiv je Pelicarić.

Molum resort čini hotel, šest objekata sa 60 luksuznih rezidencija, ispred kojih se nalazi uređena plaža, nekoliko velikih bazena, dječji bazen te igralište, a u idućoj fazi ide i izgradnja sedam superluksuznih vila. Projekt za hotel i apartmane potpisuje samoborski ured Urbane ideje, a izgradnju vila Maria Francesca Piscitelli Gotovina. Građevinske radove izvodi Radnik iz Križevaca.

- Još jedan plus ovoga projekta jest i otvaranje novih radnih mjesta koja će u cilju životnog i svetog cilja depopulacije upravo mladim ljudima omogućiti zapošljavanje, osnivanje obitelji i ostanak u svom mjestu, u priobalnom i zaobalnom dijelu Općine, poručio je Pelicarić.

image

Izgradnja rezidencijskih apartmana

VELIMIR BRKIĆ

Na prodaji 60 apartmana i 7 vila

Osim marine, svih 60-ak apartmana i sedam vila s bazenom ide u prodaju dok će ostati upravljanje cijelog resorta. Ideja cijelog projekta je povezati dobru investiciju s bezbrižnim užitkom pa se tako već sada 60 spomenutih rezidencija nalazi na tržištu za prodaju, po modelu servisiranih rezidencija,

- U centru Jadrana unatoč velikom potencijalu nema takve ponude, i ovo može otvoriti vrata i za neke nove investitore i brendove što će omogućiti produženje turističke sezone i stvaranje dodatne vrijednosti, poručio je Jako Andabaka, koji u Sv. Filip i Jakov dovodi jedinstvenu, svjetsku turističku infrastrukturu.

U bivšem TN Croatia nalaze apartmani veličine od 35 do 56 m2, svaki za 3 do 6 osoba. Hotel Alba se obnavlja i rekonstruira s 3 na 5 luksuznih zvijezdica sa 60 smještajnih jedinica, 29 luksuznih soba i luksuznih 31 apartman. Svaka vila s bazenom imat će podrum s garažom i ostavom, dok će u prizemlju pored natkrivene terase biti i dnevni boravak, a na katu spavaće sobe te hidromasažni bazeni s “vodopadima”.

- Izgradnjom marine namjera mi je unaprijediti turistički proizvod u Svetom Filip i Jakovu. Ne radi se o velikoj marini, ali ona će zasigurno s luksuznim turističkim resortom značajno unaprijediti ponudu Općine i Zadarske županije, reći će Jako Andabak.

Koncesija marine na 29 godina

Nakon što su dobili koncesiju tvrtka Marina Sunčani resort d.o.o., odnosno Jako Andabak za nautičku marinu ima koncesiju na 29 godina, a rok izvođenja radova je 18 mjeseci. Prva faza radova obuhvaća nautički dio luke otvorene za javni promet u funkciji prihvata jahti i brodica u tranzitu, te operativni dio luke u funkciji obavljanja lučkih djelatnosti priveza i odveza brodova u javnom pomorskom prijevozu te ukrcaj i iskrcaj putnika. Pružanje usluga upotrebe veza ovim putem omogućit će 127 priveznih mjesta na nautičkom dijelu lučkog područja luke, reći će Pelicarić.

Druga faza obuhvaća izgradnju operativnog dijela luke u linijskom obalnom pomorskom prijevozu ili povremenom obalnom pomorskom prijevozu te novoplanirani lučki bazen u funkciji komunalnog dijela luke za stalne vezove. Početni iznos stalnog dijela koncesijske naknade iznosi 99.790,12 kuna godišnje, odnosno 13.230,15 eura, odnosno 2 kune ili 0, 265 eura po metru četvornom zauzetog prostora.

27.11.2023., 11:22h
VELIMIR BRKIĆ
23. travanj 2024 20:22