<p>Marino Radović i Antonio Vučetić</p>
Marino Radović i Antonio VučetićKažimir Škrbić
StoryEditor
INTERVJU UOČI SJEDNICE OPĆINSKOG VIJEĆA VIRA:

Načelnik Marino Radović i predsjednik OV-a Antonio Vučetić: Pripremamo materijale za sjednicu. Naš je zadatak spriječiti bilo kakav oblik nezakonitog djelovanja od strane nove većine u Vijeću...

Kada je krajem lipnja sedmero virskih vijećnika tražilo sazivanje sjednice Općinskog vijeća (OV) kako bi se na njoj smijenio predsjednik OV-a Antonio Vučetić te izabrao novi iz opozicijskih redova, najavljeno je vruće političko ljeto u Viru. Dotadašnji član vladajućih Veseljko Orlić pristupio je opoziciji u Općinskom vijeću i time omogućio potpisivanje zahtjeva za sjednicom OV-a izvan redovnog roka, upućenog prvo samom Vučetiću, a potom i načelniku Marinu Radoviću. Zahtjev upućen vladajućima potpisali su pritom vijećnici Frane Vučetić i Jadranka Okreša iz izborne Nezavisne liste (Vir bez podjela) uz podršku Mosta i HSP-a, Vesela Vučetić iz HDZ-a, Veseljko Orlić kao politički prebjeg iz vladajuće Nezavisne liste, nezavisni Josip Bašić uz podršku Domovinskog pokreta, Šime Buškulić iz Domovinskog pokreta te Šime Vučetić iz SDP-a.

- Dogovorili smo se tko će biti novi predsjednik, ali to neću biti ja - kazao je tada prvi čovjek Udruge Vir bez podjela Frane Vučetić, ne otkrivajući ime ili imena vijećnika koji će se kandidirati za predsjednika.

- Marino Radović je načelnik Općine Vir koji je dobio najveći broj glasova na lokalnim izborima prošle godine i tu činjenicu uvažavamo. Ne zazivamo njegovu smjenu, nego očekujemo da se, lišen balasta dosadašnjih nalogodavaca, okrene radu i žiteljima Vira - dodao je još Vučetić konkretizirajući političku metu i ciljeve na imena predsjednika OV-a Vučetića i njegov zamjenika Rajka Radovića. U ovu se priču kritikom aktualne virske vlasti uključio i predsjednik županijskog SDP-a Jure Zubčić, no opozicijskom zahtjevu predsjednik Vučetić i načelnik Radović nisu udovoljili, pa ni onda kada se virska opozicija pozvala na mišljenje resornog ministra Ivana Malenice.

- Zahtjev je neosnovan te kao takav nema uporište u poslovniku i zakonu - kazao je predsjednik Vučetić objašnjavajući odbijanje sazivanja sjednice izvan redovnog roka, dok je načelnik Radović dodao:

- Smatram da je izvješće predsjednika OV-a Vučetić činjenično potkrijepljeno, odnosno da nisu ispunjeni uvjeti propisani Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi za sazivanjem 9. sjednice OV-a, pa bi njezino sazivanje s moje strane u ovom slučaju bilo nezakonito - pojasnio je Radović. Kako od opozicijskog ljetnog političkog blitzkriega na kraju nije bilo ništa, u jesen se ušlo s očekivanjem saziva redovne sjednice OV-a. O svemu ovome – aktualnoj političkoj situaciji na otoku, dugoočekivanoj sjednici OV-a, koaliciji SDP-a i HDZ-a, mogućnosti izbora i drugim temama – razgovarali smo s načelnikom Radovićem i predsjednikom Vučetićem.

Koliko ste iznenađeni događanjima od ljeta i kako bi politički opisali situaciju u kojoj se sada nalazite kao potencijalno nominalna manjina u Općinskom vijeću?

RADOVIĆ: Najbolje da krenemo od početka. Izborni rezultat s prethodnih lokalnih izbora bio je više nego kristalno jasan: naša Nezavisna lista osvojila je apsolutnu većinu u Općinskom vijeću sa sedam vijećnika, dok je meni u drugom krugu izbora za načelnika pripalo gotovo 70 posto glasova. Iz toga se jasno vidi kako je za našu Nezavisnu listu glasala značajna većina birača, također birači onih stranaka koje sada formiraju takozvanu novu većinu. S političkim prebjegom opozicija sada ima tu novu većinu, iako mu je biračko tijelo dalo povjerenje jer se nalazio na našoj listi. Riječ je o onomu što se naziva – prijevara birača.

Govorite o dugogodišnjem vijećniku vladajućih i potpredsjedniku OV-a Veseljku Orliću?

RADOVIĆ: Tako je, govorimo o prebjegu Orliću.

VUČETIĆ: Detaljnija analiza lokalnih izbora iz 2021. govori kako je čak dvije trećine birača HDZ-a, SDP-a i DP-a u drugom krugu izbora povjerenje dalo našem načelniku Radoviću, što zapravo znači da su HDZ, SDP i DP iznevjerili svoje birače. Iznevjerili su ga prije svega oporbenim djelovanjem prema načelniku Radoviću unutar Općinskog vijeća u proteklom vremenu. Bili su protiv odluka koje je predlagao Radović, čak i protiv proračuna za 2022., iako je načelnik uvažio neke njihove amandmane. Ne samo što je dobar dio opozicijskih vijećnika tako prevario svoje birače, nego je i jako znakovita politička lepeza koja se proklamira kao nova većina.

Potpredsjednik Orlić kaže da to više nije isti program kojega je s vama ranije predstavljao...

Nema govora o nekakvim promjenama programa, ili navodnim skretanjima od planiranog. Stojimo iza svega što smo obećali, odnosno sve što smo najavili, to ćemo realizirati. 

RADOVIĆ: Nema govora o nekakvim promjenama programa, ili navodnim skretanjima od planiranog. Stojimo iza svega što smo obećali, odnosno sve što smo najavili, to ćemo realizirati. Zapravo je pravo pitanje puno intrigantnije. Ako je naš program ostao nepromijenjen, a jest, pitanje je onda zašto se prebjegli vijećnik odmaknuo od našeg zajedničkog programa. Odgovor je jednostavan: njegov privatni interes se jako dobro uklopio u opoziciju.

VUČETIĆ: Prebjegli vijećnik očito misli kako će neke svoje interese rješavati kroz drugu platformu i mi tu ništa ne možemo. Naš je zadatak da predstavljamo građane koji su nam dali povjerenje te da nastavimo s razvojem otoka i realizacijom zadanih ciljeva. Naš program, kao što sam već rekao, nije da zadovoljavamo bilo čije privatne interese. Te je privatne interese nova politička platforma SDP-HDZ-MOST-Domovinski pokret, na čelu s prebjegom, već počela jasno artikulirati i javno predstavljati.

U čemu ste iščitali takve opozicijske namjere?

RADOVIĆ: Sami su jasno kazali koji su im politički ciljevi. Prvi i osnovni je izmjena virskog Prostornog plana, kako bi svoja zemljišta prebacili u građevinske zone. Drugi im je cilj privatizacija virskih javnih resursa i javnih poduzeća u privatne ruke. To je modus operandi koji su neki od njih jako dobro uvježbali 1990-ih. Treće, postoje u toj političkoj platformi osobe koje Općinu Vir tuže za milijunske iznose, tako da ne treba biti vidovnjak da bi se shvatili njihovi konkretni ciljevi i interesi. Sam je prebjeg na posljednjoj presici kazao kako je izašao iz redova vladajućih, jer mu se zemljište nije stavilo u građevinsku zonu. Pa, svaka druga riječ bila mu je "ja", "meni", "moje". Toliko o tome koliko ga interesira boljitak mještana Vira.

VUČETIĆ: OPOZICIJA ŽELI ISKORISTITI PLATFORMU NOVE OPĆINSKE VEĆINE DA BI RJEŠAVALA SVOJE PRIVATNE EKONOMSKE INTERESE

VUČETIĆ: Ti su ljudi, a govorim o virskoj opoziciji, izašli na izbore da bi realizirali svoje i interese svojih grupica ljudi. Interes građana im je zadnja rupa na svirali. Birači su to prepoznali i zato su podržali naše ideje i programe, i zato je ova nova nominalna većina – nelegitimna. To je samo velika prevara birača i izigravanje njihovog povjerenja, što će se reflektirati na kredibilitetu opozicije. Naš je zadatak zato spriječiti bilo kakav oblik nezakonitog djelovanja u Općinskom vijeću od strane te potencijalne nove većine. Primjera radi, a to upravo govori o kakvoj se grupaciji radi, već smo zaprimili zahtjev od strane pojedinih špekulanata i takozvanih investitora za prenamjenu negrađevinskog u građevinsko zemljište, a jedan od vlasnika tog zemljišta je član te novoformirane većine! Dakle, iako za izmjenu Prostornog plana općine Vir u kontekstu širenja građevinskih zona ne postoje zakonski uvjeti, odnosno izgrađenost građevinske zone veća od 80 posto, ponovno svjedočimo najavi nezakonitih radnji radi ostvarivanja nečijih privatnih interesa. O tome mi govorimo; ti ljudi samo žele iskoristiti platformu nove takozvane općinske većine da bi ostvarivali svoje privatne ekonomske interese.

 

Spomenuli ste široku koaliciju u koju su sa svoja dva vijećnika uključeni SDP i HDZ. SDP-ov predsjednik Zubčić tvrdi da to nije koalicija te da će virski vijećnik SDP-a djelovati izvan užih koalicijskih interesa.

VUČETIĆ: Jure Zubčić je također rekao da su naše sjednice navodno nelegalne, prijavio nas je resornom Ministarstvu, pa je to isto Ministarstvo reklo da Zubčić ne razumije materiju te da iznosi paušalne ocjene. Ja ga razumijem, Zubčić se doslovno grebe za svaki politički poen i sklon je senzacionalizmu kako bi skrenuo pozornost na rad svoje stranke. No, SDP danas se sveo na obrise nekad ozbiljne političke stranke, a što se tiče SDP-ove koalicije s HDZ-om u Viru, ona me ne iznenađuje. Lokalni i nacionalni SDP su u apsolutnom rasulu, što je bilo najvidljivije na lokalnim izborima na kojima je SDP ostvario najgori rezultat u Zadarskoj županiji otkad se održavaju lokalni izbori u Hrvatskoj. To bi podrazumijevalo da je Jure Zubčić najneuspješniji predsjednik SDP-a u proteklih 30 godina. Da ima ikakav osjećaj političke odgovornosti, Zubčić bi podnio ostavku.

RADOVIĆ: Kao predsjednik županijskog SDP-a, Zubčić u posljednje vrijeme izravno upravlja virskim članstvom SDP-a i SDP-ovim vijećnikom, jer njihov politički stav još nismo imali prilike čuti. No zato smo imali priliku čuti javno komentiranje akata, odluka i rada virske općinske uprave, kao i iznošenje Zubčićevih političkih zaključaka. Znači, iako čovjek nema nikakve veze s Virom i ne znam je li je ikad bio na otoku, pa onda i nema apsolutno nikakav legitimitet na otoku, a na kraju ne poznaje ni našu razvojnu problematiku, svejedno se aktivno petlja u naše političke prilike. Taj isti čovjek nije imao hrabrosti ni doći među svoje članove prošle godine kada je raspustio virski SDP. Očito je da se u nemogućnosti nametanja kao ozbiljna opozicija izvršnoj vlasti u Zadru i Zadarskoj županiji, Zubčić politički traži na prostoru naše općine, ali na debelu štetu interesa mještana otoka. O tomu, prije svega, računa trebaju voditi birači SDP-a u Viru na nekim drugim izborima. Mi ćemo ih svakako podsjetiti.

Dakle, SDP i HDZ su u koaliciji? Očekujete kako će u svakoj točki imati isti stav, odnosno koordinirano podizanje ruku?

VUČETIĆ: Normalno da jesu. Ako potpisujete akte, ako glasujete zajedno o točkama koje zajedno predlažete, ako se deklarirate kao nova općinska većina, onda je to koalicija u punom smislu njezinog značenja. Dakle, savez. Zubčić to neće priznati, jer mu nije to politički oportuno. No ponavljam, znanje Jure Zubčića o javnom upravljanju i lokalnoj samoupravi je jednako njegovom izbornom rezultatu s posljednjih izbora. Nikakvo. Sve je to već politički viđeno.

RADOVIĆ: Nitko od nas nema ništa protiv bilo kakve koalicije, jer svi biraju svoj politički put i politička savezništva, ali se to onda tako treba i nazvati. Zato nam je bitno da građani prepoznaju cijelu novonastalu situaciju te da razumiju o čemu se radi. Mi predstavljamo kontinuitet, i to je ono najbitnije za naš otok.

Ako je cijela ova situacija s mogućim raspletom politički nelegitimna i prijevara birača, kako tvrdite, zašto se ne ide na nove izbore?

RADOVIĆ: Mi smo spremni, ali je ta nova nelegitimna većina jasno poručila kako neće na izbore, a razlog je jednostavan. Znaju koji bi bio epilog. Znaju da na takvim izborima ne prolaze niti prebjezi, niti oni koji su prevarili svoje birače.

VUČETIĆ: Doći će novi izbori, prije ili poslije. A zašto ne idu prijevremeni, pitajte SDP i HDZ. Mi smo svakako spremni za nove izbore. Svi drugi se boje svojih mještana i onoga što bi njihovi mještani mogli reći u novom izbornom ciklusu.

RADOVIĆ: OČEKUJEM OPSTRUKCIJU OD STRANE NOVOG OPĆINSKOG VIJEĆA

Kada ćete sazvati sjednicu Općinskog vijeća?

VUČETIĆ: Radimo na pripremi materijala. Očekujem da će službe ubrzo pripremiti materijale, pa ćemo onda održati radnu sjednicu vijeća. Među ostalim, uključit će se sve točke predložene od strane aktualne oporbe i bit će sukladno zakonu uvrštene u dnevni red. Što se tiče rokova, u koordinaciji smo s resornim Ministarstvom i sve poteze povlačimo sukladno mišljenjima Ministarstva. Tako je famozni rok od 90 dana zapravo instruktivni, a ne obvezatni. Bitno je da postoji većina voljna nastavku rada Općinskog vijeća, a kako ta većina postoji, sjednica će biti održana ubrzo.

RADOVIĆ: Što se mene tiče, politička jesen bit će radna. Imamo veliki broj aktualnih projekata koje moramo privesti kraju i započeti nova ulaganja na našem otoku. U ovakvoj situaciji očekujem opstrukciju od strane tog novog Općinskog vijeća, pa će moj zadatak biti upozoravati i eventualno poništavati sve potencijalno protuzakonite akte i aktivnosti Općinskog vijeća. Napominjem, jasno su definirane ovlasti izvršne i predstavničke vlasti, pa je moja zadaća, kao i zadaća naših vijećnika, predstavljati svojevrsnu branu potencijalnom neznanju buduće većine. Budite uvjereni kako nijedan nelegalni akt neće proći i biti u primjeni.

15.09.2022., 18:04h
Kažimir Škrbić
20. travanj 2024 03:05