<p>PU Zadarska</p>
PU Zadarska
StoryEditor
OPREZ! Sve češće on-line prijevare

Prijevara pri trgovanju kriptovalutama

Upozoravamo građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara - budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što uložite novac

Zadarska policija je jučer zaprimila prijavu kako je 70-godišnjak u namjeri  ulaganja u kriptovalute, nakon telefonskog poziva nepoznate muške osoba koja se predstavila kao broker omogućio pristup svojem te bankovnom računu članova obitelji, nakon čega su s bankovnih računa izvršeni transferi novca od nekoliko tisuća eura.

U tijeku je kriminalističko istraživanje u svezi kaznenog djela računalna prijevara, a  građanima te svim korisnicima interneta savjetujemo:

Upozoravamo građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac.

Što vam uvijek mora biti sumnjivo:

obećanja o brzoj zaradi novca bez posla,

poruke u kojima se nudi laka zarada,

molbe za manjim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći,

traženje osobnih podataka (preslika ili fotografija osobne iskaznice, bankovne kartice, PIN ili CVV broj),

molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis gdje su uglavnom kreirane lažne stranice za plaćanje - primjer tipičnog phishing e-maila,

nepersonalizirane poruke i poruke s očiglednim pravopisnim i gramatičkim greškama,

poruke koje pozivaju na hitno poduzimanje neke radnje.  

Ministarstvo unutarnjih poslova je krajem prošle godine, u okviru projekta Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta, započelo preventivnu kampanju naziva „Web heroj“, čiji je cilj osvijestiti i educirati građane o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite.

S tim ciljem, otvorena je internetska stranica  „Web heroj“ na kojoj građani mogu doznati sve o vrstama prijevara, kako ih prepoznati te se uspješno zaštititi i unaprijediti svoju računalnu sigurnost.

26.07.2024., 11:03h
08. rujan 2024 02:08