Sime Zelic/pixsell
StoryEditor
Buknuli požari na zadarskom području

Požar kod Smokovića uspješno lokaliziran te će biti pod nadzorom tijekom noći

Požar se više ne širi, ali vatrogasci i dalje ne mogu odahnuti. Morat će probdjeti noć, te ne očekuju da će se požar ugasiti prije jutra

NOVO: 

Rudić je potvrdio da i dalje gori blizu Smokovića ali da su kuće sigurne zato što je požar lokaliziran. Naime, požar je sada okružen terenom koji je već izgorio pa se zbog zoga ne može širiti. Vatrogasci više ne gase aktivno požar ali i dalje čine sve u svojoj moći da održavaju tu među između požara i izgorjelih terena, kako se slučajno ne bi proširio.

Ipak, Rudić je potvrdio da će vatrogasci morati biti na terenu cijelu noć, te da još nije izgledno kada će se požar ugasiti. Šanse da to bude večeras su minimalne. 

RANIJE:

Županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić potvrdio nam je da Zračna luka Zadar više nije ugrožena velikim požarom koji je poslijepodne buknuo kod Smokovića. Međutim, iako je stanje povoljnije nego prije nekoliko sati, zbog jakog vjetra, požar stalno mijenja smjerove, pa sad ugrožava područje Smrdelja i Zemunika. Kuće su obranjene, a vatrogasci i posade kanadera i air tractora se nadaju kako će i požar koji se širi prema Zemuniku, do večeri staviti pod kontrolu.

- Znam za najnovije informacije s terena. Zračna luka Zadar nije otkazala nijedan let zbog ovog požara. Kontrola leta, s kojom sam u stalnom kontaktu, jedino je preusmjerila naš cjelokupan zračni promet na pistu 0422, koja je izvan vojnog dijela Zračne luke u Zemuniku. Dakle, radimo prema redu letenja, a što se tiče putnika, njihova sigurnost nije ugrožena i neometano iz Zračne luke nastavljaju put prema svojim odredištima, rekao je direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić.

 

Iz Operativnog vatrogasnog centra potvrdili su kako je vatra zahvatila dio vojarne u Zemuniku, ali je vrlo brzo stavljena pod kontrolu. Vojarna ima i svoje vatrogasce koji su brzo reagirali i ugasili požar. Iako je požar koji je zahvatio dio vojarne stavljen pod kontrolu, također su potvrdili da se, nažalost, požar sada širi u svim smjerovima.

 

Rudić je potvrdio da je vatra krenula u smjeru Zemunika i Zračne luke Zadar, gdje su također upućene vatrogasne snage. Direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić, iako na službenom putu, iz minute u minutu prati stanje oko požarišta.

- Na Zračnoj luci Zadar smo u stanju pripravnosti, pratimo razvoj situacije s požarom i spremni smo djelovati, bude li bilo potrebe, rekao je za Zadarski tjednik Josip Klišmanić. 

Iako je požar kod Smokovića lokaliziran i kuće su obranjene, pa nema ljudskih žrtava, što se materijalne štete tiče, prema prvim saznanjima zapovjednika Rudića, gorjeli su automobili na deponiju. Romsko naselje je djelomično evakuirano, ali potvrđeno je kako ga je dobar dio stanovnika sam napustio prije evakuacije. Vatrogasci ondje i dalje dežuraju.

Više detalja uskoro....

 

image
Sime Zelic/pixsell
image
Sime Zelic/pixsell
image
Sime Zelic/pixsell
image
Sime Zelic/pixsell
image
Sime Zelic/pixsell
image
Sime Zelic/pixsell
30.07.2024., 17:13h
19. rujan 2024 18:25