21343
Pu Zadarska
StoryEditor
Buran protekli vikend

Zadarska policija imala pune ruke posla, iz prometa isključeno 26 vozača, evidentirana 31 prometna nesreća

Proteklog vikenda, od 26 srpnja do 29. srpnja 2024. godine, na zadarskim prometnicama policijski službenici u kontroli prometa su utvrdili ukupno 405 prekršaja od čega izdvajamo:

  •  22 prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 
  •  53 prekršaj zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja 
  •  72 prekršaja zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  •  23 prekršaja zbog nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Također su sankcionirali 2 vozača zbog prekršaja upravljanja prije položenog vozačkog ispita te 19 zbog prekršaja nenošenja zaštitne kacige.

Iz prometa je isključeno 26 vozača i 3 vozila. U tom vremenu dogodila se 31 prometna nesreća u kojima je jedna osoba teže te je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Policija upozorava građane da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom - ne zbog straha od plaćanja kazne, već zbog vlastite sigurnosti

Nekorištenje sigurnosnog pojasa prepoznato je kao jedan od četiri ubojice u prometu.

Motiv i svijest o značaju sigurnosnog pojasa zbog osobne sigurnosti spašava mnoge živote. Sigurnosni pojas najučinkovitije je  sredstvo zaštite vozača i putnika od ozljeđivanja u slučaju prometne nesreće.

Policija naglašava kako je mogućnost zadobivanja ozljeda u prometnoj nesreći deset puta veća ako se sigurnosni pojas ne koristi ili se on ne koristi na način predviđen uputama proizvođača.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama za vozače i putnike koji nisu vezani sigurnosnim pojasevima propisana je novčana kazna od 130 eura. Policija upozorava građane da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom. Ne zbog straha od plaćanja kazne, već zbog vlastite sigurnosti.

29.07.2024., 16:28h
18. rujan 2024 13:16