Marjana Botić, Ante Rubeša, Roko TadinMarina Knežević
StoryEditor
Gradske političke igre bez granica

Akcija mladih "u akciji" za deblokadu gradskoga proračuna

Vijećnici AM-a izrazili su bojazan da se Prostorni plan neće uvrstiti kao točka dnevnog reda na sjednicu Gradskog vijeća sve do isteka mandata ovog saziva

Članovi Akcije mladih Ante Rubeša, Marjana Botić i Roko Tadin pozvali su u Malu vijećnicu Grada Zadra novinare kako bi nazočili njihovom sastanku sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem. Akcija mladih je, na sastanku, Dukiću trebala ponuditi prijedloge i rješenja za izlazak iz proračunske krize.

Pišem ti pismo...

Međutim, gradski vijećnik iz Akcije mladih Ante Rubeša, pročitao je na"sastanku" novinarima i nazočnom Branku Dukiću,, pismo gradonačelniku" (počinje s "Poštovani gradonačelniče",op.a.) i nakon toga je odmah, sa svojim kolegama, napustio vijećnicu. Pismo objavljujemo u cjelosti ispod teksta.

Vidno zbunjeni gradonačelnik, s obzirom na to da sastanka zapravo nije ni bilo, ostao je s novinarima kako bi prokomentirao pismo. Smatra da zahtjevi i prijedlozi nisu nerješevi, iako bi on to već odavno trebao znati, jer u tom pismu ne piše ništa novo od onoga zbog čega je Akcija mladih u Gradskome vijeću odlučila ne dići ruke za gradski proračun. Logično je pitanje onda koliko još vremena treba da bi se ti prijedlozi počeli rješavati.

S druge strane, u pismu doista ima dobrih primjedbi i prijedloga, poput onih oko Prostornog plana. Naime, većina građana smatra da je Zadar poprilično uništen betonizacijom i prekomjernim gomilanjem novih stambenih jedinica, shopping centara i drugih čuda (Puntamika, Vitrenjak, Belafuža, Maraska, Žmirići) koje, u tom betonu, niču kao gljive poslije kiše. Zelene površine pak, nestaju kao šumeće tablete u čaši vode.

Vijećnici AM-a izrazili su bojazan da se Prostorni plan neće uvrstiti kao točka dnevnog reda na sjednicu Gradskog vijeća sve do isteka mandata ovog saziva. Gradonačelnik Dukić je rekao da mora pitati izrađivače plana dokud su stigli i jesu li obradili svih 600 primjedbi koje su stigle nakon javnog uvida. Tek nakon toga će moći planirati njegovo uvrštenje na sjednicu Gradskoga vijeća. Iduća sjednica je planirana potkraj lipnja, no, kako sad stvari stoje, blokada proračuna bi mogla još potrajati.

- Ako se ne usvoji proračun na Gradskom vijeću, za daljna tri mjeseca se donosi nužni proračun. Moramo znati ograničenost i limite tog planiranja, jer se svi novi projekti i planirani natječaji ne mogu provesti. Ja kao gradonačelnik sam odgovoran za izvršavanje proračuna, ali nisam u mogućnosti da ga sam donesem. Svjedoci ste ovih političkih prepirki, ali se nadamo, u duhu i ovog razgovora, da ćemo konačno doći do izglasavanja proračuna, zaključio je gradonačelnik Dukić.

image

Ante Babić i Branko Dukić

Marina Knežević

Politički bonton i umijeće komuniciranja

Da su vijećnici Akcije mladih ostali na sastanku kojeg su sami sazvali, čuli bi komentare gradonačelnika, pa bi mu mogli replicirati, jer se na sastancima, posebice onim važnima, uvijek odvija dvosmjerna komunikacija, pogotovo ako imamo dvije suprotstavljene strane. Uostalom, minimum političkog bontona je i to da, kad "protivnika" pozoveš na sastanak, a on se pristojno odazove i tako pokaže političko poštovanje, to mu poštovanje i uzvratiš, barem ostankom na sastanku koji si sam sazvao. Prebacivanje političke odgovornosti kao vrućega krumpira, možda prolazi u predizbornoj kampanji, ali u ovako ozbiljnom slučaju, kada dugotrajna blokada proračuna dovodi u pitanje razvoj grada i boljitak građana, u najmanju je ruku nepristojno, i od vladajućih i od oporbe, da građane drže taocima svojih političkih prepucavanja, odnosno prepirki, kako se izrazio gradonačelnik Dukić. Ako radi građana, koji su ih birali i omogućili im lokalne političke pozicije, bez obzira na stranačke boje, nisu u stanju napokon sjesti za stol i ispregovarati deblokadu proračuna, vrijeme je da svi napišu oproštajno pismo (od politike, op.a.).

Pismo Akcije mladih:

Poštovani Gradonačelniče,

pozvali smo Vas na sastanak kako bi vam iznijeli naše prijedloge i rješenja za izlazak iz proračunske krize. Kao što znate klub vijećnika akcije mladih je glasao protiv proračuna, prvenstveno radi neprihvaćanja naših amandmana te se stoga ne smatramo krivi za blokadu proračuna. Upravo ste Vi, odnosno vijećnici hdz-a, bili potrebna većina za izglasavanje neispravnog proračuna, kojeg ste kasnije, upravo radi tih nepravilnosti, Vi i blokirali. Iz svega ovoga proizlazi da ste upravo vi iz hdz-a, najveći krivci zbog blokiranog proračuna stoga smatramo da je neozbiljno nama slati pisma što se sve to događa u školama, vrtićima, sportskim klubovima i kulturnim organizacijama, zbog blokiranog proračuna. Prvenstveno radi toga što smo upravo iste ove društvene kategorije ciljali pisajući opsežan broj amandmana, kako bi im olakšali rad i djelovanje. Sjetit ćete se da smo kao klub vijećnika u prvoj godini mandata prvi prisustvovali sastancima jer smo izgleda jedini bili svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Situacija u kojoj nitko nije imao većinu u vijeću za nas je bila odlična prilika kako bi napokon mogli sprovesti u djelo naše politike na način da novim i kvalitetnijim programima podignemo standard našim sugrađanima. Činjenica je da je Grad Zadar ima veliki proračun, a da mi koji živimo u Zadru imamo najmanje koristi od njega. Razumijemo i to da vi stvari vidite drugačije ali osnovne škole

u tri smijene, nedostatak mjesta u vrtićima, cestovna infrastruktura i zapuštena dječja igrališta ne potvrđuju vašu tezu. Rezultati izbora, da, ali to je za neku drugu temu. Nažalost od te prve godine pa sve do sad ste tražili načine kako ne ispuniti naše prijedloge. nakon što smo prve godine mandata podržali naše amandmane koji su postali sastavni dio proračuna vi ste ih niti

mjesec dana kasnije odlukom ispod 5 % sve poskidali. Stvarno smo se potrudili, kontaktirali struku, organizirali tribine, kako bi što bolje izradili prijedloge. Te prve godine mislim da je ukupni iznos amandmana bio niti 300 tis. Eura, a tvrdili ste tada da nema toliko prostora u proračunu. Danas kad znamo da ste preko noći pronašli 7 milijuna eura prostora u proračunu pretpostavljamo da će se pronaći i 3 ipo milijuna što je ukupan iznos naših 21 amandmana. Smatramo se ozbiljnom opcijom i nikad ne bi priliku za podizanje standarda svim sugrađanima sveli na ideološke podjele i kantu piture. Obrt Dadilje, besplatni pokaz srednjoškolcima i umirovljenicima što je i prilika da se podigne stabilnost i osiguraju radnička prava u gradskoj prijevozničkoj tvrtki, stanove za najam i za mlade, podizanje broja stipendija nisu uvjeti i prohtjevi gradonačelniče već potrebe koje su uzimajući visinu proračuna već odavno trebale biti primijenjene. Kao gradski vijećnik a bili smo kolege vi i ja u prvom mandatu prije 11 godina složit ćete se u nizu odluka o kojima odlučujemo pored proračuna, prostorni plan je točka koja izravno utječe na kvalitete života u gradu. Postojeći prostorni plan trenutno vrši urbicid u prostoru, devastirana je Puntamika, Vitrenjak, Belafuža, Maraska, penetrira se u park Žmirići. Moramo to zaustaviti i sačuvati prostor za buduće generacije i našu djecu. Iako su odrađene sve predradnje u obliku javnog uvida i vremena za prigovore postoji bojazan i osnovana sumnja da se konačni prijedlog prostornog plana u obliku točke dnevnog reda neće pojaviti za vrijeme ovog saziva u kojem se navodno ne zna većina.

Mi smo kao klub vijećnika predali svoje prigovore a oni se sastoje od dvije osnovne stvari h2 (ha pola) i 30 % okrupnjene zelene površine, a za mjesta veće gustoće (uži centar Grada) 40 % okrupnjene zelene površine. Smatramo da h2 zadovoljava osnovni uvjet urbanizacije prostora jer onaj tko gradi obiteljsku kuću na dva kata se mora udaljiti tri metra od ceste i susjeda a onaj što gradi zgradu od 50 metara se mora udaljiti najmanje 25 metara od ceste i susjeda. U tih 25 metara onda ima mjesta i za parking, zeleni park, autobusnu stanicu, dječje igralište i prostor za rekreaciju građana. U kontekstu prostornog plana javno smo komunicirali želje i potrebe stanovnika MO Poluotok o očuvanju posljednje sportsko rekreacijske zone u samom centru grada stoga sad želimo iskoristiti priliku te vas još jednom zamoliti da otvorite pregovore, ponudite zamjenu terena ili novčani iznos kako bi igralište Mornarica zauvijek ostala sportsko rekreacijska zona u centra grada. Ne želimo da ovo shvatite kao uvjet, ucjenu ili štogod, ne tražimo ništa za sebe. želimo da naši sugrađani osjete dobrobiti naših pretežno socijalnih a prije svega društvenih prijedloga i programa. Želimo sačuvati grad od daljnje betonizacije. Nama je naša riječ svetinja i nismo kao neki koji nakon jednog uvjeta postavljaju novi. Jasno izjavljujemo da ćemo na sjednici Gradskog vijeća, na kojoj će točka prostorni plan s našim sugestijama, prethoditi točci proračuna, podržati naše amandmane koji će biti sastavni dio proračuna.

11.06.2024., 15:09h
Marina Knežević
27. srpanj 2024 03:40