Lov na svemirsko blagoAstronomska udruga Zadar
StoryEditor
UDRUŽENI POD NEBOM

Astronomska udruga Zadar ima prestižne nagrade za izvrstan rad, ali još nema prostor u kojem bi radila

U suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije, nastavili su prošlogodišnji projekt Promocije astronomije u vrtićima i školama u gradu Zadru i Zadarskoj županiji

Astronomska udruga Zadar osnovana je 2020. godine, u jeku globalne pandemije Covida-19, što je uvelo dodatne izazove u njezinom začetku. Unatoč tome što osnivači nisu imali prethodnog iskustva u vođenju ovakve organizacije, njihova strast prema astronomiji i odlučnost omogućile su im da prevladaju baš sve prepreke. Pokretanje udruge u tako turbulentnom vremenu pokazalo je njihovu sposobnost prilagodbe i inovacije, čime su stvorili čvrst temelj za buduće aktivnosti i popularizaciju astronomije u Zadru.

image

Najmlađi istraživači

Astronomska udruga Zadar

Izazovan početak

Razgovarali smo s predsjednikom udruge, Daliborom Bučićem, koji nas je uveo u rad Astronomske udruge Zadar, njezine aktivnosti, ciljeve i sve ono što je čini tako posebnom u lokalnoj zajednici. Otkrio nam je kako su se udružili entuzijasti različitih struka, kako bi stvorili dinamičnu organizaciju koja nudi raznolike programe i događaje za sve ljubitelje astronomije, bez obzira na njihovo predznanje ili iskustvo.

- U otežanim uvjetima za druženja i rad i uz naslijeđene probleme udruga se nastojala prilagoditi uvjetima. Tijekom 2020. godine organizirali smo pedesetak astronomskih aktivnosti, kao i u 2021. i 2022. godini, započinje Bučić.

Za provedene aktivnosti u 2022. i 2023. godini, Astronomska udruga Zadar dobila je dvije prestižne godišnje nagrade.

- Od Hrvatske zajednice tehničke kulture nagrađeni smo godišnjom nagradom za doprinos u promicanju astronomije u tehničkoj kulturi za 2022. godinu. Tijekom 2023. udruga je provela 76 aktivnosti i od Zajednice tehničke kulture Zadarske županije nagrađena je za rad u 2023. godini, ističe Bučić.

image

Maglica Srce

Astronomska udruga Zadar

Promatranje nebeskih tijela

Članovi udruge provode raznovrsne aktivnosti poput astronomskih radionica, predavanja i javnih promatranja kroz više teleskopa. Osim toga, organiziraju malu školu astronomije, tečajeve astrofotografije i astronomske večeri. Također, sudjeluju u Ljetnim i zimskim školama Zajednice tehničke kulture, čime obogaćuju iskustva sudionika i šire znanje o astronomiji.

- Sudjelovali smo i na manifestacijama kao što su Dani tehničke kulture, Dan astronomije, Dani otvorenih vrata udruga, Lov na svemirsko blago, Festival znanosti, Noć istraživača u suradnji s Centrom za projekte, znanost i transfer tehnologija Sveučilišta u Zadru, Uredom za udruge Vlade RH, Centrom za darovite učenike, Društvom informatičara Zadar, Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije i Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, navodi Bučić.

Među članovima udruge su entuzijasti i stručnjaci iz područja znanosti, tehnike, obrazovanja i drugih disciplina, što pridonosi bogatstvu programa i aktivnosti koje udruga provodi.

- Okupljamo nastavnice informatike, vjeronauka, hrvatskog jezika i književnosti, knjižničara, magistra fizike, studenta fizike, stomatologa, doktora medicine, odgajateljicu u vrtiću, dva profesora povijesti i arheologije..., nabraja Bučić.

image

Dan astronomije

Astronomska udruga Zadar

Otvorena promatranja

Nemaju vlastiti prostor ni adresu, pa ih zainteresirani mogu pronaći i pridružiti se članovima na otvorenim promatranjima ili na Facebook grupi koju vode članovi udruge. Ali, i na Facebooku se događaju problemi.

- Zainteresirane koji nas traže na Facebooku ponekad zbuni javna Facebook grupa koju ne vode naši članovi, a koja se u imenu i opisu predstavlja kao Astronomska udruga Zadar. Iako ime i opis grupe mogu sugerirati pripadnost udruzi, ista ne predstavlja našu udrugu, objašnjava Bučić.

Iako nisu formalno povezani s nacionalnom organizacijom, nastavljaju marljivo raditi na promociji astronomije i edukaciji zajednice na lokalnoj razini.

- Htjeli smo poslati zahtjev i postati članicom Hrvatskog astronomskog saveza, sve do listopada 2020., ali smo na koncu odustali. Nadam se kako će uskoro riješiti svoje izazove, a onda ćemo se vjerojatno pridružiti, kaže Bučić.

image

Konjska glava (maglica)

Astronomska udruga Zadar

Promocija astronomije u vrtićima i školama

Za motrenja neba koriste različite teleskope, prilagođene specifičnim aktivnostima koje provode. U svom arsenalu imaju pedesetak različitih teleskopa, što im omogućava pružanje raznovrsnih i kvalitetnih promatranja nebeskih tijela.

- Neki teleskopi su za vizualna motrenja, a neki za astrofotografiju. U početku smo se više bavili vizualnim motrenjem, a u zadnje vrijeme i astrofotografijom. Adam je u kratko vrijeme složio i opremio vlastitu zvjezdarnicu blizu Benkovca iz koje snima odlične astrofotografije. Nedavno smo s Društvom iznajmljivača i Turističkom zajednicom grada Paga u Noći tvrđava uz promatranje kroz teleskope i predavanje iz povijesti i astronomije, imali i prvu izložbu astrofotografija članova naše udruge u tvrđavi Skrivanat, naglašava Bučić.

U suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije, nastavili su prošlogodišnji projekt Promocije astronomije u vrtićima i školama u gradu Zadru i Zadarskoj županiji. Ovaj projekt ima za cilj približiti djeci i mladima čaroliju astronomije, potičući njihovu znatiželju i ljubav prema znanosti od najranije dobi.

- Putem ovoga projekta u 2024. godini proveli smo četrdesetak astronomskih aktivnosti: trideset dvije radionica u školi i vrtiću, dvije izložbu astrofotografija članova udruge, pet izložbi u školi te šest promatranja Sunca, Mjeseca i noćnog neba kroz teleskope, kaže Bučić.

image

Edukacija u OŠ Stanovi

Astronomska udruga Zadar

Svi su dobrodošli

Paralelno, Astronomska udruga Zadar provodi i cjelogodišnji projekt prijavljen kod Grada Zadra, čime osigurava kontinuiranu aktivnost i prisutnost u zajednici.

- Članove udruge često možete pronaći na otvorenim lokacijama s teleskopima, gdje strpljivo objašnjavaju i demonstriraju čari svemira svim zainteresiranim prolaznicima, ističe Bučić.

Svi koji žele saznati više o astronomiji su dobrodošli da se pridruže njihovim aktivnostima, bez obzira na to imaju li vlastitu opremu ili prethodno iskustvo u ovom području. Udruga potiče sudjelovanje i dijeljenje znanja, nastojeći približiti astronomiju što većem broju ljudi i stvoriti zajednicu ljubitelja zvjezdanog neba.

Zahvala na podršci

Bez podrške članova, volontera, donatora i lokalne zajednice, ostvarivanje njihove misije bilo bi znatno teže. Stoga, duboko zahvaljuju svima koji dijele njihov entuzijazam i vjeruju u važnost popularizacije astronomije.

- Veliko hvala Gradu Zadru, Društvu informatičara Zadar, Hrvatskoj zajednici tehničke kulture, Zajednici tehničke kulture Zadarske županije, Centru za projekte, znanost i transfer tehnologija Sveučilišta u Zadru, Centru za darovite učenike i Zadarskoj županiji, navodi Bučić.

13.06.2024., 11:45h
26. lipanj 2024 13:29