BIO SVIJETZdt
StoryEditor
ZALJUBLJENICA U ORGANSKU HRANU I KOZMETIKU

BARBARA MEDIĆ Mali koraci za velik i pozitivan utjecaj na zdravlje...

Iako je strastvena obožavateljica svega što je eko, voli istaknuti kako je ogroman gurman koji nipošto ne vjeruje u krajnosti i isključivost.

Iznimno je vezana za otok Pašman, obožava svoj otočki vrt i sve plodove koji u njemu niknu. Smatra da je briga o vlastitome zdravlju prioritet...

Svakodnevno se susrećemo s raznim porukama o važnosti cjelovite i pravilne prehrane, a jedan od ključnih faktora u toj priči jest upravo kvaliteta hrane koju unosimo u svoj organizam. Otkako je pandemija utjecala na živote brojnih ljudi diljem svijeta, sve se više prepoznaje važnost brige o vlastitome zdravlju te se sve veći broj ljudi okreće organskoj hrani, izboru kvalitetnijih namirnica i održavanju novostečenih zdravih navika. Već poduzimanje malih koraka i promjena u našim svakodnevnim rutinama mogu imati itekako velik i pozitivan utjecaj na naše cjelokupno zdravlje...

Ostvarenje snova

image

BIO SVIJET

Osobni Album

Barbara Medić, apsolutna zaljubljenica u organsku hranu i organsku kozmetiku, ugodnim nas je razgovorom uvela u svoj Bio svijet. Trudi se živjeti zdravim načinom života, uvijek čita sastav svih proizvoda koje kupuje te nastoji pronaći ravnotežu u svemu. Iako je strastvena obožavateljica svega što je eko, voli istaknuti kako je ogroman gurman koji nipošto ne vjeruje u krajnosti i isključivost. Iznimno je vezana za otok Pašman, obožava svoj otočki vrt i sve plodove koji u njemu niknu. Smatra da je briga o vlastitome zdravlju prioritet, ali i stvar izbora te da uvijek možemo izabrati bolje za sebe ukoliko to želimo.

Ekskluzivo nam je otkrila kako se za hrvatsko tržište upravo rade CBD ulja uz dodatak eteričnih ulja za ciljano područje – imunitet, mozak, spavanje, smanjivanje tegoba, a u ponudi će biti i balzam od CBD ulja s eteričnim uljima, koji je između ostaloga odličan i za tretiranje ožiljaka...

Briga o zdravlju u vidu odabiranja zdravijih opcija prehrane i kozmetike oduvijek joj je dolazila prirodno, i kad god bi vidjela neki zdravi novitet u trgovini poželjela bi ga isprobati. Kada je prvi put postala majka bila je razočarana ponudom hrane za bebe i djecu u lokalnim trgovinama, budući da mnogi proizvodi sadrže nekvalitetne sastojke te je tako uvidjela i da postoji potreba za zdravijim i kvalitetnijim opcijama. Njezin suprug i njihov partner s vremenom su se udružili i rodila se ideja o otvaranju vlastite trgovine – Bio svijet, s prirodnim i organskim proizvodima za odrasle i djecu, a Barbari je ta ideja bila ostvarenje svih snova.

image

BIO SVIJET

Osobni Album

Zadrani su odlično reagirali na takav tip trgovine što ih je pomalo i iznenadilo, ali trebalo je par godina da se posao skroz uhoda. Tijekom preko desetljeća rada u bio trgovini, njegovali su podrživ i blizak odnos sa svojim kupcima, pružajući im ne samo kvalitetne bio proizvode, već i toplu i prijateljsku uslugu. Barbara nam je ispričala kako se s godinama cijela ta priča izgradila u kako oni vole reći – “dnevni boravak”. Vladala je dobra atmosfera i uživala je kako u radu s ljudima, tako i u naručivanju nove robe. Nedostaje joj to iskustvo budući da više nemaju maloprodaju, ali nakon toliko godina ipak dođe do zasićenja, a i tržište se promijenilo.

Pomaci u osvještenosti

image

BIO SVIJET

Osobni Album

Organska hrana i njegovanje zdravijega stila života svakako je rastući i sve popularniji trend, kako se ljudi okreću traženju sigurnijih alternativa konvencionalnoj hrani. Tek se zagrebala površina, ali je izuzetno pozitivno da su se ljudi počeli educirati o prehrani i kozmetici i da se u jednu ruku vraćaju na ono kako su naši stari nekada živjeli. Danas, u svijetu brze hrane i široke dostupnosti gotovih obroka, kao društvo smo razvili mnoge loše navike vezane uz prehranu, a zbog kojih se često susrećemo s raznim zdravstvenim problemima. Takve navike i stil života onda preslikavamo i na svoju djecu. Postoji popriličan broj pretile djece, što je rezultat ne samo nebalansirane prehrane, već i nedostatka kretanja, kao i prekomjerne konzumacije digitalnoga sadržaja. Barbara nam je kazala da iako ne brani svojoj djeci da sama izabiru što će jesti, unatoč tomu se kao majka uvijek potrudi ponuditi zdravije opcije te izbjegava dovoditi i sebe i djecu u situaciju da svakodnevno jedu nezdravu hranu.

image

BIO SVIJET

Osobni Album

- Jako je važno odabirati organsku hranu umjesto konvencionalne, ljudi još uvijek nisu u tolikoj razini svjesni koliko se hrana tretira, iako vidim pomake u osvještenosti. Osobno nikada neću kupiti sirovo voće ili povrće koje nije ekološko. Ne vidim smisla u tome da ga natapam u sodi ili zeolitu, ako jednostavno mogu kupiti bio i samo oprati i pojesti. To ne rezonira sa mnom, na koncu financijski dođe na isto, a vremenski i zdravstveno smo definitivno u dobitku, da ne govorim o tome koliko je bio hrana zdravija, ali i ukusnija. Što se tiče cijene, smatram da nas generalno više košta jesti nezdravo, a i danas su neke osnovne namirnice zbilja u istome cjenovnom rangu, odnosno razlike su minimalne, ispričala nam je Barbara.

Izazovi u uzgoju

Postoje razni izazovi u uzgoju i proizvodnji organske hrane; od borbe s nametnicima pa do otežanoga dobivanja bio certifikata. Kada vidimo proizvod koji je certificiran kao organski, onda moramo znati da nije bez razloga skuplji u odnosu na konvencionalne proizvode, i da iza toga stoji puno truda, rada i papirologije...

- Imamo već niz godina plantažu ekološkoga rogača u Bibinjama i tek sada ćemo dobiti eko certifikat. Do toga treba doći i proces nije nimalo jednostavan. Nekada se proizvodi obilježavaju kao da su u prijelaznome razdoblju, odnosno da iščekuju dobivanje certifikata. Postoje razni eko certifikati, svaka zemlja ima svoja posebna pravila te postoje razne institucije koje se bave provjerom svih sastavnica nekoga proizvoda kako bismo do toga došli – sve od kvalitete zemlje i sastava tla pa nadalje, istaknula je Barbara.

Kada govorimo o organskoj kozmetici, ona najčešće sadrži razna ulja i/ili eterična ulja koja su iz organskoga uzgoja. Svi drugi sastojci koji se nalaze u toj kozmetici, a po svome sastavu i porijeklu ne mogu biti organski, ipak služe određenoj svrsi – da se proizvod ne pokvari, da ima određenu teksturu i tomu slično. Ukoliko na policama vidimo organsku kozmetiku na kojoj je navedeno da ima 95% organskih sastojaka, tih ostalih 5% nisu nipošto štetni, naprotiv – kvalitetni su i dozvoljeni, ali nisu svi organski.

- U organskoj kozmetici nema parabena, aluminija, SLS-a, silikona itd., isto kao što organska hrana ne može biti GMO, to ne ide jedno s drugim. Bitno je i razlikovati prirodnu i organsku kozmetiku. Ukoliko su neki sastojci prirodni, to ne znači da oni nisu tretirani na konvencionalan način, kazala je Barbara.

Trend ispijanja celera

BLIC PITANJA

Preparativna ili dekorativna kozmetika? Preparativna.

Omiljeni brend kozmetike? Uhh, imam ih najmanje 5.

Lokalni ili uvezeni proizvodi? Oboje.

Omiljeno jelo? Pizza mi nikada neće dosaditi.

Omiljena namirnica? Jako teško pitanje za gurmana.

Mliječna ili tamna čokolada? Tamna.

Matcha ili kava? Kava.

Cijeđeni sok ili smoothie? Cijeđeni sok.

Biljno ili kravlje mlijeko? Oduvijek biljno.

Zobena kaša ili bircher müsli? Zobena kaša.

Grad ili otok? Otok.

Guilty pleasure? Pjenušac.

Američki autor, Medical medium, 2019. godine pokrenuo je trend ispijanja celera, koji je postao iznimno popularan u zdravstvenoj zajednici među ljudima koji žele poboljšati svoje zdravlje i uvesti zdrave navike u svoju prehranu. Sok od celera obiluje raznim hranjivim tvarima i vitaminima koji mogu pomoći u smirivanju upalnih procesa u organizmu i jačanju imunološkoga sustava. Barbara nam je ispričala kako je odmah odlučila isprobati utjecaj redovitoga konzumiranja soka od celera, pa kada je na sebi uvidjela benefite onda je počela nabavljati organski celer i dostavljati ga po narudžbi po cijeloj RH. Nitko se na taj potez nije odvažio jer treba preuzeti svu odgovornost na sebe budući da i prijevoznici ne garantiraju da će s robom sve biti u redu idućega radnog dana kada stigne kupcima na adresu. Barbara nas je savjetovala da je celer najbolje cijediti u sokovniku i piti natašte svako jutro, te ga se ne bi smjelo miješati s drugim namirnicama. Na početku je svakako potreban kraći vremenski period da se priviknemo na okus, a najbolji se rezultati uočavaju kada ga se duže vremena pije u kontinuitetu.

- Primijetila sam poboljšanje u tenu, probavi, manjku nadutosti, osjećaju lakoće u želudcu, zdravome vlasištu, ali ponajviše u količini energije tijekom dana bez ikakvih naglih skokova. Također sam dobivala nekolicinu pozitivnih reakcija vezanih uz reguliranje hormona rada štitnjače, naglasila je Barbara.

Ideje za doručak

Doručak se često smatra najvažnijim obrokom u danu jer nam pruža energiju i hranjive tvari kako bismo započeli produktivan dan na pravi način. Stoga je iznimno bitno odabrati zdravu opciju doručka. Iz toga razloga upitali smo Barbaru za ideju za brz, zdrav i balansiran doručak. Rekla nam je da to prvenstveno ovisi o tome preferira li osoba slatko ili slano, ali da je generalno bolje odabirati slanu opciju doručka zbog reguliranja razine šećera u krvi.

Preporuku koju smo dobili za slani doručak jest avokado tost – avokado začinjen limunom, soli i paprom na integralnom tostu. Takav obrok bogat je zdravim mastima i vlaknima, a ako u njega ukomponiramo i poširano jaje osigurat ćemo i proteine i dovoljno energije za početak dana. Što se tiče slatke opcije, preporučila nam je hranjivu zobenu kašu, koju možemo dodatno obogatiti svježim voćem, orašastim plodovima ili sjemenkama, kako bismo unijeli dovoljno vitamina, minerala i vlakana za zdrav i uravnotežen početak dana.

- Osobno sam najveći fan doručka koji se večer prije pripremi za doslovno par minuta i ujutro se doda svježe voće. Pomiješam zobene pahuljice, chia sjemenke, cimet, jogurt i mlijeko (veganski ili kravlji). Ako mi fali slatkoće, onda eventualno dodam datulju ili javorov sirup. Ujutro ubacim bananu i jagodu, ponekad i namaz od orašida, i tako dobijem brz i zdrav doručak koji ipak ima smisla, ispričala nam je Barbara.

Vrlo skoro otvaraju webshop na adresi www.bio-svijet.hr gdje će se moći kupiti razna organska hrana, s time da će za početak naglasak biti na doručku i Verival kašama, koje su organske, veganske, od cjelovitog zrna zobi, bez dodanih šećera. U ponudi će imati i talijanski brend Sottolestelle, preciznije njihove tosteve koji su napravljeni od starinskih cjelovitih žitarica poput kamuta i pira, a svi su od kiseloga tijesta. S vremenom planiraju proširiti ponudu, što naravno ovisi o potražnji. Imat će i posebnu outlet rubriku u kojoj će se prodavati vrhunski eko proizvodi na većim popustima, koji su ostali na stanju nakon zatvaranja maloprodaje.

CBD ulja uz dodatak eteričnih

image

BIO SVIJET

Osobni Album

Ekskluzivo nam je otkrila kako se za hrvatsko tržište upravo rade CBD ulja uz dodatak eteričnih ulja za ciljano područje – imunitet, mozak, spavanje, smanjivanje tegoba, a u ponudi će biti i balzam od CBD ulja s eteričnim uljima, koji je između ostaloga odličan i za tretiranje ožiljaka. Proizvodnja je u Sloveniji, a Bio svijet d.o.o. zastupnici su za taj brend u Hrvatskoj, i na njima će pisati da su “Supported by: Barbara Medić”, na što je ona iznimno ponosna budući da je cijeli projekt u skladu s onime što ona zastupa – konoplja se bere ručno, organska je, te proizvod ima eko certifikat. Već duže vremena rade na ostvarivanju ovoga projekta, ali je put bio izazovan zbog razlike u zakonima s obzirom da su CBD ulja kod nas klasificirana kao kozmetika, a drugdje u svijetu se često klasificiraju kao hrana i uzimaju se oralno.

Za kraj smo upitali Barbaru koji bi savjet udijelila svima onima koji žele uvesti promjene u prehrani i načinu života; kako da se pokrenu i odvaže uvesti zdrave navike, na što je rekla da je i svaki mali korak naprijed dobar korak te da se ne trebamo ukalupljivati jer nismo svi isti.

- Ne moraju se raditi nikakve drastične promjene odjednom. Najbitnije je pronaći ono što nama osobno odgovara, držati se toga i uvesti fleksibilnu rutinu. Ne možemo pogriješiti s odlukom da se ujutro nakon buđenja dobro hidriramo; bilo to s vodom, limunadom ili sokom od celera, a posebice ako izbacimo pijenje kave na prazan želudac. Dodatan bonus bi bio da se uvede doručak ukoliko ga se inače ne konzumira, zaključila je Barbara.

17.04.2023., 09:42h
23. studeni 2024 16:41