Linda Vidović
StoryEditor
MUKE PO PROSTORNOM PLANU

’Bitka svih bitaka’ ili dimna zavjesa?

Zaprimljena su ukupno 394 podneska, svaki od podnesaka može zadržavati više zahtjeva odnosno prijedloga i primjedbi, pa tako njihov ukupan broj iznosi 594. Od tog ukupnog broja prijedloga i primjedbi najveći udio od 41% odnosi se na zahtjeve za izmjenom uvjeta gradnje i uređenja, zatim 31% na prometni sustav, a to su većinom korekcije i izmjene planiranih trasa, 24%,su zahtjevi za širenjem građevinskog područja i prenamjenu, očitovanja javno pravnih tijela 3% i turizam 1%

Na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća, oporbena većina skinula je sve točke dnevnoga reda koje se odnose na gradski proračun i urbanističke planove. Dopustili su, ipak, da ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje Zadarske županije Ante Gverić, u prvoj točki dnevnoga reda koju je predložio gradonačelnik Branko Dukić, pojasni u kojoj je fazi izrada 5. izmjena i dopuna Prostornoga plana Grada Zadra.

Nakon što je pojasnio vijećnicima iznimno zakonski složenu proceduru, koja, u nekim fazama, obvezno mora zatražiti i suglasnost mjerodavnog ministarstva, Gverić se osvrnuo na trenutačnu situaciju.

- Zaprimljena su ukupno 394 podneska, svaki od podnesaka može zadržavati više zahtjeva odnosno prijedloga i primjedbi, pa tako njihov ukupan broj iznosi 594. Od tog ukupnog broja prijedloga i primjedbi najveći udio od 41% odnosi se na zahtjeve za izmjenom uvjeta gradnje i uređenja, zatim 31% na prometni sustav, a to su većinom korekcije i izmjene planiranih trasa, 24%,su zahtjevi za širenjem građevinskog područja i prenamjenu, očitovanja javno pravnih tijela 3% i turizam 1%. Oni prijedlozi i primjedbe koji nemaju uporište u razlozima navedenim u Odluci o izradi izmjena i dopuna ne mogu biti prihvaćeni i ne razmatraju se. Zavod trenutno obrađuje i daje stručna mišljenja na prijedloge i primjedbe te predlaže planska rješenja pojedinih zahtjeva, te će o svemu raspraviti s nositeljem izrade Gradom Zadrom, istaknuo je Gverić.

“Grad je dužan paralelno izvoditi radove koji se tiču javnog sadržaja dok investitori rade

Daniel Radeta

Što se čeka?

- Ako sam vas dobro razumio, Prostorni plan se ne blokira, odvija se sve po zakonu, ne odugovlači se s njime i sve ide po planu. Ne znam što čekate? Gospodin je objasnio da nema nikakvog muljanja za koje vi mislite da se događa, a vi blokirate Grad. Svaka vam čast, poručio je vijećničkoj većini Davor Karlović iz HDZ-a.

- Gospodine Gverić, ja sam stvarno mislio da ste vi stručna, a ne politička osoba. Ovo što ste ovdje izjavili je čista laž. Imam informacije iz prve ruke da u Odjelu ne radite ništa po pitanju prigovora. Možete li reći koliki je broj prigovora koji ste odradili do danas? Od javne rasprave prošlo je 4,5 mjeseci. Mene zanima vaše mišljene o zgradi Mamutice na Belafuži, jeste li Vi to potpisali da mastadont zgrada dođe među male obiteljske kuće? Ovdje leži ključ u betonizaciji grada, ne u vašoj volji, gospodine Gveriću, nego u manipulatorima. Ja iz kuće ne bih izašao od muke kad vidim što ste mi napravili od grada, vidno iznerviran govorio je Ante Rubeša iz Akcije mladih koji je, zbog načina komuniciranja, od predsjednika Gradskog vijeća Marka Vučetića zaradio dvije opomene.

- Napadaš jer vidiš da je ovo samo struka i proces, jer vidiš da je ovo ispravno. Ovaj grad ti želiš devastirati. Promjene se trebaju dogoditi da u prostoru uvedemo još više reda. Vi ste dobro informirani i sve znate, a uvjetujete ubrzano donošenje izmjena prostornog plana, a znate da se procedura mora ispoštovati, odgovorio je Rubeši gradonačelnik Dukić.

image

Gr

Linda Vidović

Vizure naselja

- Ono što je ključno nisam vidio – da bi se u zonama manje gradnje trebalo kvalitetnije definirati brutto izgrađenost, primjerice, da se među privatnim kućama ne smiju izgraditi zgrade, nego da se definira da ostane sve u jedan do dva kata i manje izgrađenosti u kvadratima. Privatnom investitoru se to neće isplatiti da bi se sačuvale kuće i vizura tog naselja, rekao je Rino Rados iz Nezavisne liste Enia Meštrovića.

- Mi smo detektirali te probleme i krenuli u izradu prije nego što ste Vi uopće došli u vijeće. Kada ste Vi gradili, objasnite, jeste li iskoristili cijelu brutto površinu ili niste?, pitao ga je gradonačelnik.

- Ne gradim ja, nego, stjecajem okolnosti, moja sestra. Poanta je u tome da je investitor ili građevinar iskoristio zakonske mogućnosti gdje se može tri metra od međe graditi. Borim se protiv toga da zona manje gustoće nema takvu zakonsku mogućnost da dođe do izgradnje zgrade. Nažalost, svi kažu zakon ti je takav i moraš ga se držati, dao je vrlo zanimljiv odgovor Rados.

“Ne možete raditi vrtić i školu u zelenom pojasu, postoje neke regule po kojima se može funkcionirati i izrada prostornog plana sa svojim kartografskim prikazom i tekstualnim dijelom i oznakama

Darko Kasap

Proračun je smjernica koja definira

- Problem je upravo javni segment koji se tiče svega onoga što se planira. Grad je dužan paralelno izvoditi radove koji se tiču javnog sadržaja dok investitori rade, rekao je SDP-ov Daniel Radeta.

- Proračun je smjernica koja definira hoće li se nešto dogoditi ili neće. Bez proračuna ne možemo raditi ni škole niti vrtiće. Prostorno-planski se stavlja oznaka javne namjene i ona kao takva stoji i predviđa upravo ove stvari o kojima mi govorimo. Ne možete raditi vrtić i školu u zelenom pojasu, postoje neke regule po kojima se može funkcionirati i izrada prostornog plana sa svojim kartografskim prikazom i tekstualnim dijelom i oznakama, zaključio je pročelnik UO za graditeljstvo Darko Kasap.

29.06.2024., 15:26h
03. srpanj 2024 03:56