41080
Zd Županija/hina/z. Kucelin
StoryEditor
SANITET U PROBLEMU?

Čerkuč: "Zatražit ću ostavku ravnateljice Šimić i pročelnika Kolege"

Potpredsjednik Skupštine Zadarske županije Davor Čerkuč iz stranke Centar obratio se priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

"Zatražit ću ostavku ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Ivane Šimić i resornog pročelnika UO za zdravstvo Marka Kolege. U sustavu Hitne medicinske pomoći i sanitetskog prijevoza u Zadarskoj županiji stanje je potpuno alarmantno. Obrovac je prekjučer bio bez vozila, Gračac je imao samo jedno, Zadar tri, a prema dokumentaciji o ustrojstvu trebamo imati 11 vozila. Skandalozno je da od timova za turističku sezonu koji su, prema tvrdnjama pročelnika, trebali početi s radom 15. lipnja, nije oformljen niti jedan", rekao je potpredsjednik Skupštine Zadarske županije, predstavnik stranke Centar Davor Čerkuč.

Iz e-maila kojeg je Šimić 28. lipnja uputila ravnatelju ZHMZZ-a, evidentno je da postoji ozbiljan problem s dostupnošću sanitetskog prijevoza u zdravstvenom sustavu, posebno za pacijente kojima je nužan prijevoz zbog medicinskog pregleda ili zahvata.

"Nedostupnost usluga nametnuta je upravo navedenim mailom, kojeg posjedujemo. Sanitetski prijevoz je trenutno dostupan samo za pacijente na dijalizi, onkološke bolesnike i pacijente koji moraju posjetiti dnevnu hematološku bolnicu, a ograničenje je dovelo do toga da mnogi drugi pacijenti, koji su mjesecima ili čak godinama čekali na zakazane preglede, ne mogu dobiti potreban prijevoz i tako ostaju bez medicinske skrbi", upozorava Čerkuč, podsjećajući i na brojne istupe pacijenata koji su proteklih dana o svemu obavijestili medije.

"Za ovakvo stanje zaslužan je i resorni pročelnik Kolega, čija je izravna odgovornost osigurati pristup potrebnim zdravstvenim uslugama. Umjesto da je na vrijeme odradio sve što je potrebno ili barem upozorio kakvo je stanje i pokušao naći rješenje, u srcu turističke sezone on se bavi političkim prepucavanjima, dok su pacijenti potpuno bespomoćni. Na sjednici županije govorio je o 5,6 timova pripravnosti na zadarskih otocima i 21 timu sanitetskog prijevoza, što nema nikakve veze s realnošću i zato smatram da su i on i ravnateljica dužni podnijeti ostavke i objasniti građanima zašto smo se uopće našli u ovakvoj situaciji", zaključuje Čerkuč.

05.07.2024., 13:44h
08. srpanj 2024 08:49