Zadarska tržnicaZadarski tjednik arhiva
StoryEditor
Promoviranje domaćih proizvoda

Certifikat “Proizvod hrvatskog seljaka” dobilo 17 OPG-ova

Kupcu ovaj certifikat jamči kupnju od samih proizvođača, a njemu daje vizualnu prepoznatljivost i dodatnu marketinšku vrijednost. Cilj ovog projekta je promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštititi ih od nelojalne konkurencije

Tržnica Zadar d.o.o. u suradnji sa Upravnim odjelom za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije te Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije provodi projekt Udruge hrvatskih tržnica (UHT) pod nazivom kontrolu polja sedamnaestorice poljoprivrednih proizvođača Zadarske županije kako bi utvrdili tko je zaslužio certifikat »Proizvodi hrvatskog seljaka«. Već treću godinu proizvođači na štandovima imaju oznake koje ih izdvajaju od onih koji voće i povrće samo preprodaju. Nadzor nad poljima vlasnika OPG-a koji traže ovu oznaku proveden je tijekom ovoga tjedna.

Kupcu ovaj certifikat jamči kupnju od samih proizvođača, a njemu daje vizualnu prepoznatljivost i dodatnu marketinšku vrijednost. Cilj ovog projekta je promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštititi ih od nelojalne konkurencije.

Danas svečana dodjela oznaka

Rezultati nadzora vlasnika OPG-ova bit će javno prezentirani danas u 11 h u Wine Gardenu Zadar na tržnici na Poluotoku kada će se dobitnicima oznake »Proizvodi hrvatskog seljaka« svečano dodijeliti certifikat, ali i zaštitni rekviziti koji će ih razlikovati od ostalih prodavača na tržnici.

- Dobit će majicu i pregaču kako bi kupci odmah jasno uočili da ti OPG-ovci imaju vlastite proizvode, a ne nešto nabavljeno iz druge ruke. Dodjela ovakvih certifikata izuzetno je pozitivna stvar jer ovim putem potičemo prodaju autohtonih proizvoda.

Naime, Tržnica Zadar u suradnji s Gradom Zadrom te Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije provodi projekt Udruge hrvatskih tržnica pod nazivom »Certificirana seljačka tržnica«. Oznaka »Proizvodi hrvatskog seljaka« dodjeljuje se poljoprivrednim proizvođačima u skladu s odredbama Pravilnika o organizaciji i radu certificirane seljačke tržnice i uporabi ovog certifikata.

image
Tržnica Zadar
image
Tržnica Zadar

Marketinška vrijednost

- Kupcu ovaj certifikat jamči kupnju od samih proizvođača, a njemu daje vizualnu prepoznatljivost i dodatnu marketinšku vrijednost. Cilj ovog projekta je promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštiti ih od nelojalne konkurencije. Oznaka »Proizvodi hrvatskog seljaka« zaštićena je oznaka u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo i prvenstveno je namijenjena označavanju poljoprivrednih proizvoda i prerađevina standardne kvalitete proizvedenih na području Hrvatske koji se izravno prodaju na tržnicama, gradskim, općinskim ili u privatnom vlasništvu odnosno koncesiji, a svrha dodjele oznake poticanje razvoja izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda i prerađevina, ali i podizanje konkurentnosti malih proizvođača.

Jedan od ciljeva certificiranja je olakšati proizvođačima hrane izravnu prodaju proizvoda uz jamstvo njihova porijekla. Oznaka se dodjeljuje na godinu dana i može se ponovo tražiti svake naredne godine. Nakon prijave za certificiranje proizvođača koji imaju prodajno mjesto na tržnicama u Zadru, slijedi kontrola gospodarstva, sukladno Pravilniku, čime se osigurava transparentnost i sljedivost proizvodnje i prodaje na tržnicama. Ove je godine zahtjev za certificitranje podnijelo 17 proizvođača.

Standardizirane majice i pregače

Kako bi potaknuli proizvodnju domaćeg voća i povrća, u Tržnici Zadar odlučili su vlasnike OPG-a koji će dobiti oznaku autohtonog proizvoda snabdjeti s posebnom odjećom.

- Certificirani proizvođači nosit će standardizirane žute majice i zelene pregače s oznakama te će na svojim prodajnim mjestima istaknuti certifikate kako bi ih kupci lakše pronašli. Osim toga, certificiranim proizvođačima će Tržnica Zadar sufinancirati dio troškova prodajnog mjesta na tržnicama. (ZT)

28.06.2024., 09:03h
30. lipanj 2024 18:21