Direktor Krstičević o upravljanju otpadomČistoća Zadar
StoryEditor
JOHN IVAN KRSTIČEVIĆ

Čistoća je dobila gotovo 135 tisuća eura bespovratnih sredstava što je 40 % projekta širenja i ugradnje polupodzemnih spremnika

Čistoća svoju uslugu obavlja po cijenama iz 2018. godine. Svi smo svjesni koliko su poskupjeli brojni parametri koji itekako utječe na poslovanje tvrtke, kaže Krstičević

Pitanje upravljanja otpadom postaje sve važnije u lokalnim zajednicama diljem Lijepe Naše, stoga smo s Johnom Ivanom Krstičevićem, direktorom Čistoće Zadar, razgovarali o ključnim pitanjima koja definiraju trenutačno stanje i planove o ovoj važnoj tematici.

Provjerili smo bilježi li se porast odvajanja otpada te postaju li građani sve osvješteniji po tom pitanju, kao i kako će funkcionirati polupodzemni spremnici u Ulici bana Jelačića. Osim toga, razgovarali smo i o izazovima s kojima se susreće Čistoća Zadar, poput problema s korigiranjem cijena odvoza otpada te odazivom na nedavni natječaj za popunjavanje radnih mjesta.

image

Polupodzemni spremnici u Ulici bana Jelačića

Doris Babić

Odvajanje biootpada

Bilježi li se porast odvajanja otpada, postaju li građani osvješteniji?

- Građani sve više odvajaju otpad, a ove je godine naglasak na odvajanju biootpada. Trenutačno je u tijeku podjela kanti za biootpad višestambenim zgradama kako bi se što veća količina otpada izdvojila iz miješanog komunalnog otpada. Također, u planu nam je u drugom dijelu godine postaviti spremnike isključivo za tekstil, čime bismo još više podigli razinu usluge.

Na koji će način funkcionirati polupodzemni spremnici u Ulici bana Jelačića? Planirate li ih uvesti na još lokacija?

- Polupodzemni spremnici su pri kraju testne faze. U ovoj godini očekuje nas dosta aktivnosti po ovom pitanju. Naime, na natječaju Fonda zaštite okoliša i energetske učinkovitosti (FZOEU), Čistoća je dobila gotovo 135 tisuća eura bespovratnih sredstava, što je 40 % od projekta širenja i ugradnje polupodzemnih spremnika. Na takav način ugradit će se dodatnih 24 kompleta, prioritet je pokriti kritične lokacije.

image

Vrijedni djelatnici

Zadarski tjednik arhiva

Stabilna i sigurna tvrtka

Korigiranje cijene odvoza “zapelo” je na Gradskom vijeću Grada Zadra, kako će se u konačnici riješiti to pitanje?

- Uskoro će na Gradskom vijeću opet biti Odluka o načinu pružanju javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. Ponovit ću, Čistoća svoju uslugu obavlja po cijenama iz 2018. godine. Svi smo svjesni koliko su poskupjeli brojni parametri koji itekako utječe na poslovanje tvrtke.

Nadam se kako će se vijećnici ovaj put izdići iznad politiziranja jer su djelatnici Čistoće apsolutno zaslužili njihovu podršku. Naravno, čim Odluka bude izglasana, doći će do porasta plaća za dodatnih 10 posto.

Kakav je bio odaziv na nedavni natječaj za popunjavanje radnih mjesta?

- Na posljednjem natječaju za popunjavanje radnih mjesta pristiglo je 20 prijava. Razgovoru je pristupilo 16 kandidata, a s desetoricom bit će ili već jest sklopljen Ugovor o radu. Veseli nas činjenica kako je među desetoricom i troje vozača.

Što je prema Vašem mišljenju zaslužno za to?

- Sigurno je jedan od razloga to što je Čistoća stabilna i sigurna tvrtka koja, osim osobnog dohotka, gotovo u maksimalnim iznosima omogućuje djelatnicima i druge neoporezive primitke.

“Nadam se kako će se vijećnici ovaj put izdići iznad politiziranja jer su djelatnici Čistoće apsolutno zaslužili njihovu podršku”

John Ivan Krstičević

24.02.2024., 08:30h
19. rujan 2024 21:11