<p>Daniel Radeta, predsjednik GO SDP-a</p>
Daniel Radeta, predsjednik GO SDP-aZ T
StoryEditor
INTERVJU S predsjednikom GO SDP-a

Daniel Radeta: "Pupić Bakrač nije napravio ništa"

Sjetimo se da je Akcija mladih prošle godine pisala amandmane nogom ne znajući kako se to radi, mi smo ih uredno dostavili u odgovarajućim digitalnim formatima. Ove se godine Akcija mladih opismenila dovoljno da iskopira prijedlog amandmana i da eventualno promijeni samo iznose unutar pozicija, kaže Radeta

Razgovarali smo s Danielom Radetom, predsjednikom Kluba vijećnika SDP-a Gradskog vijeća Grada Zadra, o izglasavanju Proračuna Grada Zadra, uvjetima kluba vijećnika SDP-a za razgovor o Proračunu, prijetnjama koje su mu upućene zbog toga, kao i o važnosti primjerenog javnog komuniciranja.

AM prepisala amandmane SDP-a?

Kako komentirate nedavno izglasavanje Proračuna sa spornim, potencijalno nelegalnim amandmanima?

- Farsa oko Proračuna nije ni blizu kraja. Činjenica je da imamo nezakonit proračun koji je ove godine donio HDZ, na njima je da taj proračun isprave i ozakone. HDZ je podržao proračun ne želeći na prijevremene izbore za Vijeće, naše glasanje “protiv” dokaz je da smo mi kedini bili spremni i da nam Zagreb, odnosno nacionalna politika nije važnija od lokalne zajednice.

Ante Rubeša (Akcija mladih) komentirao je da je SDP, u dogovoru s HDZ-om, namjerno glasao za sporne amandmane kako bi doveo grad do trenutačne situacije.

- To su gluposti, svi amandmani koje smo podržali politike su SDP-a. Neki od ovogodišnjih amandmana Akcije mladih prepisani su od Kluba vijećnika SDP-a, to su bili naši amandmani prošle godine, pogotovo onaj koji se odnosi na studente.

Sjetimo se da je Akcija mladih prošle godine pisala amandmane nogom ne znajući kako se to radi, mi smo ih uredno dostavili u odgovarajućim digitalnim formatima. Ove se godine Akcija mladih opismenila dovoljno da iskopira prijedlog amandmana i da eventualno promijeni samo iznose unutar pozicija.

Za razliku od Akcije mladih, naše su politike stvarne i realne, u ove tri godine koliko traje saga ovog Vijeća napravili smo jako puno - gradska poduzeća uvode aplikacije za transparentan proračun, uveo ju je i Grad Zadar, zatim uvodi se Građanski odgoj u osnovne škole, zainteresirano je 113 djece, zamislite koliko bi bilo da održavanje nastave nije stavljeno u subotu, nego da je u radnom tjednu. Potom, opremili smo bolnicu novim uređajima, u provedbi su politike koje se odnose na ŠC Višnjik, svi korisnici socijalnih nakanada dobili su pravo na besplatne pokaze. Grad Zadar je na račun našeg amandmana kupio bazensku školjku za skokove što je bio jedan od glavnih uvjeta za gradnju budućeg olimpijskog bazena. Naš klub unutar Proračuna predvidio je gradnju polivalentne dvorane na Višnjiku gdje će se prebaciti dio sportaša s Mocira. Stavili smo prioritet na Višnjik, da se i dalje razvija u pozitivnom smjeru. Gradit će se novi parking na prostoru HAK-a na rRelji. Smjenjivali smo ravnatelje institucija, smjenjen je i jedan pročelnik zbog pozitivne ankete o Građanskom odgoju...

Prijetnje zbog murala na Bulevaru

Vaš je uvjet za izglasavanje Proračuna bilo uklanjanje murala na Bulevaru. Zar u ovom trenutku građani nemaju većih problema od toga?

- Pojava takvih simbola u javnom prostoru sve je učestalija i postala je ogroman problem grada. Sjetimo se i grafita na zgradi Centra za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade, ploče ustaškom sinu u Vruljici, murala fašističkog vojnika. Inzistirali smo da gradonačelnik uvede reda jer je činjenica da ta obilježja ne smiju biti tu po zakonu Republike Hrvatske. Dakle, samo smo tražili da se poštuje zakon, no to nije bio uvjet za proračun, nego za razgovor o proračunu. I to nije uvjet, nego zdravorazumski prijedlog. To se treba ukloniti ili promijeniti, predložio sam se da se u Vruljici napravi spomenik palom branitelju, bez tih obilježja, prvi bismo došli na taj spomenik položiti vijenac. Zatim, da na Bulevaru bude hrvatski branitelj... Nećemo odustati od toga.

I zbog murala na Bulevaru dobivali ste prijetnje?

- Nakon nepotpisanog javnog priopćenja “Udruge Tornado” koji je objavljen na lokalnim portalima krenule su i ozbiljne prijetnje meni i mojoj obitelji. Sve prijetnje prijavljene su DORH-u koji je potvrdio elemente kaznenog djela i u tijeku je istraga protiv više nepoznatih počinitelja. Prijava se odnosi na izravne susrete, anonimne komentate na portalima, ali i neke pravne osobe. Zbog tajnosti ovih izvida ne mogu govoriti javno dok traju istražne radnje.

Uloga medija

Kakva je uloga medija u tome?

- Odgovornost medija je velika, većina medija objavila je priopćenje koje nije potpisano što nije smjela. Kod takvih javnih proglasa mora postojati odgovornost onoga tko ga piše, ali i onoga tko ga objavljuje. Mislim da su tu mediji zakazali, vodili su se željom za klikovima, zaradom... No, tu nema interesa javnosti, priopćenje ima elemente kaznenog djela jer se poziva na linč.

I sve ste prijavili?

- Prijava je višestruka, prijavljeni su, ne samo autor priopćenja, već i svi anonimni komentatori na lokalnom portalu, jedinom gdje je moguće anonimno komentirati u Hrvatskoj, što po zakonu nije dozvoljeno. Taj portal sam prijavio nadležnom tijelu, to jest, Agenciji za elektroničke medije. Na institucijama je da utvrdi sve propuste. Ostalo nije u mojoj domeni.

Vijećnik Marko Pupić Bakrač (AM) javno je reagirao na Vaše prijave te poručio “da oni prijavljuju ispade neistomišljenka, u biti gluposti i trivijalnost, zatrpali bi PU zadarsku prijavama kojekakvih prijetnji”.

- Marka Pupića Bakrača ne doživljavam ozbiljno niti ga smatram relevantnim. U politici je više od deset godina, a svojim djelovanjima nije napravio ništa, osim što je željan pažnje pa se to vidi u njegovim istupima. Akcija mladih je najbolji PR HDZ-u. Rade li to svjesno ili nesvjesno, ne znam, ali minorizirati ovakva kaznena djela dovoljno govori o njemu kao čovjeku.

Da se takvo što dogodilo njemu ili njegovoj obitelji, bez obzira tko je i kakve politike zastupa, organizacija SDP-a stala bi iza njega i podržala ga u borbi protiv nasilja.

15.01.2024., 15:03h
11. svibanj 2024 19:11