Ovaj jedinstveni turističko-gastronomski event, prvi put organiziran 2019. godine, ubrzo je stekao status omiljenog food festivala, na kojem se u posezonskom razdoblju oživljava bogata gastronomska baština Dalmacije. Ono što ga izdvaja jest kombinacija nepretencioznog šarma i autentične ponude tradicionalnih dalmatinskih mesnih jela, u čemu uživaju domaći posjetitelji i brojni turisti.
Posebna vrijednost festivala leži u lokalnoj podršci. Na njemu tradicionalno sudjeluju četiri najveće zadarske mesnice – Paleka, Biloglav, Gobin i Lukin – koje osiguravaju obilje vrhunskih mesnih sirovina.
Ugostiteljski timovi iz zadarskog restorana Hedonist, konobe Martina s Dugog otoka te mesnih proizvoda Tabbay pripremat će ukusne mesne delicije. Ponosno se, kao i svake godine, uključuju i profesori te učenici zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, predvođeni stručnjakom Renatom Kraljevom, čime se potiče i edukacija mladih talenata, budućih kuhara i konobara.
Festivalske porcije prodavat će se po pristupačnim cijenama, čineći ovu manifestaciju dostupnom svim ljubiteljima domaće spize. Osim toga, dio prihoda bit će doniran u humanitarne svrhe, što događaju daje dodatnu plemenitu notu.
Ljubitelji vina i koktela moći će uživati u posebno uređenom vinskom i cocktail baru, uz zanimljive i besplatne vinske radionice, dok će maslinari imati svoj kutak u kojem će se promovirati ovaj nezaobilazni sastojak mediteranske kuhinje.
Za zabavni dio programa pobrinut će se DJ koji će zagrijavati atmosferu svakog dana festivala, a organizatori najavljuju i tri koncerta: u četvrtak nastupaju Lucija Marcelić & Pink Noise, u petak poznati zagrebački rock&roll band - Swingers, dok je subota rezervirana za genijalnu ‘puknutu ekipu‘ - Kuzma & Shaka Zulu.
Program:
Srijeda, 9. listopada
Okusi dana: divljač
Dnevni menu tvrtke Tabay:
Lovački ragu od srne
Dnevni menu restorana Hedonist:
Ručak/večera: Jelen a la Bourguignon
Večera: Philly Cheese Steak
Dnevni menu konobe Martina:
Muflon na divljač s njokima
Jutarnji program:
11 - 14 sati
DJ Troxy
11:30 sati
Koncert: Elena Stella & AJ Trio
13 - 14 sati
Vinska radionica: Svjetske crne sorte u Zadarskoj županiji
Večernji program:
18 - 23 sata
DJ Troxy
Četvrtak, 10. listopada
Okusi dana: teletina
Dnevni menu tvrtke Tabay:
Vitello tonnato
Dnevni menu restorana Hedonist:
Ručak/večera: Teleća toćada
Večera: Vitello Tonnato
Dnevni menu konobe Martina:
Čičvarda sa suhim mesom
Jutarnji program:
11 - 14 sati
DJ Marko Milin
13 - 14 sati
Vinska radionica: Autohtone crne sorte u Zadarskoj županiji
Večernji program:
18 - 23 sata
DJ Marko Milin
20:30 sati
Koncert: Lucija Marcelić & Pink Noise
Petak, 11. listopada
Okusi dana: piletina i junetina
Dnevni menu tvrtke Tabay:
Gemišt krilca
Drowned mexican tortilja punjena s "Tabay Pulled Chicken"
Dalmatia via New York - sous vide pašticada u burger pecivu
Dnevni menu restorana Hedonist:
Ručak/večera: dušena juneća rebra s demi-glace umakom i pireom od mrkve
Večera: pileći Shish Kebab u BBQ umaku & tortilja od trganog junećeg mesa
Dnevni menu konobe Martina:
Pačja prsa u umaku od naranče, meda, kadulje i plavca
Jutarnji program:
11 - 14 sati
DJ Alvize
13 - 14 sati
Vinska radionica: pjenušci Zadarske županije
16 sati
Wine Garden: slikarska radionica Vinorel - slikanje crnim vinom
Večernji program:
18 - 23 sata
DJ Alvize
21 sat
Koncert grupe Swingers
Subota, 12. listopada
Tema dana: janjetina i svinjetina
Dnevni menu tvrtke Tabay:
Paški Taco
Al Pastor Taco
Tabay Rebarca
Dnevni menu restorana Hedonist:
Ručak: Ribollita alla Hedonist
Ručak/večera: janjeća jetrica alla Hedonist
Večera: Hedonist carski sandwich
Dnevni menu konobe Martina:
Janjetina s bižima
Jutarnji program:
11 - 14 sati
Udruga back2basic: izrada besplatnih bezalkoholnih koktela s djecom i za djecu
DJ Elvis
13 - 14 sati
Vinska radionica: Maraština vs. Pošip
Večernji program:
18 - 23 sata
DJ Tome
21 sat
Koncert grupe Kuzma & Shaka Zulu