36517
Zvonko Kucelin
StoryEditor
Gradonačelnikov kolegij

Dukić o najavljenom prosvjedu: Maraska park nitko neće oduzeti građanima, uskoro kreće projekt uređenja

U Maloj vijećnici gradonačelnik Branko Dukić održao je s pročelnicima kolegij na kojem je bilo riječi o provedbi proračunskih prijedloga Klubova vijećnika Akcije Mladih i Nezavisne Liste Enija Meštrovića, o novim projektima POS-a i obiteljskih kuća za mlade, te izradi prijedloga proračuna za 2025. godinu

- Jučer smo praktički dobili proračun, a već smo primorani da radimo na proračunu za iduću godinu. Istovremeno, pokušavamo izvršiti cjelogodišnji program u manje od četiri mjeseca, što nije normalna situacija. Imamo tešku utrku s vremenom i neizvjesno je kako će završiti, jer ispred sebe imamo dugotrajne procedure, a do kraja godine imamo samo nekoliko mjeseci, rekao je Dukić te dodao kako je važno baviti se realnim stvarima koje su potrebne gradu, a ne populizmom.

Dukić je naglasio kako je fokus gradske vlasti na školama i vrtićima, dodajući da su se ovaj tjedan pokrenuli postupci za izradu idejnih projekata potrebnih za gradnju novih osnovnih škola na području Bilog Briga, Plovanije, Žmirića i Dikla. Istaknuo je kako je odavno gotova dokumentacija za novu školu na Crvenim kućama, kao i da se planira proširenje Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje. Gradonačelnik je najavio i da uskoro kreću javne nabave za gradnju dva nova vrtića na Smiljevcu i Crvenim kućama, kao i za projekt otvorenog plivališta na Višnjiku te projekata iz područja zelene infrastrukture.

Pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap nije prisustvovao kolegiju zbog sudjelovanja na konferenciji "Krajobraz, prostor za život" na kojoj je držao predavanje na temu "Zadar, zeleni grad otporan na klimatske promjene". Na kolegiju je bio njegov zamjenik Matko Segarić, koji je istaknuo da su tijekom ove godine započeti i realizirani brojni projekti rekonstrukcije i izgradnje cestovne infrastrukture, a najavio je i dodatne projekte, poput rekonstrukcije ceste prema groblju u Diklu i ceste prema Petrčanima. Segarić je ustvrdio kako u nadolazećem periodu grad planira realizirati 17 projekata vezanih uz cestovnu infrastrukturu, čija je ukupna vrijednost oko 20 milijuna eura.

Na kolegiju je bilo riječi i o POS-ovim stanovima i zemljištima za gradnju kuća za mlade obitelji u Crnom. Na javni natječaj za POS-ove stanove u lipnju je stiglo 1150 zahtjeva, a dosad je obrađeno njih 1100. Povjerenstvo je odradilo i dodatni rok za dopunu prijava te se očekuje da će do kraja mjeseca u gradskoj upravi biti izložena lista prvenstva. Kada lista bude finalizirana, cjelokupna dokumentacija šalje se APN-u, nakon čega slijedi potpisivanje ugovora i sva potrebna procedura prije njihove gradnje.

– Veliki je interes za kupnjom stanova po ovom programu. Na nama je da nakon ovog radimo dalje na pronalaženju terena i njegovom aktiviranju, pogotovo za mlade obitelji. Očito je to veliki problem našeg društva, rekao je Dukić.

Pročelnik za gospodarenje gradskom imovinom Tomislav Korona rekao je da se radi pristupna cesta za zemljišta u Crnom, a već je postavljen drvored koji će krasiti pristup. Na sljedećoj sjednici, vijećnici će na usvajanje dobiti prijedlog o prodaji 25 čestica površine do 875 kvadrata, a početna cijena je oko 100 eura po metru četvornom.

Dukić se osvrnuo i na najavljeni prosvjed stanara kvarta Maraska, koji su zatražili od gradskih vlasti da se Maraska park sačuva, obnovi i uredi i čiji apel dolazi nakon rušenja zida između budućeg hotela Hyatt Maraska i Maraska parka. Gradonačelnik je ustvrdio kako građani ne trebaju strahovati od devastacije parka, kao ni od toga da će im park biti oduzet.

- Što se tiče Maraska parka, on će ostati kao park i nitko ga neće uzeti. To će ostati državni i gradski prostor. Idući tjedan se potpisuje međusobni ugovor zajedno s HAZU-om, u kojeg su uključeni i naše Sveučilište, Županija i Grad, po kojem idemo u jedan projekt koji se zove Maritimni muzej grada Zadra, odnosno bit će to i nacionalni maritimni muzej, koji će obuhvatiti također i područje tog parka i on će biti kultiviran, pod vodstvom akademika Bašića, tako da ne vjerujem da će to biti prostor koji će biti ružan. Vjerujem da će taj prostor biti na ponos svim žiteljima koji tamo žive. Mislim da nemaju razloga za prosvjed. Znači, nema nikakve bojazni, rekao je Dukić koji se na kraju osvrnuo i na moguću kandidaturu za gradonačelnika na nadolazećim lokalnim izborima.

- Prije nekoliko mjeseci sam rekao da su šanse za moju kandidaturu 0,01 posto, a tako i ostaje, poručio je Dukić.

10.10.2024., 15:51h
Karlo ivković
11. listopad 2024 08:44