41960
Ob Zadar
StoryEditor
Nova tehnologija u OB Zadar

Ekstremno niske temperature uništavat će maligne stanice

Opća bolnica Zadar unaprijedit će liječenje karcinoma i to zahvaljujući novoj tehnologiji za krioablaciju pod nadzorom kompjuterizirane tomografije (CT-a). Novi postupak podrazumijeva neinvazivno zaleđivanje malignih stanica, odnosno korištenje ekstremno niskih temperatura za uništavanje ili uklanjanje abmnormalnih stanica tumora. Ovaj moderni postupak liječenja karcinoma u Hrvatskoj je po prvi put izveden tek prije nekoliko mjeseci, a u Zadru će se primjenjivati zahvaljujući europskom novcu, kroz projekt DIGIHEALTH (Digital solutions for health service resilience and accesability)

Ugovor o sufinanciranju projekta, čiji je nositelj naša ustanova, potpisali su prije nešto manje od mjesec dana ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić i v.d.ravnatelja Opće bolnice Zadar, Željko Čulina, dr.med. Projektni partneri su Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru, Javna zdravstvena ustanova Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar i Sveučilište u Mostaru.

Projekt ima za cilj poboljšati kvalitetu zdravstvenih usluga za pacijente implementacijom digitalnih rješenja, a to su Digihealth hub, mobilna aplikacija i smjernice za kućni oporavak pacijenata nakon operacije. Kroz projekt će se nabaviti dodatna oprema (monitori) za praćenje svakog pacijenata na Jedinici intenzivnog liječenja i u operacijskoj sali tijekom operativnog postupka te će se povezati niz uređaja, tehnologija i sustava u jednu platformu. Osigurat će se tako redovitiji i točniji unos i potrošnja lijekova te omogućiti i brži oporavak pacijenata. Na Odjelu jedinice intenzivnog liječenja planira se instaliranje centralne stanice za praćenje stanja svih pacijenata koja će omogućiti prikupljanje podataka stanja svakog pacijenta te medicinskom osoblju omogućiti uvid u vitalne parametre i smanjiti fizički obilazak pacijenata iniciran isključivo u svrhu nadzora podataka s uređaja za monitoring. Također, novi sustav omogućit će proširenje usluge na način da bi se instalirala opcija sustava ranog upozoravanja i dojava na pametne telefone.

Trajanje projekta je 30 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost je 1.728.415,27 eura uz stopu sufinanciranja 85% bespovratnim sredstvima te 15 % iz vlastitih sredstava. Početna konferencija projekta DIGIHEALTH održat će se 11.listopada, a domaćin je Opća bolnica Zadar.

19.09.2024., 12:20h
19. rujan 2024 12:21