Roman Tiraspolsky
StoryEditor
TURISTI O TAXI PRIJEVOZU

Evo što turisti kažu o taxi prijevozu u našem gradu

Koliko treba izdvojiti za taksi od Zračne luke Zemunik do gradskog odredišta?

Uznapredovalo informatičko doba dalo nam je mogućnost saznati nešto što su se nekad mnogi pitali, a to je: što turisti najviše vole pogledati i učiniti kada su u ovim krajevima na odmoru? Jedan od najvećih svjetskih turističkih portala, ima upravo takve kategorije i aplikacije na svojoj stranici na kojima sami gosti vrednuju svoje preference te sami i pišu o njima. Jedno od pitanja koje se ove sezone višestruko spominjalo u ne samo negativnom, nego čak i kriminalnom kontekstu bilo je ono o taksi prijevozu, cijenama I uslugama. I premda je, srećom, zadarsko područje bilo pošteđeno onih najgorih ekscesa, rasprava i povremeno negodovanje oko cjenika taksi usluga nije nepoznata tema na zadarskim stranicama ovog turističkog portala, no, valja i to primijetiti, puno manje nego na onima drugih jadranskih gradova.

Od veljače do kolovoza

Forum s temom o uslugama taksi prijevoza započeo je na zadarskim stanicana još u veljači, ali se komnuikacija protegla do kolovoza. Vrijedi primjetiti da je dosta unosa uklonjeno, bilo da su to učinili sami autori, ili administratori stranice, što svjedoči da je rasprava po svemu sudeći bila tako žestoka da je na trenutke kršila pravila stranice (a vjerojatno i dobrog ukusa).

Sve je započelo pitanjem koje si postavljaju mnogi turisti koji dolaze u naš grad: koliko treba izdvojiti za taksi prijevoz od Zračne luke Zemunik do gradskog odredišta?

Jedan od glavnih “eksperata” za zadarska pitanja na ovim stranicama, 424TarikFX iz Sarajeva prenio je podatak sa stranice Exploro Travel prema kojima bi za takvu vožnju trebalo izdvojiti sumu od oko 12,60 eura.

Koisrnik iz Vancouvera u Kanadi je, međutim, upozorio ostale forumaše kako je slušao priče od mnogih turista da taksisti previše naplaćuju voćnju od Zračne luke Zemunik do centra grada. On stoga savjetuje putnicima da ne ulaze u vozilo dok ne dogovore cijenu, ili izvrše online uplatu kompanijama koje primaju i takvu vrstu naplate.

Hvale autobusni prijevoz

No to sve je bila komunikacija prije početka turističke sezone, a do ljeta je prvotnih 12,60 eura kao povoljna vožnja s početka rasprave naraslo na 25 i to kao veoma povoljno. Kako piše calumgraham64 iz Aviemore u Velikoj Britaniji za uslugui prijevoza taksisti su mu tražili i 95 eura, ‘spuštali’ na 60 i takve stvari i zato je odlučio napraviti reklamu čovjeku koji uzima 25 jer je u toj konkurenciji najjeftiniji i učinio mu se pouzdan.

On također hvali autobusni prjevoz koji je čist i učinkovit, a cijena od 4,65 eua mu se čini razumnom, jedino ima zamjerku da su ulazne stube malo visoke.

Conor K opisuje svoja iskustva s Uberom koji da nije bio skup (15 eura), nego ga se nikako nije moglo dočekati, valjda zbog prevelike navale (radi se o komentaru iz sredine srpnja). Svaka dogovorena vožnja bi uskoro bila otkazana i to se oteglo na pola sata. Na kraju im je, kako piše Conor, ‘švercer’ ponudio da će im srediti vožnju taksijem za ‘po prilici’ cijenu Ubera, tako da su platili 20 eura od aerodroma do Poluotoka i bili zadovoljni uslugom.

Nisu pretjerano nezadovoljni

Ovakve teme mogu se naći i na stranicama drugih gradova Zadarske županije pa je tako korisnik Cromansidney2 iz Australije nahvalio Biograd na Moru kao mjesto za odmor i dao dobar pregled plaža, znamenitosti i zabavnih sadržaja. Jedino na što je posebno upozorio su taksisti u Zračnoj luci koji su, čini se već i među strancima stekli veoma lošu reputaciju. Mala je utjeha što Cromasidney navodi kako je na našem aerodromu stanje ipak bolje nego u drugim dalmatinskim gradovima.

Korisnik apt22 iz Durhama u Engleskoj također upozorava na skupe taksije i preporuča da je isplativije uzeti rent a car, što govori dovoljno.

No, sveukupno, obzirom broj komentara i čestu tvrdnju kako je ‘drugdje gore’, možemo zaključiti da turisti nisu pretjerano nezadovoljni s uslugama zadarskih taksista.

11.09.2023., 10:20h

IVAN STAGLIČIĆ
20. rujan 2024 03:12