Velimir Brkić
StoryEditor
Spajanje Vodovoda i Odvodnje

Formira se najveća komunalna tvrtka Grada Zadra

Nakon što je Gradsko vijeće Grada Zadra odobrilo prijedlog, Vodovod d.o.o. Zadar i Odvodnja d.o.o. Zadar započeli su korake prema službenom pripajanju u jedinstvenu komunalnu tvrtku pod imenom Vodovod

Pripajanje zadarskih komunalnih tvrtki izravna je posljedica Zakona o vodnim uslugama, koji je stupio na snagu sredinom 2019. godine. Prema tom zakonu, na svakom uslužnom području mora postojati jedan javni isporučitelj vodnih usluga, kako bi se osigurala efikasnost i kvaliteta u pružanju tih usluga. Ovu Uredba o uslužnim područjima, Vlada Republike Hrvatske donijela krajem lipnja 2023. godine.

Novo poglavlje za zadarsku komunalnu infrastrukturu

Pripajanjem, koje je već dobilo “zeleno svjetlo” od vijećnika, stvara se jedinstvena organizacija pod imenom Vodovod.

- Ovo nije samo administrativna reorganizacija, već korak prema efikasnijem i održivijem upravljanju komunalnim resursima našeg grada, kaže Tomislav Matek, direktor zadarskog Vodovoda, koji će do isteka svog mandata nastaviti voditi novoformiranu tvrtku.

image

Tomislav Matek, direktor Vodovoda Zadar

Velimir Brki

Izazovi i prilagodbe

Matek ističe da su najveći izazovi pripajanja pravne, porezne, računovodstvene i tehničke prirode, vezani za usklađivanje i objedinjavanje poslovanja tvrtki.

- Aktivno se vode razgovori s upravom Odvodnje d.o.o. Zadar i vodi se računa da se zadrže sva potrebna radna mjesta. U slučaju pojave viška radnih mjesta i radnika, postupat će se sukladno procedurama propisanim Zakonom o radu i kolektivnim ugovorima, ističe Matek.

Komunikacija i transparentnost

Ključni elementi u procesu pripajanja uključuju i uključenost sindikata te aktivnu komunikaciju s radnicima o planovima spajanja i mogućim promjenama radnih uvjeta i prava.

- Kao i uvijek do sada, prilikom provođenja reorganizacije poslovanja vodi se računa o tome da su sindikati uključeni u razgovore i pregovore, pojašnjava direktor zadarskog Vodovoda.

Završetak procesa

Očekuje se da će pripajanje T.D. Odvodnja d.o.o. Zadar Vodovodu d.o.o. Zadar biti dovršeno do kraja ove godine, sukladno rokovima određenim Zakonom o vodnim uslugama.

- Vodi se računa o tome da se radni uvjeti zadrže u najvećoj mogućoj mjeri, u skladu s novim potrebama poslovanja društva, zaključuje Tomislav Matek.

29.09.2024., 14:49h
Zrinka Burazer
29. rujan 2024 14:51