Tuna sushi festivalMatija Lipar
StoryEditor
uz okuse tune

FOTO Gala večera japanskih i hrvatskih kuhara napunila Arsenal do posljednjeg mjesta

Ilirijin klub Arsenal bio je u petak navečer pun gostiju – održavala se velika gala večera, središnji događaj ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala u Zadru. Tisuće slasnih zalogaja, prilagođenih velikom buffetu na parteru Arsenala, a i služena večera od pet sljedova s pratećim vinima iz podruma vinara zadarskog kraja na katu kluba, te prateći japansko-hrvatski program izazvali su veliki interes Zadrana i turista koji su ovih dana sletjeli u Zadar s prvim letovima

Na gala večeri su male zalogaje pripremali poznati zadarski kuhari Tomislav Karamarko, Josip Vrsaljko, Dario Kalmeta i Ilirijna chefica Irena Žilić te japanski sushi majstor Nobuhito Okado, koji je smotao 1.500 nigirija, uromakija i hosomakija, najpoznatijih suhi rolica. Naravno, uvijek s mesom tune uzgojene u uzgajalištima u zadarskom akvatoriju.

Okado je sa svojim kolegama iz tima masterchefa Akiyuki Nasua, koji je za ovu prigodu stigao s Okinawe kako bi pripremio pet jela za služenu večeru na katu, izveo Kaitai – ritualno rezanje velike tune. Umijeće rezanja tune nema samo ritualni smisao nego i praktični. Svaka pozicija mišića i potrbušine tune u japanskoj gastornomiji ima svoju specifičnu namjenu.

Glazbeno, večer su osvježile japanske umjetnice – gospel pjevačica Hakiri Mukai koja je program započela sa sjajnom izvedbom Amezing Grace, te Uratami Hitomi na sanhinu, trožičanom glazbalu, baš onom po čijim zvukovima mi na drugom kraju svijeta prepoznajemo japansku tradicionalnu glazbu.

Atraktivni show, zapravo povijesni igrokaz u Japanu popularne samurajske skupine Katanayaichi, upravo one koju pamtimo iz jedne od najupečatljivijih scena iz Tarantinova klasika "Kill Bill", izazvao je veliki aplauz posjetitelja sinoćnjeg događanja.

Gala večeru u Arsenalu prebacio je s japanskih na dalmatinske postavke popularni Berekin, Oliver Jakovčev u čast svom slavnom prijatelju i imenjaku Oliveru Dragojeviću.

Tuna, Sushi & Wine Festival se nastavlja u subotu pod šatorom na Trgu Petra Zoranića. Uz stalnu kulinarsku postavu u kuhinji na otvorenom, gost će i u subotu i u nedjelju biti chef Tomislav Karamarko koji će pripremati Marikomercovu Terinu od tune i kozica. U jutarnjim satima ista će ekipa japanskih kuhara ponoviti Kaitai show, a nevečer na festivalsku pozornicu izlaze Lucija Marcelić i Pink Noise.

image

Tuna sushi festival

Matija Lipar
image

Tuna sushi festival

Matija Lipar
image

Tuna sushi festival

Matija Lipar
image

Tuna sushi festival

Matija Lipar
image

Tuna sushi festival

Matija Lipar
image

Tuna sushi festival

Matija Lipar
image

Tuna sushi festival

Matija Lipar
image

Tuna sushi festival

Matija Lipar
image

Tuna sushi festival

Matija Lipar
image

Tuna sushi festival

Matija Lipar
image

Tuna sushi festival

Matija Lipar
12.04.2025., 13:17h
12. travanj 2025 13:17