Performans - Apstraktna umjetnost Miro i BanksyLinda Vidović
StoryEditor
ŠPUD i NMZ

GALERIJA: Polivalentna dvorana Providurove palače sinoć je postala modna pista za kreacije zadarskih srednjoškolaca

Većina učenika kroz ovaj se projekt prvi put susrela s nekim tehnikama, primjerice zračnim kistom, a svima je ovo bio prvi put da svoje kreacije predstavljaju javnosti i izvan prostora škole pa je uzbuđenje bilo vidljivo

Polivalentna dvorana Providurove palače sinoć je postala modna pista na kojoj su učenici zadarske Škole primjenjene umjetnosti i dizajna predstavili svoje kreacije. U suradnji s kustosicom Narodnog muzeja Marijom Šarić Ban i Zadarskim plesnim ansamblom učenici ŠPUD-a sa svojim profesoricama i mentoricama sinoć su predstavili reviju i performans Apstraktna umjetnost Miro i Banksy. Projekt je to na kojem je radilo 49 učenika i 6 profesorica, a probe se se odvijale u dizajnerskom studiju Narodnog muzeja koji se uskoro završava u Providurovoj palači.

Bila je to prilika učenicima da osmisle i predstave svoje kreacije inspirirane uličnom umjetnošću Banksyija i apstraktnom umjetnošću Miroa. Većina učenika kroz ovaj se projekt prvi put susrela s nekim  tehnikama, primjerice zračnim kistom, a  svima je ovo bio prvi put da svoje kreacije predstavljaju javnosti i izvan prostora škole pa je uzbuđenje bilo vidljivo. 

image

Performans - Apstraktna umjetnost Miro i Banksy

Linda Vidović
Mentorice su istaknule iznimnu upornost učenika koji su posljednjih tjedan dana u studiju provodili gotovo cijele dane pripremajući zadnje detalje. Sav uloženi trud se isplatio, a dvoranu su sinoć ispunile tkanine različitih boja, poslale su se i neke jasne poruke. Publika je imala prilike iz prve ruke vidjeti kako izgleda kreiranje odjeće zračnim kistom, a reviju su svojim nastupom uveličale profesionalne balerine Zadarskog plesnog ansamla kojesu također nastupile u haljinama koje su kreirali učenici. Posebnu je pažnju privukla voditeljica programa Vlatka Vučić Marasović koja je nosila vjenčanicu koju su kreirali učenici u suradnji  s mentorima. 

Kako je izgledala ova jedinstvena revija pogledajte u Galeriji ispod naslova. 

image

Performans - Apstraktna umjetnost Miro i Banksy

Linda Vidović
08.06.2023., 12:39h
21. svibanj 2024 00:58