Antički dani 2023.Linda Vidović
StoryEditor
Antika se vratila u grad

GALERIJA: U Zadru održani Antički dani

U grad Zadar je stigao car Trajan, a održale su se i gladijatorske borbe te procesija

Proteklog vikenda održali su se Antički dani u organizaciji Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Obilježio ih je bogat program, edukativnog karaktera, ali i zabavne podloge. Na početku programa  održala su se stručna i studentska predavanja u Arheološkom muzeju Zadar. Nakon prezentacije rimske hrane, kao jedno od predavanja, nastavak programa slijedio je u opuštenoj atmosferi Caffe bara Bizzare, uz antički kviz i arheološku tombolu. 

image

Antički dani 2023.

Linda Vidović
Na Forumu su se održale radionice izrade keramike te oslikavanje majica i torbi antičkim motivima.Dio toga bio je i Lov na blago, a nakon radionica slijedio je edukativan posjet Muzeju antičkog stakla u Zadru. Tamo se, uz vodstvo po muzeju, održalo  i studentsko predavanje o rimskim društvenim igrama. Završetak večeri proveden je uz projekciju antičkog filma na prostoru Kapetanskog parka. 

Trećega dana održalo se glavni dio programa. Najprije, prikaz svakodnevnog života građana rimskog Zadra, unutar čega  su se prezentirali štandovi s maslinovim uljem, vinom, pekarskim proizvodima, biljem i začinima te keramikom. Prikaz života bio je popraćen i prodajom robova, religijskim ritualima te slavljenjem boga Bakha. 

Konačno, održala  se i procesija građana, robova i legionara prilikom dolaska cara Trajana u Zadar. Njemu u čast održale su se i gladijatorske borbe, koje su činile završni dio programa Antičkih dana 2023.   Službeni završetak odvio se uz antičko druženje na prostoru Kapetanskog parka.

image

Antički dani 2023.

Linda Vidović
05.06.2023., 11:33h
26. travanj 2024 15:56