Advent u ZadruTz Zadar
StoryEditor
TRG PET BUNARA I PETRA ZORANIĆA

FOTO Gastro Advent: glavni specijaliteti ovogodišnjeg adventskog sajma u Zadru (1.dio)...

Već nakon prvih nekoliko dana trajanja ovogodišnjeg Adventa u Zadru može se prepoznati kako ponuda jela i pića na adventskim kućicama nikada nije bila ovako bogata i raznovrsna...

Već nakon prvih nekoliko dana trajanja ovogodišnjeg Adventa u Zadru može se prepoznati kako ponuda jela i pića na adventskim kućicama nikada nije bila ovako bogata i raznovrsna. Doduše, neki gastronomski standardi adventskog sajma poput kuhanih i prženih kobasica te burgera i dalje su najviše zastupljeni u ponudi, što je i razumljivo – to su i inače globalno popularna jela u kategoriji fast i street food prehrane i publika ih naprosto uvijek traži.

Puno više slikica možete vidjeti u našoj foto galeriji, klikom na ikoncu neposredno iznad našeg teksta...

Ipak, dobar dio ugostitelja koji sudjeluju na sajmu svoju je ponudu proširio i drugim, zanimljivim jelima iz šarolike lepeze  hrane koja se konzumira na ulici, ali i nekim drugim,  tradicionalnim ili manje poznatim jelima, pa čak i dugo kuhanom, kao i comfort hranom „na žlicu“. Osim toga, ove je godine ponuda ribljih jela definitivno drugačija i bolja od one prijašnjih godina, a na svoje mogu doći i vegani jer niz ugostitelja u svojoj ponudi ima bar jedno vegansko jelo. Uglavnom, svi se trude ponuditi nešto drugačije od drugih i biti prepoznatljivi po svojoj ponudi.

Obišli smo adventske kućice i pokušali doznati što se sve dobrog u njima kuha, peče i servira.

image

Gastro Advent

Tzg Zadar

Baba Zorka by Colonna

Moreno Sambolić i njegova partnerica Diana Kreber koji vode obližnji Colonna bar, odlučili su u svojoj kućici na Pet bunara vratiti toplinu obiteljskog doma za božićnih blagdana i to kroz svima poznata klasična, seljačka jela. Teletinu koju peku u električnoj peki i koju su nazvali Didova peka, složili su u odreske Kroštulinog kruha od kiselog tijesta i tako dobili vrhunski sendvič s prilozima. Babina sarma također ima svoju street food verziju – smotuljuci sarmica su ubačeni u brioš pecivo, a slično serviraju i odličnu kobasicu od slavonske crne svinje. U ponudi imaju čak pet svojih autorskih toplih coctaila koji su dobili imena po zadarskim toponimima: Pet nebodera, Četiri kantuna, Tri bunara i Dvi pumpe. I jedna Baba Zorka. Za vegane imaju spremnu vegansku tortilju, a dok se čeka jelo gosti se mogu zabavljati – s mini pletivima.

image

Gastro Advent

Hina

Congo Meets La Famiglia

U ovoj su kućici snage udružila dva zadarska restorana: Congo s Puntamike i La Famiglia na Poluotoku, pa su odlučili da će se glavna ponuda sastojati od klasičnih fast food standarda u kombinaciji s toplim, zimskim jelima „na žlicu“. Uz odličan Hot Mess burger u kojem je odležana junetina umotana u cheddar sir i zalivena La Famiglia autorskim umakom, zajedno s nekoliko drugih burgera, svaki je dan u ponudi i kuhano jelo. U ponedjeljak smo probali odličnu veprovinu s njokima, a drugih će se dana kuhati fažol s kobasicom, juneći gulaš, ali i brudet od sipe s čičvardom, bakalar… Zanimljivo, na adventskoj kućici ovi su se ugostitelji potpuno odmaknuli od ponude svojih stalnih restorana. I pogodili su!

image

Gastro Advent

Tzg Zadar

Crvenkapica

Poznata mesarsko-ugostiteljska obitelj Mikulić  iz Raštana, odnosno Biograda, ove se godine na zadarskom Adventu predstavljaju s tri potpuno različite gastronomske linije. Jedna je ona s odličnim tradicionalnim  kotarskim divenicama koje sami pune i dime po nekim starim receptima, druga je fast food linija u kojoj su tri odlična burgera koji su zovu Crvenkapica, Vuk i Lovac, a treća je manje poznati talijanski finger food. U toj su liniji kozice pržene u tempuri i što je osobitost ove kućice – talijanski arancini. Riječ je o kuglicama klasičnog crnog rižota od sipe koje se također utope u tempuru i zatim kratko poprže. Fino, za s nogu i samo s prstima.

image

Gastro Advent

Hina

M&M Brothers

Braća Rožman na svojoj su kućici odlučili za klasičnu ponudu burgera i kobasica iz vlastite proizvodnje. Dok je jedan brat na usluzi u kućici, drugi puni i dimi dalmatinske divenice  po vlastitoj recepturi. Burger im je sastavljen od čistog junećeg mesa, karamelizirane kapule, zelene salate i kiselih krastavaca te zaliven barbecue umakom također po vlastitom receptu. Pomiješali su kečap, majonezu, senf, luk u prahu i slatki čili i dobili osobit okus burgera.

image

Gastro Advent

Tzg Zadar

Marvel

Ivan Šunjić je filozofiju svog palačinka bara Marvel na Relji prenio na Advent. Glavnina ponude ove kućice je slatka: vafli iz prigodnog kalupa u obliku božićne jelke zaliveni nutellom i linoladom, potom za naše pojmove neobične i zanimljive nizozemske mini palačinke koje se serviraju sa sljezovim kolačićima, fritule i bogata topla čokolada te kuhano vino i kuhani gin. Od ozbiljnije, slane ponude Marvel je osobit po pohanim palačinkama punjenim šunkom, sirom i pršutom. Bilo bi zgodno uz takvu ponudu gostima ponuditi i kakav strip iz djetinjstva ili bar matineju s projekcijom crtića s Ironmanom, Conanom ili Hulkom.

image

Gastro Advent

Tzg Zadar

Picnic

Ekipa Vekija Božićeva krenula je u svoje street food gastro avanture prije nekoliko godina s popularnim food truckom Picnic Migle & Fun i odličnim burgerima Bleckie i Snow od odležane junetine. Sendvičima s dugo kuhanim junećim obrazima u Kroštulinim brioš pecivima osvojili su nepca čak i ozbiljne fine dining publike. Ta svoja jela nude i na ovogodišnjem adventu, kao i odlična pića poput  kuhanog gina s likerom od bazge i kuhanog whiskeya s likerom od banane, a ponudu su obogatili s dva nova, zanimljiva specijaliteta. Prvi je Drugačija sarma, atraktivna kreacija Jakova Meštrovića u kojoj je nestala rolica sarme, ali je ostao fenomeanalan okus starog jela, kao i pjenasti pire krumpir. Štrudla od bakalara je drugi ovogodišnji hit ove kućice koju ovaj tim servira, naravno, samo petkom.

image

Gastro Advent

Tzg Zadar

Slavonska čarolija

Obitelj Jerković koja vodi Konobu Dalmacija u Kampo Kaštelu već je na ranijim zadarskim adventskim sajmovima postala poznata po sjajnim slavonskim kobasicama koje sami proizvode po samo njima poznatim receptima. I ove se godine iz njihovog kotla za kotlovinu širi sjajan miris, a u ponudi je jedna nova kobasica obogaćena cimetom. Još su zanimljivije neke druge novosti s kojima su Jerkovići točno pogodili filozofiju uličnog finger fooda prilagođenog ovdašnjim ukusima. Pravo su otkriće hrskave burek rolice (naravno, s junetinom) koje serviraju s odličnim kajmakom. Pohane palačnike punjene jabukom i servirane sa šlagom čine fenomenalan slatkiš za poćapat prstima, uz što je odlično popiti i Čoko guc, vruću čokoladu s pelinkovcem s narančom...

image

Gastro Advent

Tzg Zadar
02.12.2022., 13:03h
ZADARSKI TJEDNIK
23. studeni 2024 22:04