HINA/Zvonko KUCELINHina/zvonko Kucelin
StoryEditor
"ITU ZADAR 2030"

Grad Zadar do 2029. za projekte ima na raspolaganju 43 milijuna eura

Do 2029. godine Grad Zadar će za različite projekte imati na raspolaganju 43 milijuna eura, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji “ITU ZADAR 2030” u Studentskom domu Sveučilišta u Zadru

Kako je istaknuo ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, novac će se moći uložiti u projekte obnove i gradnje infrastrukture, zelene projekte, pametna i digitalna rješenja.

"Riječ je o ulaganjima kojima će Zadar zakoračiti u novo doba. Grad Zadar se pokazao kao dobar primjer korištenja ITU mehanizma, realizirao je brojna ulaganja u inteligentni prometni sustav i infrastrukturu, a sada se radi o široj paleti ulaganjima i značajno višem iznosu koji će oblikovati budućnost Zadra", poručio je.

Osvrnuo se i na činjenicu da Zadar još uvijek nema proračun te naglasio da se nada da to stanje neće dugo potrajati.

image
Hina/zvonko Kucelin

"Zagreb, Split, Rijeka i svi ostali gradovi imaju proračun i nesmetane mogućnosti razvijanja. Mislim da ova situacija u Zadru nema smisla. Postoji stotinu stvari i tema u kojima se možemo razmimoilaziti, ne ulazim u političke bitke u tom smislu, neka se razgovara, pa i uvjetuje ako treba, ali ne smije se nikad stavljati razvoj Zadra na kocku zbog nekih politika koje se u određenom trenutku žele isforsirati", naglasio je.

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić podsjetio je na realizirane projekte iz ITU mehanizma: Gospodarsku zonu Crno, obnovu crkve sv. Nikole, nove sveučilišne prostore u staroj Tehničkoj školi, obnovu Tuđmanove ulice, Centra za mlade…

"U nekoliko godina dobili smo nove sadržaje trajne vrijednosti, novu kvalitetu života. Pred nama su 43 milijuna eura koje usmjeravamo u nove inovacije, transformaciju i urbanizaciju. Nastavljamo s urbanom mobilnošću koja podrazumijeva digitalizaciju prometa i podizanje učinkovitosti javnog prometa, rješavanje gužvi. Gradimo novu sportsku infrastrukturu i štitimo prirodne resurse", rekao je te dodao da 2029. nije daleka budućnost te da bi trebalo sve biti spremno na vrijeme.

image
Hina/zvonko Kucelin

Rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić poručio je da je ITU mehanizam jedna od prilika za osvrnuti se na prirodnu i kulturnu baštinu, kako bi se postigao učinkovit transfer tehnologija, znanja i ideja među generacijama.

U radu konferencije sudjeluju stručnjaci iz područja transformacije javnih prostora, inovacije i urbanizacije. (Hina)

26.02.2024., 12:45h
14. svibanj 2024 06:52