Konferencija za medijeAndrea Kršlović
StoryEditor
PROBLEM S VRTIĆIMA

Gradnjom četiri gradska dječja vrtića svako dijete imalo bi mjesto u vrtiću

Trenutno je 305 neupisane djece u gradske vrtiće, a prema procjenama na koncu bi trebalo ostati manje od 150 neupisane djece

U Maloj vijećnici Grada Zadra održana je konferencija za medije na temu planiranog građenja novih gradskih vrtića, proširenja vrtićkih kapaciteta i objave upisnih lista u gradske vrtiće po provedenom pozivu.

Uz gradonačelnika Branka Dukića na konferenciji je sudjelovao v.d. pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić, pročelnica Upravnog odjela za EU fondove Stefani Mikulec Perković, ravnateljica Dječjeg vrtića Sunce Mirjana Miočić, ravnateljica Dječjeg vrtića Latica Anita Rudić, zamjenica ravnateljice Dječjeg vrtića Radost Jadranka Maletić.

image

Gradonačelnik Branko Dukić

Andrea Kršlović

Gradonačelnik Branko Dukić istaknuo je da gradnja četiri vrtića neophodna za Grad Zadar.

- Tako bismo dobili novih 350 vrtićkih mjesta i kompletno riješili problem djece koja trebaju vrtić na području Grada Zadra. Zbog nedostatka Proračuna ne možemo graditi vrtić Pčelica, koji je ove godine ostao prazan. Najavljujem da ga reaktiviramo kao starog upravo zbog problema s upisom jasličkih skupina, započeo je Dukić.

Slične probleme Gradska uprava očekuje i s tri preostala vrtića – s rekonstrukcijom vrtića Pčelica Duga, gradnjom DV Crvene kuće i gradnjom DV Smiljevac. 

- Izvijestio sam sve vijećnike da je odgovornost na njima, da donesu Proračun koji je u interesu Grada Zadra jer ne želim niti mogu prihvatiti odgovornost za 4,5 milijuna eura koji su nam dodijeljena iz EU fondova za gradnju četiri vrtića, kazao je Dukić.

image

Mirjana Miočić, ravnateljica DV Sunce

Andrea Kršlović

Mirjana Miočić, ravnateljica Dječjeg vrtića Sunce, istaknula je brojke o ukupnim prijavama u vrtiće kojima je osnivač Grad Zadar.

- Ukupno pristiglih prijava za DV Radost, DV Sunce i DV Latica je 804. Od toga je 159 neuvjetnih prijava. Upisane djece u sva tri vrtića je 340, a neupisane djece je 305. Već tri godine provode se upisi na skupnoj razini za sve vrtiće kojima je Grad Zadar osnivač, obuhvaćena su sva djeca od četiri i više godine, kao i djeca s razvojnom teškoćom, istaknula je Miočić.

Ne smijemo zanemariti obuhvat djece koji će se dogoditi u privatnim vrtićima.

- Procjena je da ćemo zasigurno doći na brojku ispod 150 neupisane djece, dodala je.

image

Joso Nekić, v.d. pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo

Andrea Kršlović

Joso Nekić, v.d. pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo naglasio je kako brigu o djeci predškolskog uzrasta ne vode samo vrtići kojima je osnivač Grad Zadar, već i vrtići drugih osnivača.

- Kada otvorimo Pčelicu upisat ćemo 70 djece iz kategorije jasličkog uzrasta iz obitelji s dvoje djece, a preostalih sedam smjestili bismo u druge vrtiće. Dakle, ne bi bilo 305 neupisane djece već 228. Najmanje 50 djece od preostalih 228 imaju već mjesto u vrtićima drugih osnivača, ali su roditelji podnijeli prijavu i u gradski vrtić. Među prijavama ima i 30 djece kojima ne rade oba roditelja. Tako da bi ove godine s otvaranjem Pčelice situacija bila bolja nego prošle godine, objasnio je Nekić i nadodao da je toliko jednostavno imati svu djecu u vrtićima da bi ih imala cijela Hrvatska, a zapravo to nema niti jedan veći grad.

- Nemamo neupisanu djecu s teškoćama i neupisanu djecu od četiri plus godine. Već sada imamo 80 % djece vrtićkog uzrasta u vrtićima, a kada govorimo o roditeljima koji traže mjesto za dijete u vrtiću onda govorimo o 96 % djece u vrtićima, naveo je Nekić.

image

Stefani Mikulec Perković, pročelnica Upravnog odjela za EU fondove

Andrea Kršlović

Stefani Mikulec Perković, pročelnica Upravnog odjela za EU fondove, govorila je o tome kako su projekti Grada Zadra zbog teškoća vezanih uz Proračun ušli u fazu visokog rizika iz kojeg će teško izaći.

- Najugroženiji su vrtići Pčelica i Smiljevac, koji su ujedno prvi ugovoreni, a njihov predviđeni rok za završetak je ožujak 2025. godine. Pčelica je u završenom procesu evaluacije zaprimljenih ponuda, ali odluka se ne može donijeti zbog neizglasanog Proračuna. Kada je rok istekao izloženi smo žalbama, ali je proces ostao nedovršen, objasnila je Mikulec Perković.

Što se tiče izvršenja ugovora za Smiljevac i Pčelicu, Grad Zadar je izašao izvan rokova ugovorenih bespovratnih sredstava. 

- Kada govorimo o mogućnosti produženja krajnjih rokova za ugovorene projekte i korištenje sredstava, tijelo koje donosi odluku o produženju ne smatra da je nedonošenje gradskog proračuna objektivno niti da je prepreka da se krene s projektom, nadodao je Nekić.

Ostali potpisani ugovori također su u fazi visokog rizika zato što se sredstva MPO-a mogu koristiti do lipnja 2026. godine. 

- Svaki ugovor predviđen je u trajanju od 24 mjeseca, što bi trebalo biti dovoljno, ali s obzirom na to da smo već u lipnju 2024. godine i da djelujemo u teškoćama, to vrijeme se istopilo, zaključila je Mikulec Perković.

14.05.2024., 15:19h
26. srpanj 2024 21:19