<p>Irena Dragić, Dijana Vican, Branko Dukić</p>
Irena Dragić, Dijana Vican, Branko DukićLuka Jeličić/filip Brala/linda Vidović/zt
StoryEditor
Vijećnica Irena Dragić (SDP)

Gradonačelnik Dukić ne vidi da je u blagajni moglo ostati 1,5 milijuna kuna da nije bilo afere Vican

Ministarstvo je dalo obrazloženje da razlozi nisu opravdani. Jeste li razgovarali s njom u četiri oka ili je na razgovoru bio i sadašnji rektor Faričić, inače njena desna ruka, pitala je Dragić

Na zadnjem Aktualnom satu vijećnica Irena Dragić (SDP) pokušala je setom pitanja gradonačelniku Dukiću doći do odgovora zašto je, bez detaljne prethodne provjere kako je nastala razlika od 6,2 mil kuna za dovršetak Studentskog doma, odobrio isplatu Sveučilištu tog iznosa iz gradskog proračuna.

Naime, kada je tvrtka Graditelj svratišta odustala od izvođenja radova zbog nedostavljanja uredne dokumentacije Sveučilište je u tom trenutku trebalo naplatiti garanciju od 1,5 milijuna kuna na ime valjanosti ponude. Rektorica Vican je, kako se prenosi, u dogovoru s Josipom Rimac odlučila ne naplatiti priloženu garanciju, a razliku novca od 6,2 mil kuna odlučila je tražiti u Gradu Zadru jer je ponuda izvoditelja radova Projektgradnja plus od 81 mil. kuna upravo za taj iznos bila veća od ponude Graditelja svratišta. Da je naplaćena garancija kako je to Sveučilište moralo naplatiti, u gradskoj blagajni bi ostalo 1,5 milijuna kuna, ali to gradonačelnik Dukić u ovom trenutku ne vidi.

- U našem gradu najbrže je povezati riječ ugled s kriminalom i dati mu sasvim drugo značenje. Najbolje to vidimo na primjeru Dijane Vican koja je u jednom danu od ugledne zadarske rektorice postala vlajnetina, torbaruša i remetinačka stanovnica, započela je vijećnica Irena Dragić svoje pitanje na Aktualnom satu ovotjedne sjednice Gradskog vijeća Grada Zadra.

Sadašnji rektor, desna ruka Vican

Bila je bliska, nastavila je vijećnica, s HDZ-om, s Crkvom, samim premijerom Plenkovićem, a Šime Erlić ganuto joj je nosio cvijeće.

- Međutim, ovo Gradsko vijeće treba odgovore na neka pitanja. Gradonačelniče, što Vam je Dijana Vican rekla kada je tražila da joj Grad iz Proračuna isplati više od šest milijuna kuna (novaca građana) koji su joj trebali za završetak studentskog doma? Je li objasnila zašto Ministarstvo ne želi pokriti ta sredstva, Ministarstvo je dalo obrazloženje da razlozi nisu opravdani? Jeste li razgovarali s njom u četiri oka ili je na razgovoru bio i sadašnji rektor Faričić, inače njena desna ruka? Faričić je morao biti upoznat s izgradnjom i okolnostima oko (ne)naplate garancije firmi znakovitog imena Graditelj svratišta, kazala je Dragić i nastavila:

- Jeste li kontaktirali s Ministarstvom prije nego što ste Gradskom vijeću predložili Odluku o namirenju duga od 6,2 milijuna kuna duga iz Proračuna Grada Zadra? Prikazali ste to nama vijećnicima kao dobročinstvo i želju da se studentski dom završi, a sada vidimo da ste nas gurnuli u klopku kriminalnih radnji, istaknula je Dragić.

Svatko može završiti u zatvoru?

Gradonačelnik Branko Dukić izrazio je žaljenje što je "uvažena članica akademske zajednice" provela toliko vremena u zatvoru.

- To meni kao čovjeku nije jasno. Jasno mi je da se nalazimo na takvim mjestima s kojih se vrlo brzo može završiti na ispitivanju. No, pustimo taj dio. Ja čvrsto vjerujem da se Vican nije okoristila novcem što će vjerojatno pokazati daljnje istrage. Neću se nikad postaviti tako da nekoga optužujem, krivim, osudim bez ičega i da postane kriv bez da je pravomoćno osuđen. Tek tada možete govoriti ovo što ste sada rekli, odgovorio je Dukić.

Također, gradonačelnik smatra da nije na njemu ulaziti u razloge zašto Ministarstvo nije dalo novac.

- Gradonačelnik je konstatirao da živimo u zemlji u kojoj svatko može završiti u zatvoru što naravno nije istina. U zatvoru završavaju oni ljudi koji su optuženi za kriminalne radnje. Sve ono što sam izgovorila svima je poznato, nisam ja ovo izmislila. Niste mi odgovorili ni na jedno pitanje, naglasila je Dragić i dodala da vijećnici ne žele biti dio bilokakvih kriminalnih radnji.

- Vaš je problem to što često unaprijed optužujete, odgovorio je Dukić.

- Nisam je optužila ja, nego DORH, zaključila je Dragić.

29.11.2023., 14:07h
16. rujan 2024 21:15