29875
Igor Soban/pixsell
StoryEditor
KOLUMNA ‘GUSKA U MAGLI‘

Hipokratova zakletva - istinska predanost ljudskim životima ili sredstvo za zgrtanje državne i privatne love?

Skandal u zadarskoj bolnici otvorio je niz ne samo pravnih, već i moralnih pitanja. Pravno gledajući, ako se dokaže da su dr Konjevoda i dr Čanović protupravno priskrbili novac iz OB Zadar, za to će nedvojbeno odgovarati. No, što je s novcem koji su, zbog manje provedenih sati u bolnici, priskrbili u privatnoj klinici dr Konjevode?

Koliko god nevjerojatno zvučalo, taj novac nije ilegalno stečen, jer su se privatno usluge obavile, izdani su fiskalizirani računi, plaćen je PDV i porez državi (vjerujemo da Porezna uprava redovito kontrolira tvrtke dr Konjevode). No, ako zagrebemo ispod površine, ostaje otvoreno pitanje jesu li ti liječnici doista vremenski radili na bolničkom odjelu koliko su bili obvezni ugovorom o radu i temeljem tog ugovora dobivali punu plaću i sve ostale beneficije? Prema policijskoj istrazi, već je jasno da nisu. Dakle, ako su, suprotno ugovorima o radu, više vremena radili u privatnoj klinici, a manje u bolnici, nije li i dio tog stečenog novca protupravno pribavljen? Jer, da su radili sukladno Zakonu i posvetili se bolničkim pacijentima, bi li doista mogli privatno pregledati ili operirati toliki broj pacijenata i zaraditi toliki novac ili bi to ipak bilo mnogo manje? Jednostavnom matematikom rečeno, ako zakonski imamo vremena da privatno operiramo, primjerice tri pacijenta, a svaka operacija stoji npr. 500 eura (iznosi ne odražavaju realne cjenike privatnih zdravstvenih ustanova, op.a.), onda ćemo to popodne zaraditi bruto 1500 eura. Ali, ako protuzakonito krademo sate koje moramo provesti u bolnici, pa privatno operiramo 7 pacijenata, onda ćemo zaraditi bruto taj dan 3500 eura. Pa, nije li onda razlika od 2000 eura protupravno stečena, jer zakonski nismo smjeli toliko vremena provesti u privatnoj praksi?

Pravo vs moral i etika

Ravnatelj OB bolnice Zadar, temeljem izrečene mjere opreza ŽDO-a prema dr Konjevodi, smijenio ju je s pozicije šefice bolničkog Odjela, ali ona i dalje smije raditi kao odjelna liječnica. Jasno je i razumljivo da ŽDO nema pravnu snagu lupiti nekom otkaz, u ovom slučaju u bolnici, i da su postupili sukladno ZKP-u. Ravnatelj bolnice je odmah ispoštovao mjeru opreza ŽDO-a, iako se na tu mjeru dr Konjevoda ima pravo i žaliti, pa se može smatrati da postupak još nije završen. Pravno gledano, u ovom trenutku je ovaj dio samo oko smjene ok, sviđalo se to nekom ili ne. Sad ostaje pitanje bolničkog pravnog okvira. Što bolnica smatra teškom povredom radne obveze? S obzirom na to da ravnatelj, barem do okončanja istrage ili sudskog postupka, nije suspendirao s radnih mjesta dvoje osumnjičenih liječnika, znači li to da namještanje fiktivnih slobodnih dana i prekovremenih sati koje im je bolnica uredno isplaćivala, pa se tu nakupilo nekakvih ‘sitnih‘ 25 tisuća eura, u bolnici ne smatraju teškom povredom radne obveze zbog koje se u svakoj uređenoj instituciji ili tvrtki dobiva izvanredni otkaz?

 

A gdje su u cijeloj priči pacijenti?

Nevjerojatno je i to da se ni ravnatelj zadarske bolnice niti ministar zdravstva nisu barem ispričali građanima-pacijentima koji uredno plaćaju zdravstveno i dopunsko osiguranje kako bi mogli koristiti usluge državnog zdravstvenog sustava.Posebice umirovljenicima čije mirovine prečesto ne mogu podnijeti cijene u privatnim klinikama.  Iako bi takav potez bio daleko od realnog morala, etike i odgovornosti koju su trebali pokazati, barem bi pokazali neku razinu kućnog odgoja. Ali, eto, dok liječnici zgrću lovu u privatnom biznisu, ionako osiromašeni građani mogu mjesecima i godinama čekati na bolničke usluge, osim ako ne pristanu na ucjenu ‘nećete čekati ako to obavite za lijepe novce u mojoj privatnoj praksi‘.

Gluhi, slijepi i neuki čelnici

Kako god koji skandal ili kako volimo reći ‘afera‘ pukne, bilo lokalno bilo nacionalno, čelni i odgovorni ljudi gotovo uvijek razrogače oči i iznova se iščuđavaju, u maniri, kako bi Mladen Delić rekao ‘pa ljudi, je li to moguće‘. Nikad ništa ne znaju, prebacuju odgovornost na nižerangirane, ili jednostavno, šute, pa pošalju šturo i javnosti uvredljivo priopćenje, baš onako kako je to učinio ravnatelj zadarske bolnice. Onda izmisle neku drugu ‘aferu‘ kako bi prikrili ovu koja bi im mogla ‘gaće isparati‘, pa se javnost danima zabavlja fake news-om. U ovom konkretnom slučaju, gdje je isparila odgovornost ne samo ministra i ravnatelja zadarske bolnice, već i Zadarske županije kao osnivača OB Zadar? Županijski vijećnik Marko Pupić Bakrać je još prošle godine opetovano za govornicom Županijske skupštine javno govorio o ovom skandalu, a tko je reagirao? Nitko. Zar osnivača ne zanima mogući kriminal u njegovoj ustanovi? Zar županijski pročelnik za zdravstvo Marko Kolega nije dobro razumio svog vijećnika ili ga jednostavno nije briga?  A još su su nam naši djedovi govorili onu staru narodnu poslovicu ‘ nije lopov samo onaj koji krade, nego koji mu i vreću drži‘.

 

30.08.2024., 17:06h
Zara Donat
16. rujan 2024 21:13