Održana konferencija za novinareLarisa Krizmanić
StoryEditor
BAŠTINA HUMANOSTI

Hrvatski Crveni križ predstavio program obilježavanja svoje tri važne obljetnice

Osvijestite humanost u sebi. Vjerujem da smo svi mi satkani od čovjekoljublja, poručuje Pinjagić Telak

U četvrtak, 19 listopada 2023. predstavljen je program Hrvatskog Crvenog križa povodom tri važne obljetnice - 145 godina postojanja i djelovanja na tlu današnje RH, 70 godina dobrovoljnog davanja krvi u Hrvatskoj u organizaciji Crvenog križa te 30 godina od priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog društva.

Na konferenciji su sudjelovali Marina Pinjagić Telak (zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa), Šime Lisica (ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zadar), Marijana Senkić-Klapan (v. d. ravnatelja Znanstvene knjižnice Zadar i autorica izložbe), Tomislav Blažević (diplomirani knjižničar i autor izložbe) i Mihaela Šimat (diplomirana knjižničarka, autorica izložbe).

Pinjagić Telak na početku je svog izlaganja odala počast grofici Ameliji Lantana, osnivačici Crvenog križa u Zadru.

- Amelija Lantana 1878. godine bila je osnivačica i prva potpredsjednica udruge koja je počela djelovati po postulatima utvrđenima na Međunarodnoj konferenciji 1863. godine. I upravo tu dobrotvornu udrugu držimo kao početak Crvenoga križa na području Hrvatske, započinje Pinjagić Telak.

Program će se održati 25. listopada 2023. s početkom u osam sati, kada će se održati Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskom narodnom kazalištu. Pinjagić Telak naglasila je kako je ovo prvi put da će se obljetnice obilježiti s tako bogatim i šarolikim programom. Nakon Akcije dobrovoljnog darivanja krvi, u 11 sati održat će se i predstavljanje slikovnice "Drvo dobrih djela" čija je autorica Ljerka Puklec, a Sven Nemet ilustrator.

- Ovu ćemo slikovnicu pokazati djeci zato što se radi o temi koja je stigmatizirana u društvu. Riječ je o siromaštvu, a ono što želimo naučiti naše najmlađe jest da prepoznaju potrebite i da pomognu svakomu u svojoj zajednici. To je izuzetno bitno jer tako dobivamo kvalitetne humane ljude kasnije, ističe Pinjagić Telak.

image

Slikovnica "Drvo dobrih djela"

Larisa Krizmanić

U sklopu programa u 15 sati otkrit će se spomen ploča ranije spomenutoj grofici Ameliji Lantana, u Poljani pape Aleksandra III 5, kako bi se, kazuje Pinjagić Telak, dala zahvala jednoj od sjajnih žena.

Zatim će se u 16 sati održati predstava "Da sam ja kontesa Dora" kao poklon Hrvatskog Crvenog križa djeci Zadra. Posvećena je Dori Pejačević, a njome se, otkriva Pinjagić Telak, želi ukazati na još jednu ženu koja se, poput Amelije Lantana, odmaknula od svog komfornog života i okrenula humanosti.

Potom će se na plaži Kolovare u 17 sati demonstrirati i vježba spašavanja iz mora, a u 18:30 u Kneževoj palači bit će otvorenje izložbe "Baština humanosti u Zadru: 145 godina Crvenog križa u Hrvatskoj". Važan dio programa jest i svečana sjednica u Kneževoj palači, a sve će se okruniti i koncertom "Baština humanosti" te domjenkom u atriju Providurove palače.

Šime Lisica otkrio je i kako će se 26. listopada održati dodjela priznanja darivateljima krvi. Ove godine imaju i osobu koja je krv darovala čak 125 puta. Događanje će se održati u dvorani Blagoje Bersa u Kneževoj palači.

Marijana Senkić-Klapan otkrila je i nešto više o ulozi Znanstvene knjižnice u čitavom događanju.

- Izložbom nastavljamo prezentirati svoj vrijedni knjižnični fond. Izložit ćemo zbirke rukopisa, knjige periodike, plakate, zbirke razglednica, a tu si i eksponati Narodnog muzeja Zadar. Izložba je potkrijepljena i dokumentacijom iz Crvenog križa. Također, doprinos Znanstvene knjižnice su i prepiska prvog izdanja Statuta, kojeg smo ovom prilikom i restaurirali te objava kataloga o čitavom zbivanju. Moram napomenuti i da je čitava ova priča dio nacionalne manifestacije Dana europske baštine s ovogodišnjom temom "Živa baština", otkriva Senkić – Klapan.

Na kraju svog govora istaknula je Zadar kao izvorište humanitarnog djelovanja Hrvatske.

Tomislav Blažević u svom je obraćanju istaknuo kako je program prožet i humanošću i baštinom te da je ovo prvi puta da su tako nešto uspjeli okupiti na jednom mjestu.

Konferenciju je zaključila Pinjagić Telak koja je pozvala sve građane da se pridruže radu Crvenog križa.

- Osvijestite humanost u sebi. Vjerujem da smo svi mi satkani od čovjekoljublja, poručuje Pinjagić Telak.

19.10.2023., 14:24h
Larisa Krizmanić
11. svibanj 2024 18:40