39891
Lana Slivar Domini/hina
StoryEditor
Može i ovako

“Idiotesi” i kreteni dolaze: vidjet ćete na lokalnim izborima

Je li moguće da je prvi čovjek stranke zvučnog imena Pravo i pravda (PiP) samo jednom izjavom zaista postao Besmislav Kolakušić torpedirajući za sva vremena samog sebe iz bilo kakvog ozbiljnog bavljenja politikom?

Ima jedna prastara talijanska izreka za čiju budućnost nema straha: dok god ljudska vrsta postoji, ta će izreka biti primjenjiva i neumoljivo točna, pa makar je citirali samo rezignirani tipovi s dubokom svijesti o tome da je njihovo “nagomilano životno iskustvo” u stvari samo drugo ime za zbirku svojih i tuđih promašaja. Ta izreka kaže: La mamma dei cretini e sempre incinta. Reklo bi se, mama kretena je uvijek trudna, oni se neprekidno rađaju i uvijek su tu negdje oko nas.

“Idiotes” i političko samoubojstvo

Evo, na primjer, Mislav Kolakušić.

Je li moguće da je prvi čovjek stranke zvučnog imena Pravo i pravda (PiP) samo jednom izjavom zaista postao Besmislav Kolakušić torpedirajući za sva vremena samog sebe iz bilo kakvog ozbiljnog bavljenja politikom? Je li moguće da je Kolakušić ovog puta rekao istinu i izvršio brutalno političko samoubojstvo?

S mizernih 2,99 posto glasova doživio je teški poraz u utrci za drugi mandat u Europskom parlamentu i onda birače nazvao idiotima.

-Stari Grci bi današnji dan, više od 80 posto građana Hrvatske nazvali “idiotes”, pjenio se bijesni Kolakušić dodajući kako su idioti “oni koji ne sudjeluju u politici i ne izlaze na izbore”.

Dakle, Kolakušić ima pravo misliti da su birači idioti i u tome sigurno nije jedini. Za razliku od brojnih političara koji o biračima misle jednako kao Besmislav, ali to rade potajno i strogo pazeći da se javno ne izlanu, jer bi sami sebi amputirali budućnost, on je, pogođen brutalnim ishodom izbora, samo rekao ono što iskreno misli.

Pritom, ili je Kolakušić u pravu ili nije.

Brojni su politički analitičari i komentatori na bezbrojnim primjerima dovodili u pitanje zdravu pamet hrvatskih birača nakon što su na izborima mnogim strankama i političarima opraštali duboko skandalozne stvari zbog kojih bi birači s malkice osjetljivijim želucem rigali neviđenu vatru, a Vlade padale kao zrele kruške. Korupcija, krađe, opasni populizam, jeftina demagogija, evidentna sklonost ka građenju autoritarnog sustava, beskrajno podcjenjivanje hrvatskih građana – sve su to birači opraštali nadajući se da “možda ovog puta neće biti tako”. I svaki je put bilo baš tako, potvrđivalo se da “tko ima preveliku sklonost stadu, ima u sebi nešto od ovce” i jednostavno traži da još jednom bude ošišan, pa što košta da košta.

Optužnica protiv “kraljice”

Posljednja vijest iz oblasti “političkog kriminaliteta” stiže iz USKOK-a: podignuta je optužnica protiv bivše “Kraljice Knina” i bivše “omiljene Plenkovićeve rektorice”. Iz mobitela Josipe Pleslić (ex Rimac) tajne cure kao s Nijagarinih vodopada, zbog čega je bez sigurnog mjesta u Saboru ostala i njezina stranačka prijateljica Dijana Vican, bivša rektorica Sveučilišta u Zadru. Procjenjivalo se, a zadarski kuloari HDZ-a su to komentirali kao gotovu stvar, da će Vican, s obzirom na izvrsne odnose s premijerom Plenkovićem, sigurno biti na prolaznom mjestu parlamentarne liste u zadarskoj izbornoj jedinici. Oslonjenost na tu dovoljno obećavajuću, katapultirajuću konstrukciju, bila je dovoljna da se prije šest mjeseci mrtva hladna pojavi na božićnoj proslavi privatne tvrtke bivšeg državnog tajnika kojim se USKOK i sudovi bave već godinama, a konačni se epilog još čeka. Ali, u Zadru je to posve uobičajeno, to spada u “društveni protokol lokalne elite”, pa je bez ikakvog komentara ili makar male moralne nedoumice prošlo i Plenkovićevo nedavno ispijanje kave u kafiću Novice Erlića, osuđenog u “Aferi Ribar”. Ili stvarno mislite da birači ne bi oprostiti ex Rimac i eks rektorici da se u budućnosti pojave na nekakvoj listi?!

Ako je eliti nešto amputiralo osjećaj srama, onda je to moć zaborava kao kronično oboljenje ovdašnjih birača.

E, sad, je li Kolakušić pravi megafon za objavu velike vijesti da su nam birači kreteni? Ili je Besmislav zaboravio na onu talijansku izreku i na njenu suštinu – sempre? Tu se pokreće lavina, a Kolakušić završava duboko pod snijegom.

Jer, u srce njegovog ispada stiže pitanje jesu li birači bili idioti i prije pet godina kada je njih čak 50.000 više nego sada svoj glas dalo Kolakušiću omogućujući mu lagodan EU-život? Ili su kreteni postali iznenada, preko noći, tek kada su onako surovo Kolakušića iz Brisela “vratili kući”? Jesu li u tih pet godina stasali neki novi kreteni s biračkim pravom, a oni stari su se sada, nakon pet godina iskustva, konačno dozvali pameti i pomeli vlastitu grešku s političke karte Hrvatske shvaćajući da ih je Kolakušić već jednom teško obmanuo. “Tad smo bili kreteni, ali ovog puta nećemo, pročitali smo Kolakušićevu demagogiju od koje dobro živi samo on!”

Pokušavati zaustaviti odrastanje i stalno priliv “birača-kretena” je isto što i pokušavati zaustaviti jureći vlak – zadatak za budale. Nije Kolakušić dorastao tome, ali on nakon svega najavljuje “juriš na Pantovčak”! Bilo je i većih gluposti, ali ne puno, iz Kolakušićevog “PiP”-a ubuduće će stizati “piiiiiip”, zvučni signal da je skinut s aparata, ma koliko on odbijao priznati da je samog sebe pretvorio u političkog mrtvaca.

Neki ljudi baš ne znaju odustati, nestati, povući se, pa makar po prvi put u životu pronašli neki posao, nešto izvan politike. Kao Ivan Vilibor Sinčić, drugi “piiiiip-ovac”, koji je, na opće oduševljenje na društvenim mrežama, potonuo zajedno s Kolakušićem. Ali i on najavljuje da će se na lokalnim izborima kandidirati za mjesto karlovačkog župana.

Veza sa Zadrom

Zanimljiva je i “potporna veza” ovog dvojca sa Zadrom.

Još u vrijeme dok je Kolakušić, usamljen kao zaostali templar, vodio bitku za pravedno hrvatsko pravosuđe i protiv korupcije, a Sinčić se profilirao dižući dreku kroz Živi zid, u Zadru je ovom duetu budućih EU parlamentaraca podršku davala Akcija mladih. Ta ljubavna vezica nije dugo trajala. Probali su “akcijaši” i samostalno “put Brisela”, ali nisu daleko odmakli. Na ovim EU izborima Marjana Botić je opet pokušala, ovog puta sa strankom Javno dobro. Osvojila je 27 glasova.

Manje od 27 glasova svojedobno je osvojila jedna lista za Gradsko vijeće Zadra na kojoj je bilo – 27 imena (valjda je to bilo pošteno, oni najbolje znaju kakvi su, pa ni sami sebi nisu dali glas!). Ni novinari nisu bili sigurni jesu li to stvarni podaci iz zapisnika s izbornim rezultatima ili im je netko greškom dostavio nekakvu šifriranu dijagnozu, nešto kao “mozak broj manji, ambicija dva, a ego tri broja veći”. Već ste shvatili: neki su se likovi s liste “manje glasova nego kandidata” pojavili i na sljedećim izborima.

Nekada, ovakvo što ni Kolakušićevi “idiotesi” ne bi smislili.

Ne brinite, one mame su i sada trudne - novi kreteni sigurno dolaze. Vidjet ćete na lokalnim izborima dogodine...

16.06.2024., 11:31h
:
Predrag Opačić
08. rujan 2024 02:16