Ob Zadar
StoryEditor
Trajanje projekta 2 godine

Interna, Ginekologija i Pedijatrija u Zadru dobit će potpuno novi izgled

Zgrada Pedijatrije OB Zadar sagrađena 1990.godine, zgrada Interne medicine sagrađena 1979.godine i zgrada Ginekologije sagrađena 1976.godine; tri su ovo bolničke građevine koje će zasjat u potpuno novom ruhu! Zub vremena itekako ih je nagrizao, a ono što je kočilo obnovu jesu izdašna financijska sredstva potrebna za njezinu realizaciju. Ona su sada osigurana kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026. Ukupna vrijednost projekta je 7.444.653,94 eura, a iznos bespovratnih sredstava je 5.689.005,28 eura. Stoga je danas u Općoj bolnici Zadar bilo svečano; održana je početna konferencija Projekta "Energetska obnova zgrade Interne medicine, Ginekologije i Pedijatrije Opće bolnice Zadar

„Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić, sredinom travnja u našu je ustanovu donio lijepe vijesti. Nakon što smo u svibnju 2023. godine na tada aktualni Poziv za dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada javnog sektora“ prijavili naš projekt energetske obnove tri bolničke zgrade, isti je i prihvaćen.  Zeleno svjetlo značilo je kako će naše zgrade Interne, Ginekologije i Pedijatrije, zahvaljujući višemilijunskoj financijskoj injekciji, dočekati dugo iščekivanu obnovu te kako će kroz naredne dvije godine zasjat u novom ruhu. Osim prave renesanse koju će ovi objekti doživjeti u onom vizualnom smislu, ovaj projekt uključuje i provedbu mjera energetske učinkovitosti s ciljem ostvarenja ušteda. Baš kao što smo to učinili na zgradi Poliklinike, i na ovim ćemo zgradama postaviti solarne elektrane. Proizvodit ćemo znatne količine električne energije za naše potrebe te tako smanjiti trošak, što sve govori u prilog našem društveno odgovornom poslovanju.“, kazao je v.d.ravnatelja Opće bolnice Zadar, Željko Čulina, dr.med.

Projekt energetske obnove ove tri bolničke zgrade obuhvaća:

– povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, krovova, stropova, podova te zidova,

– zamjenu vanjske stolarije,

– postavljanje fotonaponske elektrane na sve 3 zgrade,

– ugradnju visokoučinkovite dizalice topline zrak/voda za potrebe grijanja i hlađenja,

– uvođenje sustava za daljinsko očitanje potrošnje energenata i vode te spajanje na ISGE sustav,

– zamjenu postojeće unutarnje rasvjete novom, energetski učinkovitom rasvjetom, na bazi LED tehnologije.

Projekt uključuje provedbu mjera energetske učinkovitosti s ciljem ostvarenja ušteda od 51,30% na potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje, 63,01% na primarnoj energiji te ušteda od 67,16% na godišnjoj emisiji CO2. Ova investicija u budućnosti će znatno „rezati“ naše troškove, a s druge strane povećati brigu za okoliš i društvo u cjelini.

image
Ob Zadar
image
Ob Zadar

Mnoge su lijepe riječi na početnoj konferenciji danas upućene v.d.ravnatelja OB Zadar, dr.Čulini i njegovom timu. Pohvale za kontinuirani rast našoj ustanovi stigle su od ministra regionalnog razvoja i fondova EU, Šime Erlića te potpredsjednika Vlade RH i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branka Bačića. „Čestitam dr.Čulina vama i vašim djelatnicima na uspješnom povlačenju europskog novca i svemu što činite kako bi pacijenti imali što bolju zdravstvenu skrbi. Osoblje će imati bolje uvjete za rad što je sve od ključne važnosti za kvalitetu pruženih zdravstvenih usluga. Upravo u tome leži važnost i značaj ove ustanove koja osim Zadrana, vodi brigu i o brojim turistima koji ljeti posjećuju ovaj grad.“, kazao je potpredsjednik Vlade, Branko Bačić.

Trajanje projekta je dvije godine. Bit će to 730 dana intenzivnih radova u bolničkom krugu, no sve će se na koncu višestruko isplatiti. Interna, Ginekologija i Pedijatrija dobit će potpuno novi izgled, a ova potonja zgrada, na radost mališana, zasjat će u veselim bojama!

24.09.2024., 09:49h
24. rujan 2024 09:49