<p>Joso Nekić o najznačajnijim projektima</p>
Joso Nekić o najznačajnijim projektimaLuka Jeličić
StoryEditor
O postignućima, glasinama i stanju u stranci

Joso Nekić: “Nema nikakve smjene, ja sam podnio zahtjev za razrješenjem jer volim svoju stranku”

Ja sebe nikad nisam doživljavao kao uhljeba, uvijek sam radio jako puno - i privatno i profesionalno. Od svog prvog posla u portirnici u Marini do danas. Sve što sam napravio, napravio sam sam, kaže Nekić

Gradonačelnik Branko Dukić zahvalio se pročelnicima Josi Nekiću (UO za odgoj i školstvo) i Mariju Pešutu (UO za socijalnu skrb i zdravstvo) na dugogodišnjoj suradnji, koji i dalje ostaju zaposlenici gradske uprave, ali će do odlaska u mirovinu preuzeti ulogu savjetnika.

Joso Nekić obnašao je dužnost pročelnika 15 godina, stoga smo razgovarali o najznačajnijim projektima i postignućima. Također, prokomentirao je i navode o smjenjivanju, ali i glasine o određenim neslaganjima unutar svoje stranke, HDZ-a.

Gradnja škola i razvijanje darovitosti

Što biste izdvojili kao posebna postignuća Upravnog odjela za odgoj i školstvo u proteklih 15 godina?

- Svako vrijeme ima svoje breme, ali napravili smo velike iskorake. Npr., projekt koji je Grad Zadar realizirao s vrtićima drugih osnivača jedinstven je u Hrvatskoj, izdržao je ispit vremena, traje već 15 godina. Drugi gradovi više ili manje slijede naš primjer. Ni Grad ni država nemaju toliko novca da bi u jednom trenutku zadovoljili sve potrebe kad su u pitanju mjesta u vrtiću za svako dijete. To su skupi projekti, građevine su skupe. Evo, za vrtić Pčelica dobili smo ponudu od 3,4 milijuna eura, a procijenjena vrijednost bila je 2,4 milijuna eura bez PDV-a. Uglavnom, privatni vrtići funkcioniraju kao i gradski, stoga smo od njih napravili partnere i podupirali ih. Znali smo da ćemo dobiti više mjesta, ali i različitost koja je potrebna našim građanima - vjerske vrtiće, talijanske, programe Montessori, rano učenje stranih jezika...

Bitno je napomenuti i da smo jedinstveni i po tome, kad je predškolstvo u pitanju, što već dvije godine Grad Zadar provodi upis djece u gradske vrtiće na skupnoj razini. Tako svako dijete u okviru mogućnosti bude obuhvaćeno programom koji mu najviše odgovara.

Kad je riječ o školama, kao najvažnije izdvojio bih gradnju novih škola, na tome i sad intenzivno radimo. Napravili smo velike pomake od 2001. godine, kada su jedinice lokalne samouprave preuzele te funkcije. Grad Zadar je, pored tzv. decentraliziranog, uložio jako puno svog novca u održavanje, opremanje, rekonstrukciju škola. Primjerice, zahvaljujući tadašnjem ministru Kalmeti izgradili smo OŠ Zadarski otoci, trebalo je puno mudrosti za to. Ministar Kalmeta sveo je dio koji je trebao osigurati Grad Zadar na minimum, pa smo tim novcem kojeg smo uštedjeli potpuno rekonstruirali školu u Arbanasima. U svim drugim školama napravili smo pomake, OŠ Smiljevac npr. energetski je obnovljena, Budinić, Preradović, Stanovi su dobili nove sanitarne prostore, kuhinje…

Posebno sam ponosan zbog naše priče o darovitosti, ja vjerujem da su sva djeca darovita, samo treba otkriti u čemu i potaknuti tu djecu, raditi na tome jer na daru treba i raditi da bi postigli izvrsnost. Kreirali smo manifestaciju Dan izvannastavnih aktivnosti, mislim da nitko u Hrvatskoj nije izveo 5 000 djece na gradske ulice. Izveli smo ih da bismo pokazali što sve lijepo i dobro učenici i učitelji rade. Htjeli smo poslati poruku optimizma. Snagu optimizma ne treba zanemarivati. Iz ove ideje nastavili su se razvijati i centri izvrsnosti, za matematiku, fiziku, informatiku... Osnovali smo i Centar za uočavanje i rad s darovitima. Nastavno na to, nastali su i naši i u partnerstvu brojni STEM projekti.

Razmišlja svojom glavom

Naša ideja bila je da svaki učenik treba pokazati određeni napredak, a da mu na onom području u kojem je darovit treba dati krila.

Nabrojali ste već puno toga, nameće se pitanje zašto je došlo do Vaše smjene.

- Uopće nisam smijenjen, podnio sam gradonačelniku, sukladno našem Statutu, zahtjev za razrješenjem. To je bila moja volja, moja inicijativa, mene nije gradonačelnik smijenio.

Portali nisu tako prenijeli.

- Neki portali mene nisu ni nazvali i pitali, imali su očito neke svoje razloge da napišu tako kako su napisali. Uglavnom, nije riječ ni o kakvoj smjeni. Razmišljam svojom glavom i vidim širi kontekst nego neki drugi. Iz toga, prema mom dosadašnjem iskustvu, proizlazi samo dobro. Sjetite se što sam rekao kad se više nisam htio natjecati za mjesto predsjednika GO HDZ-a, dobili smo Šimu Erlića, danas ministra, divnog mladog čovjeka kojim bi se svaka majka na ovom svijetu ponosila.

Isto tako, osoba koja dođe na radno mjesto pročelnika ili će nastaviti raditi našim tempom ili će propasti. Neću biti lažno skroman, ovaj odjel je napravio jako puno.

Sada sam u 62. godini života i potpuno sam svjestan da moj radni vijek može trajati još tri godine, čak niti tri, izbori su u petom mjesecu 2025. godine. Neće gradonačelnik koji dođe poslije tih izbora na mjesto pročelnika staviti čovjeka od 64 godine, koji će za godinu dana u mirovinu. To je realnost.

Ovo je dakle bio dobar trenutak?

- Najbolji trenutak, baš zato što volim svoju stranku, napravio sam to točno u trenutku kad je to najbolje da se ne bi, upravo kao što neki pokušavaju, to koristilo proti mene i protiv stranke. Za nekoliko mjeseci je kampanja za parlamentarne izbore, zamislite napisa: Joso Nekić ruši stranku. Iza toga dolazi kampanja za lokalne izbore, tada bi reakcije bile još gore. Ali i to je manji razlog, najveći razlog je moj cilj da otvorim mjesto novoj osobi i da njoj i čitavom odjelu pomognem svojim iskustvom. To je moja uloga.

(Ne)slaganja u stranci

Spominjete kako volite svoju stranku, no kako se priča u kuloarima, dio stranke Vas se odriče, ne kotirate kao prije...

- Nisam to osjetio ni u jednom trenutku. Stranka je živi organizam, ne odriče se mene stranka, niti se ja od nje udaljavam, samo dajem onoliko koliko mogu u određenom trenutku. Mi svi u stranci smo nagrađeni članstvom, mogu govoriti svi što god hoće, ali da nije bilo HDZ-a i Franje Tuđmana, pitanje je bismo li imali Hrvatsku. Članovima HDZ-a iz devedesetih nitko to ne može osporiti.

Komentira se i da ste se uhljebili na mjesto savjetnika.

- U svim zemljama u kojima sam bio, uvijek se namještenike u gradskim upravama, državnim službama i sl. zadirkivalo da su uhljebi. No, ja sebe nikad nisam doživljavao kao uhljeba, uvijek sam radio jako puno - i privatno i profesionalno. Od svog prvog posla u portirnici u Marini do danas. Nije me sramota toga, neka ljudi vide da se može uspjeti radom i zalaganjem. Iza sebe nisam imao nikakav lobi, nemam rodbinu koja me mogla gurati. Sve što sam napravio, napravio sam sam, jer sam uvijek pokazivao energiju, volju i pošten odnos prema poslu.

Hoće li Vam nedostajati sjednice Gradskog vijeća Grada Zadra?

- Iskreno, ne bih htio nikoga vrijeđati, ali sadašnji saziv Vijeća neće mi nedostajati. U ovom Vijeću argumenti ne igraju nikakvu ulogu i mislim da je ovo najgori saziv Gradskog vijeća u povijesti Grada Zadra.

16.12.2023., 10:05h
19. rujan 2024 11:48