<p>Najava ljetnog programa Kino zone</p>
Najava ljetnog programa Kino zoneLinda Vidović
StoryEditor
Ljetno kino se vraća u grad

Kino Zona predstavila program Ljetnog kina, očekuje nas 25 dugometražnih filmova

Program ljetnog kina započinje 18. lipnja, a trajat će do 1. listopada na Poljani Branka Stojakovića. Publiku očekuju mnogobrojne filmske poslastice i gostiovanja

Kino Zona danas je u Polivalentnoj dvorani Providurove palače predstavila program Ljetnog kina. Kao gošća se ekipi Kino Zone pridružila  glumica Lana Barić koja je snimila i najavu za program ljetnog kina. Program su predstavili Andrej Fric i Ivica Perinović dok se Lana kratko osvrnula na dosadašnji rad Kino Zone ističući kako ih vjerno prati i podržava.

- Filmska sam publika i sudjelujem aktivno u kinematografiji, aktivna sam gledateljica filmova. Vas trojica imate toliko zaraznu ljubav prema filmu i toliko se trudite, unatoč svemu što se događa u Zadru, unatoč neverama i stvarima koje Vam ne idu u prilog i to ne može biti nezarazno prema nama koji osjećamo jednaku ljubav prema filmu. Bila sam Vaša gošća tu, sada sam već i prijateljica, vi  njegujete i stranu i hrvatsku filmografiju i bila mi je čast i radost sudjelovati u snimanju ove najave, kazala je Barić.

Ivica Perinović iz Kino Zone istaknuo je kako uvijek pokušavaju snimiti kvalitetne i duhovite najave s ciljem privlačenja što većeg broja ljudi u kino. Najavu su snimali na Gornjem gradu u Zagrebu, a u njoj ulogu igra i Ivičina kćer Lea koja je inače članica Kazališne udruge Igrajmo se. u snimanju najave sudjelovala je i glumica Tihana Lazović, koja je, baš kao i Lea, glumački debi doživjela u Kazališnoj udruzi Igrajmo se. 

Andrej Fric iz Kino Zone istaknuo je kako je glavni cilj ovog programa da se u Zadru otvori nezavisno kino koje bi imalo dugotrajni zatvoreni prostor, ali i prostor za kino na otvorenom po uzoru na ljetno kino u sv. Filipu i Jakovu. 

- Cilj je privući gledatelje na ljetno kino da se u što većem broju vidi sve ono što mi publici želimo pružiti i prezentirati, ali zapravo nam je finalni cilj ostvarivanje ljetnog kina u Zadru, odnosno stalnog prostora kino prostora u Zadru i da nađemo neku permanentnu ljetnu pozornicu koja bi bila na ponos Zadru. Sigurno ono što zaslužujemo bi bilo na tragu kinu u sv. Filip i Jakovu u zatvorenom ili kinu u Biogradu na otvorenom, rekao je Fric. 

Naglasio je kako volja i entuzijazam postoje te ostvaruju i suradnju s Gradom Zadrom s kojim pregovaraju o prostoru Doma sindikata na Poluotoku koji bi prenamijenili u kino dvoranu. Zadarski filmolog Mario Županović istaknuo je da je značenje Kino Zone u kontekstu Zadra veliko jer jedina kontinuirano opstaje zadnjih pet godina nudeći autorske filmove. Govoreći o prostorima za ljetno kino, Županović je istaknuo da je krajnji cilj dobiti Kapetanski park  za ljetnu pozornicu odnosno ljetno kino. Ove će godine ipak ljetna pozornica biti postavljena na poljani Branka Stojakovića između crkve sv. Dominika i Kazališta lutaka, a program ljetnog kina trajat će od 18. lipnja do 1. listopada. 

- Filmovi će se prikazivati jednom tjedno do početka srpnja uz osebujan festivalski program kroz koji će se prikazivati 25 dugometražnih filmova plus nekoliko kratkih filmova prije samog prikazivanja dugometražnog filma, istaknuo je Fric. 

Perinović je istaknuo kako nas ove godine čekaju filmovi iz Sjeverne Makedonije, Kolumbije, Finske, Norveške te Južne Amerike, a bit će i nekih holivudskih autorskih filmova. Također, očekuju nas brojna gostovanja, kao što je ono Filipa Herakovića, mladog hrvatskog filmaša koji će se zadarskoj publici predstaviti sa svojim prvim filmom "Pelikan", a ponovno nas očekuje i gostovanje hrvatske glumice Ksenije Marinković. Govoreći o žanrovima, Perinović je istaknuo da su nastojali pokriti sve žanrove pa nas čekaju drame, komedije, krimići i još mnogo toga.  Najavio je za kraj da će, osim Poluotoka, Kino Zona svoj program predstavljati i po drugim mjesni odborima po gradu, a titlovi će biti i na hrvatskom i na engleskom kako bi i turisti mogli uživati u filmovima. 

Lana Barić za kraj je još jednom pohvalila ekipu iz Kino Zone zbog kontinuiranog i mukotrpnog rada.

- Radite s puno srca i malo novaca, dajete priliku autorskim filmovima, čak i kratkometražnima, koji nemaju priliku za kino distribuciju. Uživajte u tome što radite, a sigurna sam da će i publika uživati u svemu što ste pripremili, zaključila je Barić.

 

12.06.2023., 18:02h
:
Ana Pavičić
19. rujan 2024 02:57