‘Nadamo se da će se ovakav format nastaviti i u budućnosti, s ciljem doprinosa boljem razumijevanju uloge NATO-a i sigurnosne arhitekture Europe.‘ Mislav Pohovski, član upravnog odbora Atlantskog vijeća HrvatskeAtlantsko Vijeće Hrvatska
StoryEditor
NATO u Zadru

Međunarodna konferencija “ADRIA CAYS” o ulozi NATO-a i sigurnosti Europe održana u Zadru

Od 26. do 29. rujna 2024. godine, Zadar je bio domaćin prestižne međunarodne konferencije pod nazivom “ADRIA CAYS”, koja je okupila stručnjake, diplomate i mlade lidere radi rasprave o ulozi NATO-a u oblikovanju budućnosti europskog sigurnosnog poretka

U organizaciji Atlantskog vijeća Hrvatske i Mladeži Atlantskog saveza Hrvatske (YATA Hrvatska) te uz sponzorstvo NATO-ovog Odjela za javnu diplomaciju, konferencija “Adria Cays” okupila je stručnjake iz raznih sektora te paneliste iz 13 različitih država kako bi raspravljali o aktualnim sigurnosnim izazovima, s posebnim fokusom na europsku sigurnost u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Ključni govornici i paneli

Otvaranje konferencije obilježili su govori dr. sc. Mladena Nakića, predsjednika Atlantskog vijeća Hrvatske, i Danijela Bačana, predsjednika YATA Hrvatske, dok su se online obratili Paul King, službenik za angažman pri NATO-u, te Selin Yilmaz, predsjednica YATA International. Uvodni paneli usmjereni su na analizu uloge NATO-a u očuvanju sigurnosti Europe, s naglaskom na suradnju s Europskom unijom i stabilnost na području Zapadnog Balkana.

Sudionici su naglasili važnost zajedničkog djelovanja NATO-a i EU-a u suočavanju s globalnim prijetnjama, uključujući dezinformacije i ilegalne migracije.

- Ruska invazija na Ukrajinu predstavlja ključni trenutak u redefiniranju europske sigurnosne arhitekture, dok je naglasak stavljen i na buduće američke izbore, koji će značajno utjecati na smjer NATO politike, istaknuo je prof. Robert Barić.

- Euroatlantske vrijednosti nisu nešto što je Hrvatska preuzela tek kasnije, već su te vrijednosti bile temelj na kojima je Hrvatska nastala. Ovim se ukazuje na povijesni i politički kontekst u kojem se Hrvatska formirala kao suverena država, s naglaskom na vrijednosti poput demokracije, slobode, vladavine prava i ljudskih prava, koje su ključne za članstvo u organizacijama kao što su NATO i Europska unija, rekao je predstavnik MORH-a Leon Runje.

Prema njegovim riječima, Hrvatska se vodila tim vrijednostima i principima tijekom procesa uključivanja u NATO i EU, što ukazuje na to da je članstvo u tim organizacijama prirodan nastavak vanjske politike Hrvatske koja teži euroatlantskoj orijentaciji i integraciji u zapadne političke i sigurnosne strukture.

image

Yata Hrvatska je organizacija koja okuplja mlade ljude zainteresirane za euroatlantske integracije i NATO

Yata Hrvatska
image
Yata Hrvatska

Utjecaj dezinformacija i prijetnje socijalnih mreža

Jedna od glavnih tema konferencije bila je globalna prijetnja dezinformacija. O ovoj temi govorili su dr. sc. Jelena Jurišić sa Sveučilišta u Splitu, Sanjin Soldatić iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, te Stephanie Fenkart, direktorica Međunarodnog instituta za mir iz Beča. Rasprava je uključivala analizu opasnosti koju predstavljaju dezinformacije na društvenim mrežama, a iako je naglasak bio na ruske dezinformacije, također je spomenut i utjecaj lažnih informacija sa zapada.

Angažman mladih lidera

Poseban segment konferencije bio je posvećen uključivanju mladih sudionika. Kroz simulaciju izrade policy papera, studenti i mladi lideri analizirali su aktualne sigurnosne izazove te donosili vlastite zaključke. Ova aktivnost imala je cilj potaknuti mlade na aktivno promišljanje o globalnim sigurnosnim pitanjima i educirati ih o ključnim elementima sigurnosne politike unutar euroatlantske zajednice.

Budući izazovi

Konferencija je završila prezentacijama policy papera i dodjelom certifikata svim sudionicima. Organizatori su izrazili zadovoljstvo uspjehom ovog događaja, ističući nadu da će “ADRIA CAYS” postati redovita platforma za raspravu o europskim sigurnosnim pitanjima.

-Ovo je prvi projekt ovog tipa, i nadamo se da će se ovakav format nastaviti i u budućnosti, s ciljem doprinosa boljem razumijevanju uloge NATO-a i sigurnosne arhitekture Europe, izjavio je Mislav Pohovski, član upravnog odbora Atlantskog vijeća Hrvatske

Kroz četiri dana panela, rasprava i simulacija, konferencija je omogućila sudionicima produbljivanje znanja o aktualnim sigurnosnim prijetnjama te pružila priliku za aktivan dijalog o budućnosti europske sigurnosti u svijetu, koji se sve više suočava s globalnim izazovima.

Što je YATA Hrvatska?

YATA Hrvatska je službeni hrvatski član Mlade Atlantske asocijacije (YATA), organizacije koja okuplja mlade ljude zainteresirane za euroatlantske integracije i NATO. Njihov primarni cilj je praćenje aktivnosti i politika NATO-a, kao i educiranje i informiranje šire javnosti, posebno mladih stručnjaka i studenata. Kroz organizaciju predavanja, seminara i konferencija na nacionalnoj i međunarodnoj razini, YATA Hrvatska nastoji povećati svijest o važnosti euroatlantskih integracija te stvoriti mrežu koja povezuje različite zemlje i institucije. Također, pruža mladim ljudima priliku za međusobno upoznavanje, razmjenu znanja, interesa i percepcija

05.10.2024., 10:32h
Zrinka burazer
05. listopad 2024 10:34