Grad koji je ljeti prepun života sada poprima drugačiju, smireniju atmosferu, pružajući posjetiteljima priliku za intimnije upoznavanje njegove bogate povijesti i ljepota.
Zadar kroz oči turističkog vodiča
Za Kristinu Ćurković Domazetović, službenog turističkog vodiča Zadarske županije, upravo je ovo doba godine posebno jer otkriva pravi duh grada, daleko od vreve, i pruža mogućnost da se Zadar doživi na jedan dublji, autentičniji način. Kroz oči ove iskusne vodičkinje, posezona postaje razdoblje u kojem se povijest i ljepota Zadra mogu otkriti bez žurbe, pružajući jedinstveno iskustvo svakom putniku.
U posezoni najviše gostiju iz Europe
Sa svojih sedam godina iskustva kao turistički vodič Zadarske županije, Kristina nam je otkrila kako u Zadru razlike između predsezone i posezone nisu velike. U tim razdobljima grad je ispunjen turistima, među kojima su najčešći oni koji dolaze zračnim putem i kruzerima.
- Najviše gostiju dolazi iz europskih prijestolnica s kojima je Zadar povezan zračnim putem, kao što su Engleska, Francuska i Nizozemska, objašnjava Kristina, koja svoje ture vodi na talijanskom i engleskom jeziku.
Za nju, rujan je omiljeni mjesec, jer izvan visoke sezone Zadar nudi mirniju atmosferu, što turistima omogućava da više uživaju u ljepotama i pričama grada.
- Manje je gužve, pa gosti mogu pozornije slušati, a i vodičima je lakše raditi zbog ugodnijih vremenskih uvjeta, dodaje Kristina. Primjećuje i porast broja gostiju u posezoni posljednjih godina, što potvrđuje sve veću popularnost Zadra tijekom cijele godine.
Kristina također naglašava kako Zadar nije samo destinacija za sunce i more, već grad bogat povijesnim i kulturnim znamenitostima.
- Od Liburna do Rimskog foruma, renesansnih venecijanskih palača, Zadar bilježi tragove prošlih vremena, priča Kristina, ističući povijesni značaj grada. Pozicioniran između Jadranskog mora i Velebita, Zadar nudi idealnu kombinaciju prirode i kulturnih spomenika.
Nedostaje autentičnih konoba
Gastronomska ponuda Zadra nikad nije bila bolja, no Kristina ističe kako nedostaje autentičnih dalmatinskih konoba.
- Iako Zadar ima bogatu ponudu restorana, premalo je malih, tradicionalnih konoba s autentičnim jelima, objašnjava. Gosti često traže preporuke za snack barove koji nude plodove mora, no takvih mjesta, prema Kristini, nema dovoljno. Gostima su omiljeni specijaliteti poput janjetine na ražnju i paškog sira, a često su fascinirani očuvanošću Poluotoka i opuštenim, gostoljubivim Zadranima.
Gosti cijene sigurnost grada
Osim kulturne i povijesne baštine, turisti cijene i sigurnost grada.
- Za razliku od mnogih drugih mediteranskih destinacija, u Zadru je džeparenje gotovo nepoznato, kaže Kristina, dodajući da su gosti posebno impresionirani činjenicom da mogu piti čistu i pitku vodu iz gradskih slavina. Blizina nacionalnih parkova, poput Krke, Kornata i Plitvica, te zadarskih otoka, također su dodatni aduti zbog kojih se gosti rado vraćaju Zadru.