<p>Đani Bunja o pripremljenosti Mosta za nadolazeće izbore</p>
Đani Bunja o pripremljenosti Mosta za nadolazeće izboreZvonko Kucelin/HINA
StoryEditor
Đani Bunja:

Na biračima je da prepoznaju i odbace one opcije koje su lažna desnica

Smatram nespornim da je Most na zadarskoj političkoj sceni relevantan politički čimbenik, kao i to da će naš utjecaj u predstojećem razdoblju biti još veći, kaže Bunja

Politička arena postaje sve dinamičnija i nepredvidljivija, stoga smo razgovarali s Đanijem Bunjom, županijskim vijećnikom Mosta, o ključnim pitanjima kao što su mogući datum parlamentarnih izbora, pripremljenost Mosta za nadolazeću kampanju te stanje u stranci na lokalnoj razini. Dotaknuli smo se i pitanja budućih koalicija, uključujući Mostovu suradnju s Hrvatskim suverenistima te druge potencijalne opcije. Osim toga, komentirao je strategije kako bi se izbjegle političke zamke poput tzv. “žetončića” te Mostovu borbu protiv korupcije i demografske strategije kao ključne točke.

Politički igrokaz

Kako komentirate to što je oporba tražila raspuštanje Sabora što su vladajući odbili te vrlo brzo nakon toga objavili kako će ipak raspustiti Sabor?

- To bih komentirao kao politički igrokaz koji je uobičajen u predizborno vrijeme. Zahtjev oporbe je legitiman i oporbene stranke imaju svako pravo zahtijevati raspisivanje izbora jer se radi o izbornoj godini. Kada je propala oporbena inicijativa za raspuštanje Sabora, ubrzo je predsjednik Vlade ipak objavio da će raspuštanje uslijediti 14. ožujka. Tu se vidi deficit političke kulture što nimalo ne doprinosi demokratizaciji društva. S jedne se strane postavlja pitanje kako će na to reagirati birači i hoće li na ovim izborima kazniti takvo ponašanje vladajućih, dok je s druge strano očigledno kako HDZ računa da će profitirati od učinaka koji će proizaći od podizanja plaća za široki krug zaposlenih u javnom sektoru. Iako se radi o političkim potezima koji su legalni, njihovu je legitimnost i etičku dimenziju moguće staviti pod znak upitnika.

Imate li prognozu za datum održavanja izbora?

- Do objave da će se Sabor raspustiti u ovom tjednu (14. ožujka) bio sam uvjeren da će se izbori održati 12. svibnja, a sada mi se čini da je još jedan datum izgledan, a to je 28. travnja. Vidjet ćemo što će po ovom pitanju odlučiti predsjednik Republike jer je to u njegovoj ingerenciji.

Je li Most spreman za kampanju i izbore?

- Mogu potvrditi da se Most intenzivno pripremao za izbore te da ćemo u ovom tjednu predstaviti i svoj izborni program na kojem su radili brojni stručnjaci, a što će biti i iskaz naše spremnosti. Aktivnost naših saborskih zastupnika te vrijednosti i ideje vezano za različite politike koje Most zastupa u javnosti govore tome u prilog.

Otvorena stranka

Kad govorimo o lokalnoj razini, kako biste ocijenili stanje u svojoj stranci?

- U Mostu smo zadovoljni stanjem u svojoj stranci na razini Zadarske županije. Na posljednjim lokalnim izborima ostvarili smo dobre rezultate te imamo klub vijećnika u Skupštini Zadarske županije. U zadarskoj javnosti nismo prisutni samo s konstruktivnim kritikama, nego i prijedlozima za unapređenje života sugrađana i naše lokalne zajednice. U svakom slučaju, smatram nespornim da je Most na zadarskoj političkoj sceni relevantan politički čimbenik, kao i to da će naš utjecaj u predstojećem razdoblju biti još veći.

Možete li već sad najaviti što, odnosno koga možemo očekivati u IX. izbornoj jedinici? Hoćete li Vi biti na listi?

- O tome ne mogu puno reći zato što to nije u mojoj ingerenciji. Ipak, ono što mogu to je da će nositelj naše liste biti saborski zastupnik Miro Bulj, a vjerojatno će se i moje ime naći na listi.

Odavno je poznato da će Most koalirati s Hrvatskim suverenistima, razgovara li se i o drugim opcijama?

- U pravu ste, Most je na nacionalnoj razini dogovorio koaliciju s Hrvatskim suverenistima i to je uopće na političkoj sceni bila prva predizborna koalicija koja je dogovorena za predstojeće parlamentarne izbore. Naša je Stranka otvorena i inkluzivna za suradnju sa svim političkim opcijama koje promiču sukladne političke vrijednosti i zagovaraju istovrsni sustav vrijednosti.

Spominjala se stranka Odlučnost i pravednost Karoline Vidović Krišto?

- U ovom konkretnom slučaju adresa na koju se treba obratiti je predsjedništvo Mosta budući da se na toj razini Stranke donose odluke vezano za koalicije.

Koalicija svih ili većine desnih stranaka je utopija

Na koji će način Most izbjeći tzv. žetončiće, poput Drage Prgometa, imate li sada veće iskustvo u odnosu na prošle parlamentarne izbore?

- Kada je riječ o prošlim parlamentarnim izborima, odnosno o još uvijek aktualnom sazivu Sabora, moram istaknuti kako je klub zastupnika Mosta jedini koji je od prvog do zadnjeg dana ostao u istom sastavu. To je dokaz da se Most profilirao kao stranka i da je obilježen jasnom i nedvosmislenom borbom protiv korupcije i klijentelizma. Ime koje spominjete jest iz prethodnog razdoblja političkog djelovanja Mosta kada su mnogi pojedinci nastojali putem naše Stranke ostvarivati svoje vlastite interese, a ne raditi za dobrobit hrvatskih ljudi i naše domovine. Danas biti članom Mosta znači biti spreman boriti se za slobodu, solidarnost i pravednost u hrvatskom društvu, a to nije odviše popularno kod političkih oportunista, tako da zapravo tzv. žetončići izbjegavaju Most. Radi se o postignuću koje birači posebno cijene i zato je rejting Most sve bolji.

Kako komentirate lijevu koaliciju od deset stranaka?

- Smatram da će ljevica na taj način, u mjeri u kojoj je to moguće, izbjeći gubitak glasova i maksimalizirati svoj izborni rezultat, tako da bih rekao da je to njihov cilj. Vidjet ćemo koje će rezultate njihova koalicija ostvariti.

Smatrate li da bi desna koalicija, tj. ujedinjavanje svih desnih stranaka, bila korisna? Je li prema Vašem mišljenju uopće moguća?

- Koalicija svih ili većine desnih stranaka je utopija i kao takva nije moguća. K tome, neke od stranaka desnice nisu neovisne, dok postoje i one iza kojih stoje moćni financijeri koji putem ideoloških pitanja ustvari promiču svoje vlastite interese. Na biračima je da prepoznaju i odbace one opcije koje su lažna desnica.

Demografska strategija

Poseban naglasak Mosta je na borbi protiv korupcije i demografskoj strategiji. Na čemu se konkretno temelji ta strategija?

- Način na koji se Most bori protiv korupcije je jednostavan - mi je razotkrivamo. Međutim, to uopće nije bezopasno i za borbu protiv korupcije treba imati iznimnu hrabrost. Znamo da je to važno za Hrvatsku u budućnosti i zato nećemo odustati.

Isto tako, za našu budućnost je važna i demografska politika jer je to pitanje našeg opstanka kao naroda, a ima veze i s uvozom radne snage, kao i migrantskom politikom. O tome će biti više riječi u našem izbornom programu koji će biti predstavljen ovih dana i predstavljat će ulazak u predizbornu kampanju tako da ne bih ovom prilikom o konkretnim mjerama.

Kako generalno komentirate zadarsku političku scenu?

- Zadarska politička scena se nakon tri desetljeća započela mijenjati i to je najbolja vijest za sve. Uvjeren sam da će konstelacija političkih odnosa nakon sljedećih lokalnih izbora značiti iskorak u bolju budućnost Zadra i Zadarske županije.

17.03.2024., 08:30h
19. svibanj 2024 05:19