<p>Plaža Kolovare</p>
Plaža KolovareLinda Vidović
StoryEditor
25. srpnja od 9:00 - 11:30

Na plaži Kolovare obilježit će se Svjetski dan prevencije utapanja

U povodu Svjetskog dana prevencije utapanja, 25. srpnja, Hrvatski Crveni križ u ponedjeljak je objavio da u zemlji godišnje prosječno od slučajnog utapanja i iznenadnih srčanih zastoja u vodi umre 85 osoba, a utapanje je, nakon prometnih nesreća, drugi uzrok smrti djece u Hrvatskoj

Hrvatski Crveni križ će ove godine obilježiti Svjetski dan prevencije utapanja pod sloganom - "Tko pliva, ne tone". "Sloganom se želi ukazati na važnost znanja plivanja, posebno među djecom. Hrvatska je mediteranska zemlja, ali između 40 i 70 posto djece ne zna plivati", priopćili su iz Crvenog križa.

Nedavni tragični slučaj utapanja 12-godišnjeg dječaka poticaj je da se govori o važnosti prevencije utapanja, kao i podatak da u Hrvatskoj godišnje od slučajnog utapanja i iznenadnih srčanih zastoja u vodi umre 85 osoba. Utapanje je vodeći uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj, odmah nakon prometnih nesreća, i jedan od pet glavnih uzroka nesretnih slučajeva u Hrvatskoj.

Ne postoji jedinstvena statistika koja bi pokazala koliko je točna neplivača u Hrvatskoj, ali iz Crvenog križa kažu kako iskustvo pokazuje da je taj broj velik. "Situacija se razlikuje od županije do županije pa tako, primjerice, u Istri ne zna plivati više od 50 posto učenika drugih razreda osnovne škole, dok u Vukovarsko -srijemskoj ne zna plivati gotovo 70 posto djece", priopćili su.

Obuka neplivača nije sastavni dio Državnog pedagoškog standarda od 2010. godine, a u praksi je ta obaveza prepuštena lokalnim zajednicama, roditeljima, klubovima i školama.

Hrvatski Crveni križ, kao organizacija koja jedina u Hrvatskoj educira spasioce i provodi preventivne kampanje i edukacije, smatra kako bi obuka neplivača trebala biti sastavni dio odgojno-obrazovnog sustava u Hrvatskoj. Nužno je uspostaviti međuresornu suradnju kako bi se izgradio nacionalni plan sigurnosti na vodenim površinama, poručili su iz Crvenog križa.

Brojne radionice i organzirano darivanje krvi u OB Zadar

Gradsko društvo Crvenog križa Zadar i koncesionar kupališta Kolovare tvrtka „Obale i lučice“ obilježiti će  25. srpnja – Svjetski dan prevencije utapanja u Zadru na gradskoj plaži Kolovare od 9:00 do 11:30 h uz brojne aktivnosti kao što su radionice za djecu, izlaganje spasilačke opreme, mjerenje tlaka i šećera, edukaciju prve pomoći te spasilačku vježbu izvlačenje utopljenika iz mora.

Za posjetitelje su pripremljene prigodne majice, krafne, voda, sokići..

Uz obilježavanje „Svjetskog dana prevencije utapanja“ biti će organizirano i dobrovoljno darivanje krvi. Akcija darivanja krvi održat će se u prostoru OB Zadar (nova zgrada dnevnih bolnica iza zgrade hitnog prijema) s početkom od 11:00h do 14:00h. Ovim putem pozivamo sve darivatelje krvi i one koji to žele postati, a još uvijek se nisu odlučili na ovaj plemeniti korak u životu, da nam se pridruže.

23.07.2024., 11:27h
hina/ZT
08. rujan 2024 02:19