Okupilo se veliko mnoštvo vjernikaŽupa Presvetog Srca Isusova
StoryEditor
PASTORALNI POSJET

Na Voštarnici proslavljena svetkovina Krista Kralja uz nadbiskupa Zgrablića

Mons. Zgrablić je imao osobni uvid u stanje vjerničkog života župne zajednice te dušobrižnika koji vode ovu najveću zadarsku župu

Voštarnica, stari je naziv za župu Presvetog srca Isusova u Zadru, koju je prošlog tjedna posjetio nadbiskup mons. Milan Zgrablić.

Od ponedjeljka do nedjelje, prošlog tjedna, u pastoralnom pohodu i svojevrsnoj inspekciji koja se inače provodi u svim župama Zadarske nadbiskupije, nadbiskup Zgrablić je imao osobni i neposredni uvid u stanje kako vjerničkog života župne zajednice, tako i dušobrižnika koji se staraju i vode ovu najveću zadarsku župu.

Početci u svibnju 1933.

Ova župa temelji svoje početke otvaranjem kapele Srca Isusova u svibnju 1933., u kući obitelji Dobrović, koju je dao urediti ondašnji zadarski nadbiskup Petar Dujam Munzani. Izgradnjom mosta 1922. između zadarskog poluotoka i današnje Branimirove obale, tj. Brodarice i Voštarnice, kao i porastom stanovništva, tadašnji zadarski nadbiskup odgovorio je potrebama svojih vjernika te dekretom od 12. prosinca 1933. osnovao novu župu Presvetog Srca Isusova koja je počela pastoralno djelovati od 1. siječnja 1934. Nakon ratnog vihora koji je opustošio grad Zadar, ondašnji generalni vikar mons. Mate Garković dodijelio je župu na privremenu upravu franjevcima zadarske Provincije sv. Jerolima, a na trajno vodstvo župa je zadarskim franjevcima povjerena 1964. Nakon dugih i mučnih godina pregovaranja konačno su tadašnje komunističke vlasti u Zadru, u lipnju 1983. denacionalizirale dio zgrade i dodijelile građevinsku dozvolu za rekonstrukciju postojeće zgrade i za rekonstrukciju župne crkve. Iako je tom prigodom crkva dobila modernističko ruho i sasvim novi unutarnji izgled, ostala je Dom Božji u kojem se osjeća Božje prisustvo, mir i blagoslov, kojega svi koji je barem jednom posjete trajno zadrže u sjećanju i uvijek se vraćaju u tu lijepu crkvu na Obali Kneza Branimira.

Aktivna župna zajednica

U župi djeluju brojne zajednice od mladih do najstarijih. Nadbiskup je prvi susret imao upravo sa mladima u utorak 21. studenog, koji se redovito okupljaju na susretima za mlade, kao i s krizmanicima župe. Nakon pozdrava župnika fra Bojana Rizvana, nadbiskup je održao mladima meditaciju o tri puta spoznaje Boga i to preko čežnje za istinom, srećom i ljubavlju. Nadbiskup je naglasio kako se Bog u Kristu objavio kao Istina, te da nam jedino on može darovati potpunu radost i sreću. Nadbiskup je nakon predavanja i razgovora s mladima, odgovarajući na brojna pitanja, na koncu naglasio i našu odgovornost za život Crkve, kao i potičući da se protiv zla u svijetu borimo svojim dobrim i svetim životom.

Slijedećeg dana, Nadbiskup se susreo s članovima Župnog pastoralnog i Župnog ekonomskog vijeća. Nakon pojedinačnog predstavljanja svakog pojedinog člana, nadbiskup je sve ohrabrio i pozvao da u svojem poslanju izvršavaju tri stvarnosti koje započinju slovom “S”, a to su slušanje, slavljenje i služenje. Mons. Zgrablić je istaknuo kako se slušanje odnosi i na Boga, kao i na druge koji s nama žive i djeluju; slavljenje se odnosi na našu redovitost i predanost u liturgijskim slavljima; a služenje se osobito tiče naše spremnosti biti na službu drugima, osobito siromasima i odbačenima. Po završetku toga inspirativnog susreta, Nadbiskup je pozdravio i skupinu mladih FRAMU koja je imala svoj redoviti susret.

Poticaj evanđeoskom svjedočenju

U četvrtak je održan susret Obiteljske zajednice. Sve okupljene bračne parove, Nadbiskupa kao i vicekancelara Marija Karadakića, na početku je pozdravio župnik podsjetivši kako je ova zajednica izrasla kao plod hodočašća župe u Rim, gdje su mladi bračni parovi zatražili okupljanje obiteljske zajednice na kojoj bi rasli u zajedništvu s Gospodinom i međusobno. Nadbiskup je pozdravio sve okupljene te održao nagovor u kojem je posebno istaknuo kako je i naš Bog zajedništvo triju različitih osoba koje žive u jedinstvu, te ga možemo i razumijevati kao obitelj. Osim toga, mons. Zgrablić je posvjestio kako ljubav nikada nije samo osjećaj, nego je stav i odluka donoseći konkretne primjere iz naših svakodnevnih odnosa i obiteljskih stvarnosti. Osim toga, nadbiskup je pohvalio ovakvo okupljanje te napomenuo kako mu se čini da je ovo jedinstvena zajednica na području Nadbiskupije davši joj snažan poticaj i podršku potaknuvši ih na evanđeosko svjedočenje u obrani kršćanske antropologije i obiteljskog zajedništva.

Vrhunac pastoralnog pohoda i kanonske vizitacije bio je u nedjelju, na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja. Prije svete Mise u 10 i 30, kojoj svake nedjelje prisustvuje veliki broj vjernika, tako da jedan dio preko razglasa prati svetu Misu ispred crkve jer ne bude dovoljno mjesta, Nadbiskup se s djecom i dječjim zborom “Anđeli”, koji su pjesmom pozdravili nadbiskupa. Nadbiskup je zahvalio na ovako lijepom iznenađenju i dočeku te je okupljenima podijelio svoj blagoslov, kao i spomen sličice.                     Misno slavlje u 10:30 sati u zajedništvu sa župnikom fra Bojanom i svećenicima u župi fra Andrijom i fra Pavlom, kao i u 12 sati, predvodio je nadbiskup mons. Milan Zgrablić.

Proslava Krista Kralja

Nadbiskup je istaknuo svoju radost što može slaviti ovu svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja s vjernicima ove župe te je zahvalio braći franjevcima i sestrama milosrdnicama na svemu što čine za ovu župnu zajednicu. Nakon nadahnutog pjevanja Evanđelja, kojeg je pjevao fra Pavle, nadbiskup se u homiliji osvrnuo na naviještenu Božju riječ podsjećajući nas kako svojom ljubavlju izgrađujemo kraljevstvo Božje već ovdje na zemlji, u protivnom, ako nemamo ljubavi za one najmanje, radimo suprotno Božjem nauku. Naime, Kraljevstvo Božje, koje Krist obećava po Matejevu Evanđelju pripast će onima koji su ga; nahranili, obukli, napojili, posjetili i primili, a ta ljubav se odnosi na sve malene, nemoćne, bolesne i siromašne među nama, koje često puta ne primjećujemo ili okrećemo glavu od njih. Ako u njima ne prepoznamo Krista, ne gine nam vječni oganj, koji je pripremljen za đavla i njegove anđele.

Na kraju Misnoga slavlja i župnik je zahvalio biskupu na dolasku u ovu župnu zajednicu, a kao zahvalu i uspomenu za ove susrete nadbiskupu su djeca darovala svoje crteže, župljani cvijeće, a braća adventski vijenac.

Pohvale i zahvale

U svom osvrtu na pastoralni pohod otac nadbiskup je zapisao i ovo: “Pohvaljujem svu pastoralnu, duhovnu, katehetsku, liturgijsku, karitativnu i druge djelatnosti s kojima sam se ukratko upoznao u Župi. Lijepo je čuti kada župljani pohvalno i zahvalno govore o životu i djelovanju Župe, župne zajednice, župnika, župnih vikara, časnih sestara i svih drugih suradnika u župi. Radujem se što su u pastoralnom radu zahvaćene sve dobne skupine župljana i različiti oblici pastoralnog djelovanja. Zahvaljujem župniku fra Bojanu Rizvanu i njegovim najbližim suradnicima, osobito župnim vikarima fra Andriji Bilokapiću i fra Pavlu Iviću, na trudu i zauzetosti za slavu Božju i spasenje vjernika u Župi. Zahvaljujem i ocima franjevcima na čelu s provincijalom fra Tomislavom Šanko za brigu oko života Župe i otvorenosti za ustupanje prostora samostana za pastoralne potrebe župe. Hvala fra Stipi Nosiću, gvardijanu Samostana sv. Frane u Zadru.”

Tako je svetkovina Krista Kralja svega stvorenja proslavljena i uveličana u ovoj velikoj zadarskoj župi, na zadovoljstvo i radost vjernika uz Bogu ugodnu molitvu, pjesmu i kad koji se dizao s oltara u njegovom Domu na Voštarnici, njemu na čast i slavu.

02.12.2023., 10:21h

MARINKO RADAS
19. rujan 2024 17:19