Pauk Latrodectus obscuriorOSOBNI ALBUM
StoryEditor
PAUCI I ŠKORPIONI

Najotrovniji škorpion na svijetu stigao u Zadar

Većina ljudi ptičje pauke naziva tarantulama, a to stručno nije ispravno, jer postoji samo jedna vrsta koja se tako imenuje, ali ipak je postao opće prihvaćen naziv za sve vrste velikih dlakavih pauka

Velika izložba živih paukova i škorpiona, iz privatne zbirke Saše Čotara iz Slovenije,otvorila je svoja vrata u Prirodoslovnom odjelu Narodnog muzeja Zadar. Na izložbi, koja će biti otvorena do 15. rujna, izloženi je više od 50 različitih vrsta paučnjaka iz cijelog svijeta. Izložba pruža jedinstvenu priliku da se posjetitelji izbliza upoznaju s ovim intrigantnim bićima i saznaju više o njihovom ponašanju, staništima i važnosti u ekosustavu.

Povodom izložbe, razgovarali smo sa Sašom Čotarom, stručnjakom za ove fascinantne životinje.

image

Saša Čotar s druželjubivim paukom iz Meksika

Marina Knežević

Kupuje ih na sajmištima

Kada se pojavila želja za ovakvim vrstama životinjama?

-Prvog pauka sam dobio kao poklon od svoje djevojke i od tada počinje moj interes prema tim životinjama, a također i škorpionima, zmijama, gušterima.

Kada ste se odlučili profesionalno baviti izlaganjem škorpiona i pauka?

-Počeo sam s kolekcijom od 30 vrsta škorpiona, ponekom zmijom i gušterom, a zadnjih osam godina se bavim profesionalno izložbama i to isključivo paučnjaka i škorpiona.

Gdje nabavljate priložene vrste s kojima raspolažete na ovoj izložbi?

Kupujem ih na sajmištima diljem zapadne Europe, konkretnije u Njemačkoj i Švedskoj.

image

Indijski crveni škorpion-najotrovniji škorpion na svijetu

Marina Knežević

U kolekciji isključivo ženke

Koliko je zahtjevna briga za pauke i škorpione?

Paučnjaci i škorpioni su smješeteni u posebnoj prostoriji u prikladnim terarijima na optimalnoj sobnoj temperaturi. Svakodnevno se čiste terariji koji uključuje stakla i okoliš s tresetom u koji su smješteni.

Kako s razmnožavaju, čime se hrane?

Ne bavim se razmnožavanjem i zbog toga su u mojoj kolekciji isključivo ženke, jer mužjaci ne žive dugo. Mužjaci, kad su spolno zreli, kod ptičjih pauka žive 1-1,5 godina, a kod crnih udovica 2-4 mjeseca. Hranu nabavljam kod dobavljača koji imaju uzgajališta za tu namjenu poput guštera, miševa, žohara crva i ostalih raznih insekata. Pojedine vrste paukova se hrane samo par puta godišnje, a većina svaka dva tjedna.

image

Plakat za izložbu

OSOBNI ALBUM

Fizički kontakt s paukom

Po čemu je ova izložba posebna?

Rijetkost je vidjeti uživo toliko vrsta paukova i škorpiona, iako ih možete vidjeti po zoološkim vrtovima, ali ipak u puno manjem broju. Na ovoj izložbi mogu se vidjeti zaštićene vrste iz Indije, Šri Lanke i Amerike te divovski šumski štipavac iz Azije. Zatim dvije vrste crnih udovica iz Afrike i Madagaskara, kao i najotrovniji škorpion na svijetu, indijski crveni štipavac. Također, pored svakog terarija se nalaze plakati na kojem su opće karakteristike te pojedine vrste, tako da se posjetitelji mogu i educirati. Primjerice većina ljudi, ptičje paukove naziva tarantulama, a to stručno nije ispravno, jer postoji samo jedna vrsta koja se tako imenuje, ali ipak je postao opće prihvaćen naziv za sve vrste velikih dlakastih paukova. Ujedno, ako to žele, posjetiteljima nudimo iskustvo fizičkog kontakta sa jednom vrstom neotrovnog i druželjubljivog pauka porijeklom iz Meksika.

02.07.2024., 10:53h
05. srpanj 2024 07:03