43105
Hina/arhiv Zt
StoryEditor
Tresla se brda, rodio se miš

Nakon kratke i mlake ‘rasprave‘, izglasane sve proračunske točke

Nismo se mogli oteti dojmu da svjedočimo igrokazu na 30. izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća, u režiji već unaprijed dogovorenog ishoda s glumcima. Onaj tko je strahovao da se Proračun neće izglasati, konačno može odahnuti. Naime, jedino tko je već unaprijed najavio da neće glasati za Proračun je SDP-ov Daniel Radeta. A kako bi sjednica imala nekakav smisao, dojučerašnji oponenti, koji su se zadnje tri godine nemilice vrijeđali, napokon su, kako je Radeta rekao, ‘sklopili brak‘ i mukama po Proračunu je došao kraj

Nakon što su svi, osim SDP-a prihvatili dnevni red, za govornicu je došao gradski pročelnik za financije Ivan Mijolović koji je, ukratko,obrazložio proračun i naveo kapitalna ulaganja, od aglomeracije, izgradnje dječjih vrtića, zelenih otoka, završetka izgradnje CGO-a, ulaganja u kulturne objekte, izgradnje novih osnovnih škola, kupnje stanova u Zagrebu za smještaj roditelja oboljele djece, osiguravanja mjesta u vrtiću za svako dijete s napomenom da su za gradnju četiri nova vrtića već osigurana sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, do posebnih mjera za kvalitetne uvjete života za mlade obitelji, stipendiranja učenika i studenata.

- Odakle ste našli novac, jer ste rekli da ga nema? Koja je garancija da ćete kupiti stanove u Zagrebu za roditelje koja imaju bolesnu djecu i isplatiti umirovljenicima 450 eura, kako ćete me uvjeriti da to sigurno prolazi kad ste rekli da je to laž i "per la finta"? - upitao je nezavisni vijećnik Enio Meštrović.

 

Gradski pročelnik za financije Ivan Mijolović objasnio je kako je došlo do preraspodjele sredstava od 5,6 mil eura. Najveći dio tih sredstava odnosi se za gradnju vrtića. - Već smo u rujnu i kasnimo jer je trebalo raspisati javnu nabavu, pa smo ta sredstva prebacili za 2025. godinu. Još potrebnih sredstva smo uspjeli dobaviti zbog povećane naplate poreza na dohodak koja je bolja od očekivanog.

U ime HDZ-a dajem obećanje da će do Dana Grada Zadra biti isplaćene naknade umirovljenicima do 650 eura i da će za nekoliko dana biti pokrenuta inicijativa za kupnju stanova i da će to biti izvršeno - rekao je zamjenik gradonačelnika Ante Babić.

Napokon je izašao dugo zazivani gradonačelnik Dukić, i otvorio papir s napisanim govorom. Nabrojao je za što su sve građani bili zakinuti neizglasavanjem Proračuna. Vijećnicima je rekao da je u njihovim rukama rješenje proračunske krize i dao obećanje da će svi kapitalni projekti krenuti odmah u realizaciju, ako se Proračun izglasa.

- Kako da ja vama vjerujem, vi ste mene prozivali prevarantom i konstantno vrijeđali - kazao je Meštrović. Ponovno je tražio da se gradonačelnik javno očituje da će izvršiti i ispoštovati dogovor oko ispunjenja amandmana. Napomenuo je da ako to ne izvrši, da će ostati u sjećanju građana kao gradonačelnik koji je sačuvao živu glavu na račun bolesne djece i umirovljenika.

Vjećnik Akcije mladih Rubeša je istaknuo da što se njih tiče ovdje ne glasaju o Proračunu, nego ne žele propustit priliku da se Prostorni plan donese, kako je rekao kad je narodna vlast u Gradskom vijeću.

 

Pridružila mu se kolegica Marjana Botić iz Akcije mladih koja je zatražila od gradonačelnika da joj obeća kako se sredstva nastala zbog blokade proračuna neće trošiti na reprezentaciju i putovanja nego na izvršavanje njihovih amandmana.

Predsjednik Vijeća Marko Vučetić je rekao da ova rasprava nije o Proračunu i da je razotkrio dvije stvari – Proračunski narcizam i fantomske građane. -Građani su fantomi jer promatraju devet mjeseci što se događa i ne reagiraju. Nitko mi od građana nije prišao sa zahtjevom da im nešto treba, sramotno je da se građani identificiraju s radnim bilježnicama.

Nakon rasprave osim SDP-ih vijećnika izglasane su sve točke dnevnog reda.

 

06.09.2024., 21:23h
16. rujan 2024 21:18