Osobni album
StoryEditor
Nevena Dujmović Prižmić

"Ja sam dijete iz malog mjesta i veliki gradovi bili su mi zbunjujući"

Usprkos velikim uspjesima, ostala je vjerna svojim korijenima što pokazuje i njen angažman na očuvanju kulturne baštine otoka, kroz vodstvo KUD-a Bokolje i organizaciju međunarodne smotre folklora

Nevena Dujmović Prižmić mlada je žena s Pašmana koja je osvojila modni svijet. Rodna Dobropoljana zauzima posebno mjesto u njenom srcu i usprkos životu u modnim prijestolnicama, uvijek, kako kaže, zna odakle dolazi i iznimno je zahvalna na predivnom djetinjstvu, uspomenama, obitelji i prijateljima. A za njen uspjeh u modelingu zaslužna je njena odlučnost, talentiranost, ali i hrabrost, primjerice odlazak u New York s 18 godina zasigurno je predstavljao velik korak.

Iako su joj razdvojenost od obitelji i putovanja bili teški, Nevena je iz njih izvukla mnogo naučenih lekcija o životu i sebi. Usprkos velikim uspjesima, ostala je vjerna svojim korijenima što pokazuje i njen angažman na očuvanju kulturne baštine otoka, kroz vodstvo KUD-a Bokolje i organizaciju međunarodne smotre folklora.

Nevena ističe važnost zahvalnosti, autentičnosti i življenja punim plućima, bilo da je na modnoj pisti ili na svojem rodnom otoku. Njena priča ohrabruje nas da sanjamo velike snove, ali i da ne zaboravimo tko smo i odakle smo.

Radosno i bezbrižno djetinjstvo

image
Osobni album

Odrastanje na Pašmanu, započinje Nevena, ne bi mijenjala ni za što na svijetu, sretna je što je djetinjstvo provela na otoku, u slobodi kakvu današnje generacije mladih baš i nemaju.

- Moje odrastanje bilo je na ulici, ispred kuće, na igralištu, na plaži... Ljeti bih bila vani toliko da bih bila potpuno tamna od sunca, ali ni zimski kraći dani nisu nas sprječavali u igrama i druženju nakon nastave. Igrali smo lastik, graničara, grupa traži grupu, skrivača, badmintona, nogometa, košarke... Puno je lijepih uspomena i da mogu, rado bih se vratila u to doba, govori emotivno Nevena.

Kada je imala 16 godina, na Kalelargi joj je prišla modna agentica Anna Gojanović, objasnila joj što je modeling i nakon toga se sve brzo izdogađalo.

- Naravno, puno je razgovarala s mojim roditeljima, tek kad su oni pristali da odem u Milano, Anna i ja krenule smo sa snimanjem booka, kaže Nevena.

Ostalo je povijest, život u Dobropoljani zamijenila je svjetskim metropolama, a dvorište i poznate ulice modnim pistama.

- Priznajem da sam ja dijete iz malog mjesta i veliki gradovi bili su mi zbunjujući. Zaista mi je trebalo vremena za prilagodbu. Prije New Yorka bila sam u Milanu i Parizu, a New York sam vrlo brzo zavoljela jer sam tamo upoznala hrvatsku zajednicu i puno sam se družila s njima. Tada nije bilo jeftinih poziva i Interneta, postojale su govornice i internetski kafići u kojima bih plaćala da bih zvala preko Skypea svoju obitelj, to nam je bila jedina komunikacija, kazuje Nevena i ističe da joj je jako drago što je otišla u New York, predivni grad u kojem je stekla prijateljstva koja traju i dan-danas, tri godine provedene tamo naučile su je puno i o životu i o poslu.

Život u kuferima

image
Osobni album
image
Osobni album

Put do zvijezda uvijek je popločan podrškom bliskih ljudi, a Nevena ističe obitelj, pa zatim prijatelje.

- Sestra me pratila u Milano, na samim početcima, kasnije mama, mama je bila sa mnom u Milanu i Parizu. Anna je sa mnom provela prvi tjedan u New Yorku. Jako sam zahvalna što sam ih imala uz sebe kada sam krenula u modni svijet i novo poglavlje svog života, naglašava Nevena.

Ne iznenađuje da kao najveći izazov navodi razdvojenost od obitelji i otoka.

- Modeling je zapravo odabrao mene i sve se brzo dogodilo, nisam bila baš spremna tako mlada raditi i biti daleko od kuće, svega i svih koje poznajem i volim. Teško mi je sve to padalo, no s vremenom sam naučila putovati, živjeti sama, doslovno po cijelom svijetu, prepričava ova divna mlada žena koja, bez obzira na suradnje s brojnim prestižnim brendovima, kao najveći uspjeh ističe to što je ostala svoja.

- Još uvijek silno volim svoj otok i uvijek mu se rado vraćam. Pronašla sam ravnotežu između ovog posla i svijeta koji je većini ljudi nezamisliv. Volim ovo što sam danas - svoja, ističe.

image

Smotra folklora u Dobropoljani

Osobni album

KUD Bokolje

Ljeta provodi doma, u Dobropoljani, gdje je zajedno sa suprugom otvorila i beach bar.

- To je ideja moga muža Saše, ja sam samo podrška, ha-ha. Jako nam je lijepo u beach baru Muntan, imamo super atmosferu i opuštene goste, posjetite nas ovog ljeta, poziva simpatična Nevena.

Posebno je ponosna na KUD Bokolje koji vodi i u koji ulaže velik trud.

- Osnovala ga je 1994. moja teta Terezija, skupa s fra Dragom, svećenikom koji je tada bio u našoj župi, ja sam ga preuzela 2016. godine i nastavila organizaciju Međunarodne smotre folklora. Jako smo uspješni i svake godine ugostimo od 10 do 12 KUD-ova iz cijele Hrvatske i nekoliko iz inozemstva. To bude velika fešta za cijeli otok, skupi se oko dvije tisuće ljudi. Ove godine smotra je 13. srpnja, zabilježite u kalendare i dođite, govori Nevena koja svoje slobodno vrijeme maksimalno iskorištava, voli sve vrste sportova, odvažila se čak i na one ekstremne.

Modeling joj je, zaključuje na koncu, otvorio oči i dao puno u životu, ne bi ništa mijenjala, puno je naučila i o sebi i o drugima.

- Živjela sam u najvećim gradovima svijeta, upoznala sam jako puno ljudi, različitih kultura i vjera. Naučila sam cijeniti sve što imam u životu, posebno obitelj i mjesto odakle sam došla. Sretna sam jer imam dosta toga iza sebe, a smatram se mladom i mislim da me još puno toga čeka, kako u poslovnom aspektu, tako i privatno, kaže Nevena.

14.04.2024., 08:00h
29. travanj 2024 21:45