Doris Babić
StoryEditor
Zadarski obrtnik

Mladen Malta oko 25 godina pretplatnik je na utakmice KK Zadar

Ja sam sad u mirovini i baš mi je dobro, zadovoljan sam. Sada se posvećujem sebi i obitelji, prijateljima koje sam vjerojatno tijekom života malo zapustio. Skoro svaki dan odem plivati na bazen, ispunjen mi je dan, kaže Malta

Život Mladena Malte, jednog od najpoznatijih zadarskih obrtnika, ali i gradskih vijećnika, obilježen je predanim radom, promišljanjem, posvećenosti obitelji i ljubavlju prema svom gradu.

Rođen je 1960. godine, a obitelj je početkom 60-ih iz Briševa doselila u Zadar jer su roditelji radili u gradu.

- Otac je napravio kuću na Plovaniji, to je tada bio rubni dio grada, za razliku od danas. Ali bilo je lijepo, kao djeca igrali smo vatala i kušina. Kasnije smo igrali košarku i nogomet, započinje Malta koji je, vjerovali ili ne, u mladim danima imao veliku želju otići vani, u inozemstvo.

Htio je ići na brod

- Htio sam ići na brod, slao sam molbe, čak s 15 godina, osjećao sam da ovdje ima dosta nedostataka, oskudijevali smo sa svime, od prehrane do odjevnih predmeta, ali veći je razlog bio to što sam htio, što bi se reklo, vidjeti svijeta. Na moju veliku sreću, želje mi se nisu ostvarile, kaže Malta koji je završio ugostiteljsku školu jer je jako volio kontakt s ljudima.

Radio je u Biogradu, u Iliriji, tamo mu je bilo jako lijepo, bila je odlična ekipa i bilo je, kako kaže, života.

- Kasnije sam morao ići u vojsku, odradio sam to što sam morao, a kad sam se vratio, opet sam htio na brod, i matrikulu sam napravio, baš sam se vidio u tome, to je bio mladenački zanos, no nisam uspio, prepričava Malta.

Nakon toga su ga zvali da vodi kafić More, tamo je radio od ‘82. do ‘85. godine. Malo, po malo, odustao je od odlaska na brod.

- Suprugu sam upoznao na Kalelargi, prijatelj nas je upoznao, sjećam se da je imala bijele čizme i bijelu torbu, to mi je bilo zanimljivo. A onda sam se i oženio, dobio kćerku Martinu, kasnije i Martu. Normalno, počeo sam drugačije razmišljati. Taj je kafić bio blizu pijace, tako sam gledajući shvatio što je trgovina. Izračunao sam da trgovinom mogu više zaraditi nego kao konobar i otvorio sam štand, prisjeća se Malta koji je na Kalelargi, sa štandom, proveo oko pet godina.

- I dalje imam štand na rivi, na otvorenom, i dvije trgovine. Zapravo, ja više nemam, ima kćer Martina, kroz smijeh dodaje Malta koji je od prošle godine u mirovini.

Ljubav prema KK Zadar

Namirisao je trgovinu, kaže, i nikad nije požalio što se posvetio tome. No, bilo je lako, kaže, biti trgovac, ‘80-ih, kada su postojale tri jače trgovačke kuće - Zadranka, Plodine i Dalma.

- Mi smo nadopunjavali ponudu, tražili nešto što drugi nemaju, išao sam u Italiju, prodavali smo sve što se tada tražilo, od špagerica do svega ostalog. Bio je to zanimljiv dio života, ističe Malta.

Deset godina radili su s KK Zadar i tu bi bilo toliko toga za ispričati, kaže Malta, da ne bi stalo u novinu.

- Dolazio bi Slovenac Tomaž na utakmice, ugostili bismo ga, družili se. Surađivao sam s Markom Butićem, vođom navijača, dogovarali bismo kakve ćemo šalove, pa s Garom, pa Jurom Pantalonom..., nabraja Malta i ističe da je to bila posebna energija i ljubav.

- Disali smo svi k’o jedan, dodaje.

Oko 25 godina je pretplatnik na utakmice KK Zadar, kao mladić bio je na istoku, pa se prebacio na jug, kasnije na zapad.

- I sad smo supruga i ja pretplatnici, prije su bila i djeca. Isto tako, kad je bila privatizacija, uzeo sam 10 dionica. Međutim, više-manje je svakog čovjeka u ovom gradu taj klub obilježio, nisam ja ništa posebno, to je jednostavno bilo doba kad je Zadar bio u vrhu košarkaške karte Europe, bili smo opčinjeni navijanjem, odlascima na gostovanja..., govori Malta.

Posvećen sebi i obitelji

S jednakim žarom zastupao je i obrtnike - godinama je vodio Ceh trgovaca Zadarske županije i Županijskog udruženja obrtnika, bio je i predsjednik Ceha trgovaca Hrvatske obrtničke komore, a u tamošnjoj Skupštini odradio je čak pet mandata. Valja istaknuti i da je dobio “Zlatne ruke”, veliko priznanje HOK-a.

Obrt je preuzela kćer Martina i, prema stručnoj procjeni oca, dobro joj ide.

- Tu i tamo joj pomognem, ali ne miješam se, osim ako nešto pita. Ja sam sad u mirovini i baš mi je dobro, baš sam zadovoljan. Sada se posvećujem sebi i obitelji, prijateljima koje sam vjerojatno tijekom života malo zapustio. Skoro svaki dan odem plivati na bazen. Ispunjen mi je dan, kaže Malta.

Politički angažman

A svoje male gušte zasigurno je zapostavljao i zbog političkog angažmana, a sve je počelo - sasvim slučajno.

- To je bilo 2013. godine, Milan Kujundžić bio je potpredsjednik HDZ-a, Karamarko ga je ignorirao te je Kujundžić dao ostavku. U razgovoru s društvom rekao sam kako skidam kapu tom čovjeku. Smatram da ljudi, ako vide da nešto nije dobro, trebaju reagirati, u svim segmentima života, ne samo u politici. Netko iz društva je to prenio Milanu Kujundžiću, kontaktirao me, našli smo se, tražio me da se angažiram u Hrvatskoj zori. Vidio sam tu šansu da ostvarim neke stvari, morate ući unutra kako biste nešto promijenili, s ulice ili iz kafića nećete napraviti ništa. Svi su kritičari, ali rijetki će se suočiti sa svim tim. Imali smo s Hrvatskom zorom dva, tri izborna procesa, rezultati nisu bili baš neki. Manje-više svi smo bili za to da se stranka ugasi. Ugasila se, Most je bio aktualan, procijenio sam da je Most dobar, ali moram napomenuti da ja nisam iz Zore prešao u Most, Zora se ugasila i ja sam, sportskim rječnikom, bio slobodan na tržištu. Odabrao sam nešto što mi je blisko, kaže Malta.

Tada je, 2017. godine, nastavlja Malta, Marko Vučetić bio na listi Mosta i on ga je nagovorio da ide u Gradsko vijeće.

- Kao i sve u životu, ozbiljno sam shvatio svoj zadatak, bio sam pedantan, pripremao se, radio sam... Ne mogu ja govoriti o sebi, odrediti kakav sam bio vijećnik. No, drago mi je, opet bih sve ponovio, drukčije je iznutra i izvana. Shvatio sam i kakvi su ljudi, neki su mi se prestali javljati, eto, sami su otpali nisam morao ja odlučiti, simpatično kaže Malta koji je najjači bio u borbi za malo i srednje poduzetništvo.

Za ulazak u trenutačni saziv nedostajalo mu je 23 glasa, no sad kad vidi što se sve i kako događa, onda mu je drago što nije prošao.

- Moja je supruga tada bila presretna što nisam ušao, šali se Malta.

Nema želju da se opet aktivira, ali...

- Mislim da sam ja dao svoju dionicu, da sad trebaju mlađi ljudi dati svoj doprinos. Ne znam što bi se trebalo dogoditi, doduše nikad ne reci nikad, zaključuje Malta čija je perspektiva o životu, s obzirom na to da je radio i zarađivao od 15. godine, uvijek bila znatno drukčija nego većine političara.

19.02.2024., 10:39h
02. svibanj 2024 22:58